Σε 3ήμερη απεργία από σήμερα τα μικροβιολογικά εργαστήρια (και) στο Καρπενήσι – Στήριξη από τον Ιατρικό Σύλλογο Ευρυτανίας

Σε 3ήμερη απεργία από σήμερα τα μικροβιολογικά εργαστήρια (και) στο Καρπενήσι – Στήριξη από τον Ιατρικό Σύλλογο Ευρυτανίας

Τα Διαγνωστικά Μικροβιολογικά Εργαστήρια της πόλης του Καρπενησίου θα μείνουν κλειστά από σήμερα, Πέμπτη 26 έως και το Σάββατο 28 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο πανελλαδικών κινητοποιήσεων. Τη στήριξή του εκφράζει με ανακοίνωσή του ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας.

Όπως λένε οι άνθρωποι των ιδιωτικών εργαστηρίων, οι αναγραφόμενες αμοιβές στα παραπεμπτικά του ΕΟΠΥΥ είναι εικονικές και καταβάλλονται με χρονική καθυστέρηση και με κρατήσεις προ φόρου ως και 70% «…με αποτέλεσμα να χρηματοδοτούμε εμείς τις εξετάσεις των ασφαλισμένων». «Δεν ζητάμε», τονίζουν με έμφαση, «να πληρώνουν οι ασθενείς τις εξετάσεις τους. Ζητάμε να πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ, όπως οφείλει, αυτές στο ακέραιο. Απαιτούμε την επαρκή χρηματοδότηση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας!».

«Πιστεύουμε», προσθέτουν, «ότι εάν οδηγηθούμε σε οριστικό κλείσιμο των εργαστηρίων μας θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο για εμάς ως επαγγελματίες Υγείας αλλά και στο γενικό σύνολο των κατοίκων της περιοχής».

Στήριξη από τον ΙΣΕ

Με ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν η Πρόεδρος Νεκταρία Χαλκιά και η Γραμματέας Μαρία Κουτσολουκά, ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας δηλώνει τη στήριξή του στην απεργία που έχουν κηρύξει τα διαγνωστικά κέντρα για το επόμενο τριήμερο, ενώ καταθέτει και μια σειρά αιτημάτων. Ειδικότερα, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ΠΦΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Ευρυτανίας επιθυμεί να εκφράσει την αντίθεσή του με καίριες διατάξεις του νομοσχεδίου που θίγουν θεμελιωμένα επαγγελματικά δικαιώματα του ιατρικού κλάδου. Στηρίζουμε κατά συνέπεια απόλυτα τις κινητοποιήσεις των ιατρών του ιδιωτικού διαγνωστικού τομέα που έχουν εξαγγελθεί στις 26, 27 και 28/05/2022 με αιτήματα:

-Την κατάργηση του clawback και των συσσωρευτικών εκπτώσεων στις αποζημιώσεις του ιδιωτικού διαγνωστικού κλάδου.

-Κάθε παραπεμπτικό του ΕΟΠΥΥ να αμείβεται στο ακέραιο.

-Οι συσσωρευμένες υποχρεώσεις προς τον ΕΟΠΥΥ των ιατρών εξ’αιτίας της πολύχρονης καταχρηστικής εφαρμογής του clawback από το 2013 να απομειωθούν άμεσα όπως έγινε και σε άλλους κλάδους λόγω της πανδημίας

-Την άμεση θέσπιση διαρθρωτικών ελεγκτικών μηχανισμών (διαγνωστικά πρωτόκολλα, πρόληψη χωρίς clawback. real time έλεγχος)

-Τη σύνταξη ρεαλιστικών προϋπολογισμών του ΕΟΠΥΥ ανάλογα με τις υφιστάμενες ανάγκες του πληθυσμού

-Τον καθορισμό των ποιοτικών κριτηρίων από τους ιατρικούς Συλλόγους σε συνεργασία με τις επιστημονικές εταιρείες, δεδομένου ότι η ποιότητα ιατρικών υπηρεσιών έχει ανελαστικά κόστη, τα οποία δεν φαίνεται να λαμβάνονται υπόψιν στο σχεδιασμό της τελικής αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ».

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα