25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σταθερά κοντά στα 2,5 ευρώ η μέση τιμή της αμόλυβδης στην Ευρυτανία. Μέχρι 80 ευρώ η ανώτατη ενίσχυση μέσω του Fuel Pass 2, πότε ανοίγει η πλατφόρμα

Σε πολύ υψηλά επίπεδα έχει παγιωθεί η μέση τιμή διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης (αλλά και του πετρελαίου κίνησης) στον ν. Ευρυτανίας,  ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν τις ανατιμήσεις να συνεχίζονται και το επόμενο διάστημα· το εφετινό καλοκαίρι προμηνύεται ιδιαίτερα δύσκολο ως προς τα κόστη μετακίνησης -αλλά, φυσικά, και όχι μόνο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τις μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων ανά νομό, την Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022, στα πρατήρια της Ευρυτανίας η 95άρα βενζίνη διατίθεται προς 2,496 ευρώ ανά λίτρο, ενώ το diesel ξεπέρασε και τα 2,2 ευρώ· η αμόλυβδη 100 οκτανίων «εκτοξεύθηκε» στα 2,660 ευρώ. Τις προηγούμενες ημέρες, στο Καρπενήσι η απλή βενζίνη άγγιξε και τα 2,6ε/λ.

Η Ευρυτανία παραμένει η περιφερειακή ενότητα με τα ακριβότερα καύσιμα στην ηπειρωτική χώρα. Στα νησιά των Κυκλάδων η μέση τιμή της αμόλυβδης έχει ανέβει ήδη στα 2,661 ευρώ, ενώ στα Δωδεκάνησα στα 2,552.

Fuel Pass 2: “Ταβάνι” τα 80 ευρώ στην Ευρυτανία

Την ίδια ώρα, στα τέλη του Ιουλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη νέα κάρτα καυσίμων, το λεγόμενο Fuel Pass 2, που θα αφορά το τρίμηνο Ιουλίου, Αυγούστου Σεπτεμβρίου. Δικαιούχοι της επιδότησης θα είναι πάνω από 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, σε σύνολο 3,5 εκατομμυρίων.

Επιλέξιμα είναι φυσικά πρόσωπα (συμπεριλαμβανομένων ελευθέρων επαγγελματιών), φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος, με δηλωθέν οικογενειακό εισόδημα έως 30.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού (σύζυγος/μέλος συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενα τέκνα) και έως 45.000 ευρώ.

Για όσους επιλέξουν τη χρήση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας το ποσό της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 15 ευρώ (έναντι 5 ευρώ που ίσχυε με το προηγούμενο καθεστώς). Έτσι το ποσό της επιδότησης για το επόμενο τρίμηνο, όσον αφορά στην Ευρυτανία, διαμορφώνεται στα 80 ευρώ για κάτοχο αυτοκινήτου με τη χρήση ψηφιακής κάρτας και 65 ευρώ χωρίς κάρτα με πίστωση του ποσού στον τραπεζικό λογαριασμό (έναντι 40 που ίσχυε στην προηγούμενη επιδότηση χωρίς κάρτα και 45 ευρώ που ίσχυε με κάρτα). Μέχρι 100 ευρώ δικαιούνται οι κάτοικοι νησιωτικών περιοχών. Επίσης, προβλέπονται 60 ευρώ με τη χρήση κάρτας για κάτοχο μοτοσυκλέτας στην Ευρυτανία και 45 ευρώ στον τραπεζικό λογαριασμό. Όταν ανοίξει η πλατφόρμα (στα τέλη Ιουλίου, όπως ήδη αναφέρθηκε), ο δικαιούχος  θα εισέρχεται στην πλατφόρμα Fuel Pass με τους κωδικούς Taxisnet.

«Τα χρήματα αυτά επιδιώκουμε να τα πάρει ο κόσμος τέλος Ιουλίου με αρχές Αυγούστου. Το ίδιο κομμάτι της κοινωνίας θα βοηθηθεί αρχές Ιουλίου με την παροχή του 60% αναδρομικά του ρεύματος. Δεν μπορούμε να καλύψουμε το σύνολο της επιβάρυνσης στο πορτοφόλι του πολίτη. Αλλά η οικονομική πολιτική δεν εξαντλείται μόνο σε μια παρέμβαση» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

«Αυξάνουμε την επιδότηση με τη χρήση κάρτας από τα 55 ευρώ που ήταν στα νησιά, στα 100, και στην ηπειρωτική Ελλάδα από τα 45 στα 80. Αυτή η επιδότηση είναι 44 λεπτά στο λίτρο, ή αλλιώς 80 ευρώ στα 180 λίτρα. Αυτό αντιστοιχεί σε μια ημερήσια μετακίνηση 20 χλμ. Αυτές ήταν οι δυνατότητες. Το συνολικό κόστος των παρεμβάσεων στα καύσιμα είναι περίπου 320 εκατ. ευρώ», σημείωσε ο ίδιος αναφορικά με το Fuel Pass 2.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ