18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στα κύματα του Δούναβη το 1ο Δημοτικό Σχολείο Καρπενησίου. Ταξίδι εμπειριών στη Σλοβακία για παιδιά & εκπαιδευτικούς (ΦΩΤΟ)

Με τη συμμετοχή σχολείων από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία, πραγματοποιήθηκε η 5η διεθνής συνάντηση του ευρωπαϊκού προγράμματος R.I.V.E.R.S. Στη Σλοβακία βρέθηκε αντιπροσωπεία του 1ου Δ.Σ. Καρπενησίου

Πρόσφατα, το 1ο Δημοτικό Σχολείο επέστρεψε από την πέμπτη κινητικότητά του στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ R.I.V.E.R.S. Η αποστολή από το Καρπενήσι επισκέφθηκε το σχολείο ενός μικρού χωριού, της Χόρνα Ζντάνια στη Σλοβακία, το οποίο φιλοξένησε -από τις 27 έως τις 31 Μαρτίου 2023- την πέμπτη διεθνή συνάντηση έργου, με τη συμμετοχή μαθητών και εκπαιδευτικών από τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, τη Λιθουανία και την Πορτογαλία.

Η αποστολή αποτελούνταν από τον διευθυντή του σχολείου Σιδέρη Μοτσιόλα, τη συντονίστρια Κωνσταντία Κοντομήτρου και την εκπαιδευτικό Κατερίνα Καλαντζή. Συμμετείχαν επίσης και οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης, Φίλιππος Καλαντζής, Αγάπη Κοτσιμπού, Αγγελική Μαντζαφίνη και Αλέξης Φουρλιάς.

Επισκέψεις με θέμα το περιβάλλον

Η πρώτη μέρα ξεκίνησε με τελετή καλωσορίσματος από τη διευθύντρια του σχολείου, Lubica Tonhajzerová, και ανταλλαγή παραδοσιακού ψωμιού και αλατιού μεταξύ των μαθητών του σχολείου με λαϊκές φορεσιές και των καλεσμένων. Στον κεντρικό διάδρομο του σχολείου υπήρχαν αναρτημένες οι ζωγραφιές των μαθητών από τις διάφορες δραστηριότητες έργου, ενώ οι αντιπροσωπείες ξεναγήθηκαν στη σχολική μονάδα. Η μέρα έκλεισε με ένα εργαστήριο, όπου οι μαθητές επεξεργάστηκαν φωτογραφίες που τράβηξαν από το περιβάλλον τους και έμαθαν πώς να το φροντίζουν.

Η δεύτερη μέρα ήταν αφιερωμένη σε εργαστήρια για το νερό στα παραμύθια και το νερό στα έθιμα των προγόνων μας. Η συνάντηση των συντονιστών πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα, όπου αξιολόγησαν την απόδοση των καθηκόντων του έργου κατά τη διάρκεια της κινητικότητας, μίλησαν για το θέμα της εκπαίδευσης σε επιμέρους χώρες και έθεσαν καθήκοντα πριν από την τελευταία κινητικότητα. Αργότερα, μαθητές και δάσκαλοι συμμετείχαν σε ένα στρατηγικό παιχνίδι και ένα εργαστήριο στη φύση, όπου έμαθαν για τον βιότοπο της περιοχής και γεύτηκαν μεταλλικά νερά της Σλοβακίας. Η ημέρα ολοκληρώθηκε με επίσκεψη στο πλανητάριο όπου έμαθαν για το νερό πάνω από τη Γη και τους άλλους πλανήτες.

Η τρίτη μέρα περιελάμβανε επίσκεψη σε ορυχείο όπου στο παρελθόν εξορύσσονταν ασήμι, ένα εργαστήριο για τον χάρτη του εσωτερικού κόσμου και μια επίσκεψη στο μουσείο “Ενα ταξίδι στον χρόνο” στη Banská Štiavnica, μια πόλη καταχωρισμένη στον κατάλογο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO. Η μέρα έκλεισε με την επίσκεψη στα ιαματικά λουτρά Sklené Teplice.

Η τέταρτη μέρα ξεκίνησε με μια επίσκεψη στο σπήλαιο της Μπίστριτσα, όπου δάσκαλοι και μαθητές είδαν υπόγειους σταλαγμίτες, σταλακτίτες και σταλαγματίτες και συνάντησαν τις νυχτερίδες που ζουν στη σπηλιά. Το εργαστήριο δίδαξε μαθητές και δασκάλους για το μνημείο της Σλοβακικής Εθνικής Εξέγερσης που βρίσκεται στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. Η μέρα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο δείπνο όπου επιδόθηκαν τα αναμνηστικά και οι βεβαιώσεις συμμετοχής.

Την τελευταία μέρα της κινητικότητας οι καλεσμένοι επισκέφθηκαν την πρωτεύουσα της Σλοβακίας και το Εθνικό Μουσείο. Περιηγήθηκαν στην Μπρατισλάβα με τα ειδικά ανοικτά λεωφορεία και είχαν την ευκαιρία να φωτογραφίσουν τα σημαντικότερα μνημεία και κάστρα της πόλης· οι μαθητές και οι δάσκαλοι γνώρισαν την ιστορία και την ομορφιά της Σλοβακίας.

Εν κατακλείδι, το έργο “R.I.V.E.R.S.” στο πλαίσιο του “Erasmus+” παρέχει μια μοναδική ευκαιρία αλληλεπίδρασης σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι μαθητές/τριες έμαθαν να σκέφτονται γιατί η θερμοκρασία είναι διαφορετική σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. Έμαθαν να συλλέγουν δεδομένα, να αποκτούν κριτική σκέψη, να χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και δεξιότητες. Έμαθαν να βλέπουν κριτικά το περιβάλλον τους και να ανακαλύπτουν τι δεν τους αρέσει. Μέσα από τις δικές τους δραστηριότητες ανακάλυψαν ότι πρέπει να συμπεριφέρονται υπεύθυνα και να δίνουν το παράδειγμα. Συνειδητοποίησαν ότι το νερό ήταν πάντα σημαντικό για τους ανθρώπους, ήταν συχνά πηγή ψυχαγωγίας και πάντα πηγή υγείας. Οι μαθητές συνεργάστηκαν πολύ σε διεθνείς ομάδες, δημιούργησαν ωραίες διεθνείς φιλίες, βελτίωσαν τα αγγλικά τους και τη χρήση των ΤΠΕ. Τόσο οι μαθητές όσο και οι δάσκαλοι ενίσχυσαν τις διεθνείς φιλίες με συναδέλφους από χώρες-εταίρους. Είχαν την ευκαιρία να συγκρίνουν και να συζητήσουν το επίπεδο εκπαίδευσης στις χώρες τους, τις διαδικασίες διδασκαλίας και να λάβουν θετική ανατροφοδότηση από τους εταίρους τους.

Η ελληνική αποστολή, στον δρόμο της επιστροφής, είχε την ευκαιρία να παραμείνει για μια επιπλέον μέρα στη Βιέννη, όπου επισκέφθηκε τα βασικότερα αξιοθέατα, μεταξύ των οποίων και τον μεγαλοπρεπή ναό του Αγίου Στεφάνου, στο κέντρο της πόλης. Το επόμενο και τελευταίο ταξίδι στα πλαίσια αυτού του πρότζεκτ, θα είναι στην Κροατία, στις αρχές του Ιουνίου 2023.

Ευχαριστήρια επιστολή

Σε επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Αριστείδη Τασιό, ο Διευθυντής του 1ου Δ.Σ. Καρπενησίου, Σιδέρης Β. Μοτσιόλας, εκφράζει θερμές ευχαριστίες για τη στήριξη στην υλοποίηση του προγράμματος. «Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας εκφράσω εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων και των μαθητών του 1ου Δημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, τις θερμές ευχαριστίες για την ευγενική προσφορά σας, να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας, να βοηθήσετε υλικά και οικονομικά την προσπάθεια που καταβάλλουμε στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικής ευρωπαϊκής συνεργασίας, Erasmus+ 2020-2022, Πρόγραμμα “R.I.V.E.R.S.” (“Rivers Introduce Valuable Environmental Reaction and Sustainability”, “Τα ποτάμια εισάγουν πολύτιμη περιβαλλοντική αντίδραση και βιωσιμότητα”)», αναφέρει η επιστολή.

Και καταλήγει: «Η συμβολή η δική σας και του ΟΠΑΣΤΕ, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης των αποστολών, προς και από την Αθήνα, παρέχει μια σημαντική ένεση ρευστότητας και δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις κινητικότητες περισσότεροι μαθητές, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να γνωρίσουν χώρες, ανθρώπους και εκπαιδευτικά συστήματα που ίσως ποτέ στη ζωή τους να μην είχαν την ευκαιρία να δουν. Ευελπιστούμε και προσβλέπουμε και σε μελλοντική έμπρακτη υποστήριξή σας και γενικότερα της Περιφέρειας και σε άλλες ανάλογες εκδηλώσεις του σχολείου μας».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ