29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ σε Λιβύη – «Ράπισμα» Μενέντεζ σε Ερντογάν

Oι συντονισμένες προκλήσεις της Άγκυρας και της παράνομης κυβέρνησης της Λιβύης κατά της χώρας μας αποτυπώνονται από τη μία στις τουρκικές απειλές για πόλεμο και από την άλλη στο λιβυκό διάβημα διαμαρτυρίας για τις εξορύξεις νότια της Κρήτης. Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ο Μενέντεζ και το Κογκρέσο έδωσαν ξεκάθαρες απαντήσεις για τις υπερπτήσεις των Τούρκων στο Αιγαίο και για την πιθανότητα απόκτησης F-16.

Σε αυστηρό ύφος απάντησε η Αθήνα, στις αιτιάσεις της -φίλα προσκείμενης στην Άγκυρα- κυβέρνησης της Λιβύης, η οποία αντιδρά στις έρευνες του σεισμογραφικού πλοίου της ExxonMobile στα νότια οριοθετημένα οικόπεδα. Το υπουργείο εξωτερικών θυμίζει το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και επισημαίνει ότι η Ελλάδα κινείται πάντα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου.

«Υποχρέωση της μεταβατικής κυβέρνησης της Λιβύης είναι να οδηγήσει, άμεσα, τη χώρα σε εκλογές. Προσβλέπουμε να συνεργαστούμε σε πνεύμα ειλικρίνειας και αλληλοσεβασμού και πάντα στο πλαίσιο των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας με μια εκλεγμένη κυβέρνηση της Λιβύης, η οποία θα έχει τη νομιμοποίηση και την αρμοδιότητα να συνάπτει έγκυρες Διεθνείς Συμφωνίες» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση του λιβυκού ΥΠΕΞ, που έκανε λόγο για παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Λιβύης: «Η Ελλάδα επιχειρεί να εκμεταλλευθεί τη λιβυκή κρίση και να επιβάλει τετελεσμένα για την οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων μεταξύ των δύο χωρών […]. Το ΥΠΕΞ της Λιβύης θα προχωρήσει στην υπεράσπιση των θαλασσίων συνόρων με όλα τα δυνατά νομικά και διπλωματικά μέσα».

Στο ενεργειακό σκηνικό, η παραφωνία ήρθε ξανά από τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας ο οποίος με προκλητικό ύφος διαμηνύει ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις έρευνες στην περιοχή της «Γαλάζιας Πατρίδας».

«Θα συνεχίσουμε αυτές τις επιχειρήσεις σε περιοχές δικαιοδοσίας μας στην Μεσόγειο. Θεωρούμε κάθε περιοχή της Γαλάζιας Πατρίδας ως χώρο αποστολής για εμάς» ανέφερε ο Φατίχ Ντονμέζ.

«Αερομαχίες» Κογκρέσου- Άγκυρας

Την ώρα που η απειλητική ρητορική από την Άγκυρα αποτυπώνεται στο πεδίο, με τις υπερπτήσεις να έχουν φτάσει τις 216 και τις αερομαχίες τις 265, το Κογκρέσο στέλνει σαφές μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν νοούνται τέτοιες προκλήσεις μεταξύ συμμάχων του ΝΑΤΟ.

Αυστηρό μήνυμα Κογκρέσου σε Τουρκία για τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά

«Πιστεύουμε ότι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν θα πρέπει να πραγματοποιούν μη εξουσιοδοτημένες υπερπτήσεις σε εναέριους χώρους άλλων Νατοϊκών συμμάχων» τονίζει σχετικά.

Η παράγραφος αυτή επισυνάπτεται στο τελικό σχέδιο του νόμου για τον αμυντικό προϋπολογισμό της Βουλής, από τον οποίο αφαιρέθηκε η τροπολογία του Κρις Πάπας που έθετε όρους στην πώληση και την αναβάθμιση F-16 στην Τουρκία.

Ο Μπομπ Μενέντεζ μέσω του twitter καταρρίπτει τις ελπίδες των Τούρκων να πάρουν στα χέρια τους F-16 Viper.

Μενέντεζ ξανά για F-16: Ως πρόεδρος της Επιτροπής δεν θα εγκρίνω την πώλησή τους στην Τουρκία

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «Σε αντίθεση με ορισμένους ισχυρισμούς, ο προϋπολογισμός δεν είναι νίκη για την Τουρκία […] Θα το ξαναπώ. Ως πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων , δεν θα εγκρίνω τα F-16 για την Τουρκία έως ότου ο Ερντογάν σταματήσει τις καταχρήσεις του σε όλη την περιοχή».

Η Άγκυρα είχε σπεύσει να χαιρετίσει την αφαίρεση των τροπολογιών, με τον Ιμπραήμ Καλίν να μεταφέρει τις προσδοκίες της Άγκυρας στον Αμερικανό σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, αν και ακόμη και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου παραδέχεται ότι η τελική έγκριση κάθε απόφασης παραμείνει στα χέρια του Κογκρέσου.

«Στην τελευταία συνάντηση του Προέδρου μας με τον Μπάιντεν, στο Μπαλί, ο Μπάιντεν είχε πει ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως το θέμα των F-16. Φυσικά ο ρόλος του Κογκρέσου είναι σημαντικός. Θα πρέπει να είναι θετικός ο ρόλος του Κογκρέσου» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.

Κατά το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu «οι διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον ήταν αποτελεσματικές για αυτή την αλλαγή στη Γερουσία. Προκειμένου να γίνει η πώληση των F-16, το Κογκρέσο δεν θα πρέπει να αντιταχθεί στην ειδοποίηση πώλησης που θα υποβάλλει η διοίκηση».

Αυστηρή απάντηση Αθήνας στην Tουρκία για την αποστρατικοποίηση των νησιών

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών πάντως απαντά σε αυστηρό τόνο στις δηλώσεις Τσαβούσογλου στις οποίες επανάφερε την αμφισβήτηση της κυριαρχίας των ελληνικών νησιών συνοδεύοντας την με ευθείες απειλές και το ρεφρέν του Ερντογάν «θα έρθουμε μια νύχτα».

«Η Ελλάδα[…] για μια ακόμη φορά απορρίπτει εν τω συνόλω τις τουρκικές μονομερείς αιτιάσεις και χαρακτηρίζει παντελώς απαράδεκτες τις επαναλαμβανόμενες απειλές πολέμου» τονίζεται σε ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Με 39 παραβιάσεις και 11 μαχητικά αεροσκάφη η Τουρκία διατηρεί την τακτική των έκνομων ενεργειών εντός του FIR Αθηνών.

Η Λιβύη μιλάει για… τετελεσμένα – «Με «άρωμα» Τουρκίας το διάβημα διαμαρτυρίας κατά της Ελλάδας

Σύμφωνα με τον Νίκο Μελέτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ, η λιβυκή κυβέρνηση -που εκτός της ανακοίνωσης έστειλε και ρηματική διακοίνωση στην Αθήνα- προσπαθεί να αντιστρέψει την πραγματικότητα και κατηγορεί την Ελλάδα ότι είναι αυτή που προσπαθεί να εκμεταλλευθεί τη λιβυκή κρίση για να επιβάλει τετελεσμένα ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίστροφο. Είναι η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά η οποία προσπαθεί πριν γίνουν εκλογές και προκύψει η νόμιμη κυβέρνηση να μοιράσει τη Μεσόγειο με την Τουρκία.

«Το ερευνητικό σκάφος της ExxonMobile πάντως κινείται σε περιοχή βορειότερα και από τη μέση γραμμή που ζητούσαν οι Λίβυοι το 2010. Δεν ξέρω τι ακριβώς θέλουν να πουν, εκτός βέβαια αν έχουν στο μυαλό τους να τραβήξουν προς τα δυτικά, νότια της Κρήτης, τη γραμμή του τουρκολιβυκού μνημονίου νομίζοντας ότι έτσι θα υφαρπάξουν την ελληνική υφαλοκρηπίδα»  συμπλήρωσε ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ και πρόσθεσε σχετικά με την απάντηση της Αθήνας ότι «η Αθήνα λέει ότι τα τουρκολυβικά μνημόνια δεν γίνονται αποδεκτά και ότι η Ελλάδα θα συνομιλήσει με τη νόμιμη κυβέρνηση που θα προκύψει στην Λιβύη από εκλογές, τις οποίες να προσθέσω εγώ υπονομεύει η κυβέρνηση Ντμπεϊμπά. Πάντως δεν πρέπει να υποτιμούμε το γεγονός ότι οι πετρελαϊκές εταιρείες καθόλου δεν πτοήθηκαν από τις ενστάσεις της κυβέρνησης Ντμπεϊμπά κι οι έρευνες συνεχίζονται κανονικά». Ακόμα ο Νίκος Μελέτης τόνισε ότι «εμείς θα πρέπει να έχουμε στραμμένη την προσοχή μας βεβαίως στην Τρίπολη, διότι οι επόμενες κινήσεις ξέρουμε ότι καθοδηγούνται από την Άγκυρα».

Αναφορικά με την εξέλιξη στο Κογκρέσο κι αν αυτή φέρνει πιο κοντά τα F -16 ,στην Τουρκία ο αναλυτής της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης σημείωσε: «η πραγματικότητα είναι ότι φεύγουν  οι δυο όροι που θα συνέδεαν ευθέως με την Ελλάδα την πώληση και αναβάθμιση των F-16 στην Τουρκία, όμως αυτό δεν σημαίνει καθόλου ότι άνοιξε ο δρόμος για την διαδικασία αυτή. Και ο κ. Μενέντεζ ήταν ξεκάθαρος πάλι σήμερα.

Κάθε απόφαση, ανεξαρτήτως όρων, περνά από το Κογκρέσο το οποίο κάθε άλλο παρά είναι φιλικό σε μια τέτοια ιδέα όσο η Τουρκία συνεχίζει την πολιτική αυτή όχι μόνο έναντι της Ελλάδας αλλά και σε σχέση με την Ρωσία του Πούτιν, και αυτό το γνωρίζει καλά η Άγκυρα.

Εξάλλου με δεδομένες τις κυρώσεις στο πλαίσιο της νομοθεσίας CAATSA κάθε απόφαση και για τα F-16 θα προϋποθέτει ότι είναι συμβατή με τα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών, κάτι που δεν είναι δεδομένο. Η επικοινωνία Καλίν – Σάλιβαν απόψε που κάλυψε όλα τα θέματα δείχνει την αγωνία της Τουρκίας και για τα F-16 αλλά και για το αμερικανικό βέτο σε μια χερσαία επέμβαση στην Συρία. Όλες αυτές οι διαδικασίες για τους εξοπλισμούς είναι μαραθώνιος και ένα μεγάλο κέρδος πάντως είναι ότι το θέμα του τουρκικού αναθεωρητισμού έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό στο Κογκρέσο και επηρεάζει και τις μελλοντικές αποφάσεις. Γι’ αυτό και ο κ. Τσαβούσογλου ήταν τόσο συγκρατημένος».

Ρεπορτάζ: Γιώργος Σιδέρης – Ανάλυση: Νίκος Μελέτης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ