19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στάση Μαρκόπουλο: ταξίδι με τρένο, σε ράγες παλιές…

Στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής του αποστολής το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού παρουσιάζει τα νέα του εκπαιδευτικά προγράμματα, με στόχο την προβολή και αξιοποίηση της τοπικής ιστορίας.

Τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα τιτλοφορούνται:

Στάση Μαρκόπουλο: ταξίδι με τρένο, σε ράγες παλιές…

και απευθύνονται σε μαθητές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (τάξεις Ε΄-Στ΄), καθώς και σε μαθητές Δευτεροβάθμιας (τάξεις Α΄-Β΄- Γ΄ Γυμνασίου). Στόχος τους είναι να φέρουν τα παιδιά και τους εφήβους σε επαφή με την βιομηχανική και σιδηροδρομική κληρονομιά της περιοχής.

Πιο συγκεκριμένα, οι μαθητές, μέσα από την επίσκεψή τους στο Δημοτικό Πάρκο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού στο Μαρκόπουλο Αττικής, θα γνωρίσουν τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Λαυρίου και τη σημασία της για την οικονομική και εμπορική ανάπτυξη της εποχής στα τέλη του 19ου αι., αλλά και μέχρι τα μέσα του 20ου.

Θα έχουν την ευκαιρία να «επιβιβαστούν» σε ανακατασκευασμένα βαγόνια αμαξοστοιχίας και να ταξιδέψουν νοητά στο χώρο και το χρόνο, ανακαλύπτοντας όψεις της ιστορίας και της τεχνολογικής εκσυγχρόνισης της χώρας και ειδικότερα της περιοχής των Μεσογείων.

Θα ανακαλύψουν ποιο ήταν το περιβόητο «Θηρίο» που άλλοτε τρόμαζε τους κατοίκους της περιοχής, ενώ  κατά την επίσκεψή τους θα γνωρίσουν και το κτίριο του Παλαιού Σταθμού, το οποίο αποτελεί εξαίρετο δείγμα σιδηροδρομικής αρχιτεκτονικής.

Λαμβάνοντας μέρος σε αποστολές και παιχνίδια ρόλων, θα έρθουν σε επαφή με τα σιδηροδρομικά επαγγέλματα, θα αντιληφθούν τις αλλαγές που επέφερε η αξιοποίηση του ατμού στις χερσαίες μετακινήσεις και θα κατανοήσουν ότι, η εμφάνιση των ατμοκίνητων σιδηροδρόμων και η επέκταση του δικτύου τους είναι στενά συνυφασμένη με τη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου.

Παράλληλα, θα ερευνήσουν όψεις της τοπικής ιστορίας μέσα από την ιστορία του Σιδηροδρόμου Αττικής, ενώ θα ευαισθητοποιηθούν και σε θέματα περιβαλλοντικής αγωγής, αφού το τρένο διαχρονικά αποτελεί ένα φιλικό προς το περιβάλλον μέσο μεταφοράς επιβατών και αγαθών.

Χάρτες διαδρομών και παλιά εισιτήρια, σιδηροδρομικά σήματα και ήχοι θα συνθέσουν το ταξίδι με τρένο, σε ράγες παλιές…

Οι εν λόγω εκπαιδευτικές δράσεις στοχεύουν να φωτίσουν ένα κομμάτι της σιδηροδρομικής και βιομηχανικής ιστορίας της χώρας, προσφέροντας ταυτόχρονα μία θαυμάσια ευκαιρία ανάδειξης της τοπικής ιστορίας της ΝΑ Αττικής.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα σχεδιάστηκαν με την ευγενική χορηγία της ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ.

Tο Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού ευχαριστεί:

Tην Κοινωφελή Δημοτική Επιχείρηση Μαρκοπούλου | Κ.Δ.Ε.Μ. και ιδιαίτερα στον πρόεδρο κ. Χρήστο Μπισιώτη  για την  παραχώρηση του χώρου του  Δημοτικού Πάρκου του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού Μαρκοπούλου και της αμαξοστοιχίας όπου θα υλοποιείται το εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες εκφράζονται στο Μουσείο Φωτογραφίας “Χρήστος Καλεμκερής” Δήμου Καλαμαριάς για την ευγενή παραχώρηση επιλεγμένου φωτογραφικού υλικού.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνονται και στην ΕΜΣΑ-Εταιρεία Μουσειακών Σιδηροδρόμων Αττικής και ειδικώς προς τον κ. Σμπαρούνη Νικόλαο και τον κ. Φραγκίσκο Έλιοτ για την ευγενική παραχώρηση αρχειακού υλικού.

Γενικός Συντονισμός: Βάσω  Κιούση

Πρόεδρος Ελληνικού Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού

Σχεδιασμός & Υλοποίηση Προγραμμάτων: Νικολέτα Ξυδέα

Αρχαιολόγος- ΜΑ Μουσειολόγος

Έναρξη υλοποίησης των προγραμμάτων: Μάρτιος 2023

Διάρκεια προγραμμάτων: δύο (2) ώρες

Χώρος υλοποίησης προγραμμάτων: Μαρκόπουλο Αττικής, Δημοτικό Πάρκο του Παλαιού Σιδηροδρομικού Σταθμού

Απαραίτητες οι δηλώσεις συμμετοχής, κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης με το Ελληνικό Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού.

Τηλ. Επικοινωνίας: 210 6020 026 & 6974380541

Ημέρες & ώρες επικοινωνίας: Δευτέρα – Παρασκευή  09:00 – 14:00

E-mail: [email protected]

Σχετική είδηση: Ο «ξεχασμένος» Σιδηροδρομικός Σταθμός στο Μαρκόπουλο (φωτορεπορτάζ)

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ