24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σταϊκούρας / “Η Φθιώτιδα μπορεί να γίνει διεθνές κέντρο ιαματικού τουρισμού”

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρη Πολίτη, τον εντεταλμένο σύμβουλο της ΕΤΑΔ, Παναγιώτη Μπαλωμένο, τον διευθύνοντα σύμβουλο της «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία (ΙΠΕ Α.Ε.)», Πασχάλη Μπουχώρη καθώς και τους δημάρχους Καμένων Βούρλων και Μακρακώμης, Ιωάννη Συκιώτη και Γεώργιο Χαντζή και τον αντιδήμαρχο Λαμιέων Δημήτριο Μπεσλεμέ, επισκέφθηκε τις ιαματικές πηγές Πλατυστόμου, Λουτρών Υπάτης, Θερμοπυλών, το Κάμπινγκ και την ιαματική Πηγή Κονιαβίτη στα Καμένα Βούρλα αλλά και την Πηγή της Λουτρόπολης των Καμένων Βούρλων ώστε να έχουν μία συνολική εικόνα για την εξέλιξη των διαδικασιών αξιοποίησης.

Κατά την επίσκεψή στο Πλατύστομο διαπιστώθηκε ότι θα πρέπει να προχωρήσουν διαδικασίες οριοθέτησης το ρέματος στην περιοχή πριν ξεδιπλωθούν τα σχέδια για την αξιοποίηση. Στα Λουτρά Υπάτης οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον πυρήνα της τροπικής και τα γύρω ξενοδοχεία τα οποία ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ και συζητήθηκε ο τρόπος της αξιοποίησης ενώ μέχρι την ολοκλήρωση της ωρίμανσης των παρεμβάσεων η ΕΤΑΔ ολοκληρώνει, άμεσα, τις διαδικασίες για να εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία βραχυπρόθεσμων μισθώσεων σε υπάρχουσες υποδομές.

Τι συζητήθηκε

Κατά την επίσκεψη στις Ιαματικές Πηγές των Θερμοπυλών συζητήθηκε συνολικά η αξιοποίηση τους καθώς έχουν προωθηθεί αρκετά θέματα με συνέπεια, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που κατατέθηκαν τους πρώτους μήνες του 2023, να τρέξει ο διεθνής διαγωνισμός έτσι ώστε να βρεθεί επενδυτής που θα αξιοποιήσει την περιοχή. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης συμφωνήθηκε ότι πρέπει να υπάρξει μία ολιστική προσέγγιση στο θέμα της αξιοποίησης και της διαχείρισης του χώρου με τη συμμετοχή και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, του Δήμου Λαμιέων και του ΤΑΙΠΕΔ καθώς οι οποιεσδήποτε προτάσεις θα πρέπει να έχουν την έγκριση τόσο της Εφορείας Αρχαιοτήτων στη Φθιώτιδα όσο και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Παράλληλα προσδιορίστηκε ότι η διαγωνιστική διαδικασία θα ξεκινήσει μέσα στο 2023.

Σε ότι αφορά τις Πηγές Κονιαβίτη και το Κάμπινγκ των Καμένων Βούρλων συζητήθηκαν ορισμένες διευθετήσεις που πρέπει να ξεκινήσουν και μάλιστα ζητήθηκε από την τοπική αυτοδιοίκηση να ενεργοποιηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση, επίλυσης θεμάτων που υπάρχουν με τον παρακείμενο βιολογικό καθαρισμό. Διαπιστώθηκε ότι και σε αυτό τον τομέα η εξέλιξη των διαδικασιών είναι ιδιαίτερα γρήγορη και εκτιμήθηκε πως θα ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Σε ότι αφορά τις συνολικότερες παρεμβάσεις στην Λουτρόπολη των Καμένων Βούρλων είναι γνωστό ότι βρίσκεται σε εξέλιξη διεθνής διαγωνισμός για την αξιοποίηση του ακινήτου. Μέσα σε αυτόν περιλαμβάνονται και δύο ερειπωμένα ξενοδοχεία αλλά και το ξενοδοχείο Γαλήνη μαζί με το υδροθεραπευτήριο. Όπως τονίστηκε το επόμενο διάστημα θα αξιολογηθούν προτάσεις για μακροχρόνια μίσθωση 40 ετών με επενδύσεις που θα κάνει ο ανάδοχος και συγκεκριμένες παρεμβάσεις αποκαθιστώντας και την λειτουργία των μονάδων αλλά και των παλαιών ξενοδοχείων.

Αξιοποίηση των ιαματικών πηγών

Σε ανακοίνωση του ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας υπογραμμίζει ότι «την 31 Οκτωβρίου 2022 υπεβλήθη στο ΤΑΙΠΕΔ μία οικονομική προσφορά η οποία προβλέπει οικονομικό αντάλλαγμα που είναι εφάπαξ καταβλητέο ύψους 1 εκατ. ευρώ αλλά και ετήσιο μίσθωμα. Επιπρόσθετα ο πλειοδότης θα κληθεί να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου». Όπως μάλιστα ανακοινώθηκε η διαδικασία αξιολόγησης θα ξεκινήσει άμεσα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση «η αξιοποίηση των πολλών ιαματικών πηγών σε συνδυασμό με το όμορφο φυσικό περιβάλλον των περιοχών μπορούν να καταστήσουν την Φθιώτιδα ένα διεθνές κέντρο ιαματικού τουρισμού συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης αναφέρθηκε με δηλώσεις του στη συνεργασία του ΤΑΙΠΕΔ, της ΕΤΑΔ, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και κυρίως του Υπουργείου Οικονομικών χαρακτηρίζοντάς την υποδειγματική. Παράλληλα τόνισε πως «η αξιοποίηση και ανάδειξη των τουριστικών ακινήτων με ιαματικούς πόρους μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης τα επόμενα έτη». Μάλιστα ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ σημείωσε ότι «το ταμείο προσβλέπει στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που θα υλοποιήσουν έργα για την αναβάθμιση των ακινήτων και την καθιέρωση της Φθιώτιδας, όπως είπε, ως διεθνή προορισμό ιαματικού τουρισμού με επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου».

Δηλώσεις Γ. Οικονόμου

Εξάλλου, μία μέρα πριν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε συνάντηση με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, όπου αναλύθηκε το project και η πορεία των έργων στη Φθιώτιδα. Σε ανακοίνωσή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και βουλευτής Φθιώτιδας, Γιάννης Οικονόμου, σημειώνει με έμφαση την ανάγκη «οι ιαματικές πηγές να ξαναβρούν και πάλι το χαρακτήρα τους μέσα από την αξιοποίηση τους», υπενθυμίζει ότι «οι συγκεκριμένες λουτροπόλεις ήταν άρρηκτα συνδεδεμένες με την συνείδηση των κατοίκων της Φθιώτιδας» και τονίζει ότι «η αξιοποίηση τους δημιουργήσει τοπικό εισόδημα που θα αναβαθμίσει τις συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων» εκτιμώντας συγχρόνως ότι «όλο αυτό είναι και ένα παράπλευρο μέρος του ολιστικού σχεδίου για την αντιμετώπιση του δημογραφικού».

«Η περιοχή μας έχει ανάγκη από ένα συνολικό αναπτυξιακό σχέδιο με ορίζοντα μιας γενιάς, στο οποίο πρέπει να δεσμευτούμε και να υπηρετήσουμε πίστα όλοι μας. Μόνο έτσι θα καταφέρουμε σε πρώτη φάση να συγκρατήσουμε τον κόσμο στην περιοχή μας και σε δεύτερη φάση να προσελκύσουμε κι άλλους», δηλώνει μεταξύ άλλων ο κ. Οικονόμου.

Πηγή: ot.gr, από ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ