19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σε χρήση ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός Καρπενησίου. Εγκαίνια την άνοιξη για το έργο των 3,2 εκατ. ευρώ (BINTEO+ΦΩΤΟ)

από ρεπορτάζ της έντυπης έκδοσης

Ένα από τα μεγαλύτερα αποχετευτικά έργα στο Καρπενήσι, προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ, ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε σε πλήρη λειτουργία. Ο νέος σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός της πόλης του Καρπενησίου, αποτελεί ένα έργο πνοής, που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Σε πλήρη λειτουργία του καλύπτει πληθυσμό 15.000 κατοίκων σε Καρπενήσι, Γοριανάδες και Κορυσχάδες.

Μετά από 12 χρόνια γραφειοκρατίας, μελετών, αναβολών, παρατάσεων και κατασκευής, ο νέος σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμός Καρπενησίου ολοκληρώθηκε και τέθηκε σε πλήρη λειτουργία. Έργο πνοής που θα συμβάλλει τα μέγιστα στην προστασία του περιβάλλοντος. Κυρίως δε στην προστασία μόλυνσης του ποταμού Καρπενησιώτη από τα λύματα της περιοχής που μόλυναν για δεκαετίες τον μεγαλύτερο ποταμό της πιο τουριστικής περιοχής της Ευρυτανίας, της Ποταμιάς, καθώς ο παλιός Βιολογικός  στην ουσία δεν λειτουργούσε από το… 2005! Το έργο αποτελεί μέρος ενός μεγαλύτερου αποχετευτικού έργου με περιβαλλοντικό πρόσημο, προϋπολογισμού περίπου 6,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, άλλα 3,5 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευτεί για τη μελέτη και την κατασκευή ενός νέου σύγχρονου Βιολογικού Καθαρισμού στην περιοχή της Ποταμιάς, οι διαδικασίες για το οποίο βρίσκονται σε εξέλιξη.

Γραφειοκρατική… οδύσσεια

Ο Βιολογικός Καθαρισμός Καρπενησίου χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ. Η προμελέτη του νέου έργου “Βιολογικός Καθαρισμός Καρπενησίου” εντάχθηκε στο παλιό ΕΣΠΑ το 2012. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και η ένταξη του έργου έγινε στο ΕΣΠΑ το 2014. Μόνο που το έργο δεν θα προλάβαινε φυσικά να γίνει μέχρι το 2015, καθώς τότε “έκλεινε” το παλιό ΕΣΠΑ.

Χρειάστηκε, για να μην απενταχθεί το έργο, να “γεφυρωθεί” στο νέο ΕΣΠΑ 2014 – 2020 και με τα νέα δεδομένα να μετακινηθεί η αρμοδιότητα του έργου από το Υπουργείο στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Έτσι, ο Βιολογικός του δήμου Καρπενησίου εντάχθηκε σε ένα μεγαλύτερο έργο αποχέτευσης της Περιφέρειας, με 5 υποέργα και συνολικό προϋπολογισμό 6,5 εκατ. ευρώ· μια… οδύσσεια γραφειοκρατίας.

Το συγκεκριμένο έργο με τίτλο “Επέκταση εγκαταστάσεων Βιολογικού Καθαρισμού Καρπενησίου”, με προϋπολογισμό 3.205.380 ευρώ, δημοπρατήθηκε την Τρίτη 14 Απριλίου 2015 με τη διαδικασία μελέτης-κατασκευής, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και υλοποίηση από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Μετά από 3 χρόνια, το 2018, ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες του διαγωνισμού με ανάδοχο την κατασκευαστική εταιρεία ΤΕΜΕΚ ΑΤΕ. Το σχετικό συμφωνητικό μεταξύ της εταιρείας και του δημάρχου Καρπενησίου υπογράφηκε στις 26 Απριλίου 2018. Οι εργασίες θα τελείωναν εντός 18 μηνών, δηλαδή τον Οκτώβριο του 2019.

Ωστόσο, έπειτα από συνεχόμενες αιτήσεις της εταιρείας, δόθηκαν από τον δήμο τρεις παρατάσεις ολοκλήρωσης των εργασιών, αρχικά μέχρι τις 26 Οκτωβρίου 2020, στη συνέχεια μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021 και τέλος μέχρι τις 30 Οκτωβρίου 2021 για την ολοκλήρωση των εργασιών και μέχρι 30 Απριλίου 2022 για την ολοκλήρωση της δοκιμαστικής 6μηνης λειτουργίας.

Λειτουργία Βιολογικού

Ο Βιολογικός Καθαρισμός τέθηκε πριν από λίγες εβδομάδες σε 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία με ευθύνη του αναδόχου, σύμφωνα με το συμβόλαιο το οποίο έχει υπογραφεί. Το διάστημα αυτό, υπάλληλοι του δήμου Καρπενησίου θα παρακολουθούν και θα εκπαιδεύονται στον τρόπο χειρισμού του, ώστε στη συνέχεια να αναλάβει τη λειτουργία του ο δήμος Καρπενησίου.

Ο Βιολογικός Καθαρισμός απαιτεί τουλάχιστον έξι άτομα για τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, το προσωπικό θα απαρτίζεται από τουλάχιστον 5 υπαλλήλους του δήμου Καρπενησίου· 3 άτομα προσωπικό, έναν ηλεκτρολόγο και έναν εργάτη, ενώ η εποπτεία της λειτουργίας του θα γίνεται από έναν χημικό, εξωτερικό συνεργάτη του δήμου.

Σουλιώτης: “Αλλάζει τα δεδομένα στην προστασία του περιβάλλοντος”

Σε δηλώσεις του, ο δήμαρχος Καρπενησίου, μεταξύ άλλων, ανέφερε: “Με πολύ μεγάλη χαρά, πριν από περίπου δέκα ημέρες, τέθηκε σε πλήρη λειτουργία ο νέος Βιολογικός Καθαρισμός του δήμου Καρπενησίου, ένα έργο που αλλάζει τα δεδομένα στην προστασία του περιβάλλοντος από τα υγρά απόβλητα της πόλης και των γύρω χωριών. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό έργο προϋπολογισμού 3,2 εκατ. ευρώ περίπου, ένα έργο που θα δώσει καθαρά νερά στον Καρπενησιώτη ποταμό, προστατεύοντας το περιβάλλον και το οικοσύστημα, ένα έργο που κάνει την πόλη μας σύγχρονη που σέβεται το περιβάλλον”.

Και πρόσθεσε ο δήμαρχος: “Βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη δοκιμαστική λειτουργία που κάνει η κατασκευάστρια εταιρεία, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις της, και εκπαιδεύουμε παράλληλα και το προσωπικό, ώστε όταν παραλάβουμε οριστικά το έργο, να το λειτουργούμε μόνοι μας. Τα επίσημα εγκαίνια θα γίνουν την άνοιξη και θα έχουμε τη χαρά να προσκαλέσουμε όλους όσοι συνέβαλαν στο έργο, να πούμε και ευχαριστώ, να δώσουμε και συγχαρητήρια. Ωστόσο, να πούμε στο σημείο αυτό ότι ακόμη μια δέσμευσή μας για ένα μεγάλο έργο ολοκληρώθηκε και είμαστε πολύ χαρούμενοι που αποδίδουμε στους δημότες μας ένα έργο μέγιστης σημασίας. Επίσης, να πω ότι το έργο συμβάλει και στην οικονομική ανάπτυξη, καθώς προσελκύει επενδυτές, οι οποίοι καθώς γνωρίζουν πως τα απόβλητά τους έχουν αποδέκτη, μπορούν να επενδύσουν πιο εύκολα”.

Όσον αφορά τα μηχανήματα”, σημείωσε επίσης, “είναι τελευταίας τεχνολογίας και εξαιρετικής ποιότητας. Υπήρξε πολύ καλή συνεργασία και σκληρή επίβλεψη από τη μεριά της Τεχνικής Υπηρεσίας και γι’ αυτό θέλω να τους ευχαριστήσω και να τους συγχαρώ που συνέβαλαν σε ένα δύσκολο έργο. Να τονίσω ότι ο κορονοϊός δυσκόλεψε το έργο, καθώς τα μηχανήματα δεν παραδόθηκαν στην ώρα τους, και για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να δώσουμε και κάποιες παρατάσεις. Σήμερα, όμως, βλέπουμε ότι όλα πάνε καλά. Προφανώς μπορεί να προκύψουν μικροπροβλήματα, τα οποία είμαστε εδώ για να τα αντιμετωπίσουμε. Εξάλλου, σιγά σιγά θα τεθεί σε λειτουργία και το εργαστήριό μας, όπου θα κάνουμε τις χημικές μας αναλύσεις, έτσι ώστε όλα να λειτουργούν σύμφωνα με τον νόμο και πρωτίστως να λειτουργούν σωστά”.

Συμπλήρωσε δε τα εξής: “Το έργο ήταν μια εκκρεμότητα πολλών ετών, βέβαια υπήρξε και ανοχή τα τελευταία χρόνια. Γνωρίζαμε ότι δεν λειτουργούμε με τον καλύτερο τρόπο, όμως όλα ήταν προγραμματισμένα και ακολούθησε μια πραγματικά μεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε πριν το 2010. Καταφέραμε τότε, με τον Κώστα Μπακογιάννη, να κάνουμε μια προμελέτη, να την εντάξουμε σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα, στη συνέχεια με πολύ μεγάλες δυσκολίες καταφέραμε να δημοπρατήσουμε το έργο, το εκτελέσαμε και φτάσαμε σήμερα να μπορούμε να το λειτουργούμε”.

Έχουμε πλέον έναν καθαρό Καρπενησιώτη, όμως για να λέμε τις αλήθειες”, κατέληξε ο κ. Σουλιώτης, “απομένει η επόμενη παρέμβαση, την οποία έχουμε προγραμματίσει, έχουμε μελετήσει, έχουμε πάρει όλες τις αδειοδοτήσεις και περιμένουμε την ένταξη του έργου στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» και σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Υπουργείου Εσωτερικών σύντομα θα μπορέσουμε να δημοπρατήσουμε τον δεύτερο βιολογικό που αφορά την περιοχή της Ποταμιάς, έτσι ώστε ο Καρπενησιώτης να απαλλαγεί όπως απαλλάχθηκε από τα λύματα του Καρπενησίου και από τα υπόλοιπα από την περιοχή της Ποταμιάς».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ