Σε δυσβάσταχτα επίπεδα έχουν παγιωθεί οι τιμές πώλησης των υγρών καυσίμων στην Ευρυτανία, όπου η αμόλυβδη είναι η ακριβότερη σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Ξεπέρασε το 1,60 έφθασε το πετρέλαιο θέρμανσης.
Μπορεί τις προηγούμενες μέρες να σημειώθηκε πτώση της τιμής του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές (μετά από καιρό βρέθηκε κάτω από το όριο των 110 δολαρίων το βαρέλι), ωστόσο αυτή η αποκλιμάκωση δεν αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στην εγχώρια αγορά που φαίνεται να καθυστερεί σημαντικά να προσαρμόσει τις μειώσεις στις λιανικές τιμές της αντλίας. Η Ευρυτανία παραμένει ένας από τους ακριβότερους νομούς πανελλαδικά στα καύσιμα.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, την Τετάρτη, 13 Απριλίου 2022, η μέση τιμή διάθεσης της αμόλυβδης βενζίνης 95 οκτανίων στην Ευρυτανία διαμορφώνονταν στα 2,147 ευρώ ανά λίτρο (έως και 2,199 η μέγιστη τιμή στο Καρπενήσι), ενώ για την βενζίνη 100 οκτανίων η τιμή ανεβαίνει στα 2,349 ευρώ (!). Το diesel κίνησης έχει φθάσει να διατίθεται -κατά μέσο όρο- στο 1,877 ευρώ/λίτρο, ενώ το προηγούμενο διάστημα σε αρκετά πρατήρια η τιμή ξεπέρασε και τα δύο ευρώ, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτικά τα κόστη για τους επαγγελματίες. Παράλληλα, σταθερά ψηλά κινείται το πετρέλαιο θέρμανσης -με την τιμή του στο 1,619 ευρώ/λ., εάν λάβει κανείς υπόψιν του τις ανάγκες για θέρμανση που έχουν τα νοικοκυριά της Ευρυτανίας και τον Απρίλιο.
Η Ευρυτανία είναι ο νομός με την ακριβότερη τιμή στη βενζίνη σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα. Σε επίπεδο επικράτειας, μόνο στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες η αμόλυβδη πωλείται σε υψηλότερες τιμές.
Τους λόγους για τους οποίους δεν μειώνονται οι τιμές στα καύσιμα εξήγησε ο Πρόεδρος Πρατηριούχων Εμπόρων καυσίμων, Νίκος Παπαγεωργίου, μιλώντας στον ΑΝΤ1. Όπως είπε «δεν υπάρχει μεγάλη κατανάλωση λόγω της μείωσης κίνησης των αυτοκινήτων και μάς μένει στις δεξαμενές το καύσιμο», τονίζοντας ότι οι πρατηριούχοι δεν μπορούν να αγοράσουν 300 και 500 λίτρα καύσιμα. «Εμείς αγοράζουμε ποσότητες μεγάλες. Άρα θέλουμε 2 με 3 ημέρες για να πουλήσουμε αυτή την ποσότητα. Και επειδή το κέρδος μας είναι πάρα πολύ μικρό δεν έχουμε τη δυνατότητα να προσαρμοστούμε άμεσα. Και αυτό γίνεται στις μεγάλες αστικές πόλεις. Σκεφτείτε στα νησιά ή στα χωριά που κάνουν και μια εβδομάδα να πουλήσουν τα αποθέματά τους», εξήγησε. Επίσης, ανέφερε ότι η κατανάλωση στα καύσιμα έχει πέσει πάνω από 30%.