Παγκόσμιο σοκ από τον θάνατο σε τροχαίο του ανθρώπου που έχει πετύχει την κορυφαία επίδοση όλων των εποχών στον μαραθώνιο, Κέλβιν Κιπτούμ. Ο 24χρονος Κενυάτης αποτελούσε το απόλυτο φαβορί για το αγώνισμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι αλλά το νήμα της ζωής του κόπηκε ξαφνικά σε τροχαίο στην πατρίδα του, στο οποίο έχασε τη ζωή του και ο προπονητής του, Ζερβέ Χακιζιμάνα.
World Athletics is deeply saddened to hear that marathon world record-holder Kelvin Kiptum died in a road traffic accident on Sunday at the age of 24.
— World Athletics (@WorldAthletics) February 11, 2024
Obit: 🔗 https://t.co/0CF1NbAzgw pic.twitter.com/TgWepi0cok
Ο Κιπτούμ είχε γράψει ιστορία τον περασμένο Οκτώβριο αφού έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ στον Μαραθώνιο Ανδρών με το ασύλληπτο 2.00.35, μόλις στον τρίτο μαραθώνιο της ζωής του. Μάλιστα, η επικύρωση του παγκοσμίου ρεκόρ έγινε πριν 4 ημέρες όπως ανέφερε ο ίδιος ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κοέ.
Ο Κιπτούμ έτρεξε για πρώτη φορά μαραθώνιο το 2022 όπου πέτυχε επίδοση 2.01.53 και το 2023 πέρα από το Σικάγο, είχε νωρίτερα στη χρονιά σημειώσει και 2.01.25 στο Λονδίνο προσεγγίζοντας από νωρίς ρεκόρ του Έλιουτ Κιπτσόγκε, το οποίο ήταν 2.01.09 από το 2022.
Ο Κίπτουμ και ο προπονητής του σκοτώθηκαν σε τροχαίο μεταξύ δύο πόλεων της δυτικής Κένυας, όπου πραγματοποιούταν η προετοιμασία του Κενυάτη δρομέα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. «Σοκαριστικά νέα, καθώς θρηνούμε την απώλεια ενός εξαίρετου πολίτη, του Κέλβιν Κίπτουμ, κατόχου του παγκοσμίου ρεκόρ και συμβόλου του στίβου της Κένυας. Μαζί με τον προπονητή του σκοτώθηκαν τραγικά σε ατύχημα απόψε. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στους οικείους του, στους φίλους του και σε ολόκληρη την αθλητική κοινότητα. Το έθνος μας θρηνεί βαθιά την απώλεια ενός αληθινού ήρωα», ανέφερε στην πλατφόρμα Χ, πρώην Twitter, ο πρωθυπουργός της Κένυας, Ράιλα Οντίνγκα.
“Είμαστε σοκαρισμένοι και με βαθιά θλίψη πληροφορηθήκαμε τη σοκαριστική απώλεια του Kelvin Kiptum και του προπονητή του, Gervais Hakizimana”, δήλωσε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στίβου, Σεμπάστιαν Κοέ.