Στα νεπαλέζικα Ιμαλάια ο Φώτης Θεοχάρης, με στόχο ανάβαση στο Manaslu (8.163μ.), την 8η ψηλότερη κορφή του κόσμου

Να ξεπεράσει, για ακόμα μία φορά τα όριά του, καλείται ο Βινιανίτης ορειβάτης-αλπινιστής, Φώτης Θεοχάρης. Ως μέλος διεθνούς αποστολής, θα επιχειρήσει να αντικρίσει τη θέα από την κορυφή του Manaslu* (8163μ.), που βρίσκεται στα Ιμαλάια και συγκεκριμένα στην περιοχή Mansiri Himal του Νεπάλ και είναι η όγδοη ψηλότερη από τους γίγαντες των Ιμαλαΐων.

«”Τίποτα δεν είναι πιο φανταστικό από την αλήθεια. Τίποτα πιο αληθινό από την φαντασία”. Το Manaslu είναι το 8ο ψηλότερο βουνό του κόσμου με υψόμετρο 8.163 μέτρα και εξ ολοκλήρου στα Ιμαλάια του Νεπάλ, σε απομακρυσμένη κοιλάδα του κεντροδυτικού Νεπάλ. Οι δίδυμες κορυφές “πύργοι” έχουν εκπληκτική θέα στη γειτονική Annapurna στα δυτικά και στο θιβετιανό οροπέδιο στα βόρεια. Γνωστό ως το “Βουνό του Πνεύματος”, το Manaslu είναι ένα επίτευγμα από μόνο του», έγραψε πριν λίγο καιρό ο Θεοχάρης, δίνοντας το στίγμα της νέας ορειβατικής αποστολής που καλείται να φέρει εις πέρας.

Ο -αστυνομικός στο επάγγελμα- Ευρυτάνας αλπινιστής, μέλος του ΕΟΣ Καρπενησίου, αναχώρησε από την Ελλάδα στις 5 Σεπτεμβρίου 2024, με ενδιάμεση στάση τη Ντόχα και τελικό προορισμό το Κατμαντού, πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη του Νεπάλ. Από εκεί θα ακολουθήσει ένα 6ήμερο trekking ώστε τα μέλη της αποστολής να φθάσουν στην κατασκήνωση βάσης (base camp). Μετά από ξεκούραση 1-2 ημερών, οι ορειβάτες θα αρχίσουν τη διαδικασία εγκλιματισμού στα μεγάλα υψόμετρα και προς τα τέλη Σεπτεμβρίου ή στις αρχές Οκτωβρίου, θα γίνει προσπάθεια εφόρμησης προς την κορυφή του Manaslu των 8.163μ. Όπως κάθε βουνοκορφή των Ιμαλαΐων, κρύβει παγίδες και κινδύνους και απαιτεί τη μέγιστη προσπάθεια και συγκέντρωση από τους ορειβάτες.

Τι είναι, όμως, αυτό που κάνει τον Φώτη Θεοχάρη να «κυνηγά» διαρκώς νέες, ψηλότερες και πιο δύσκολες κορυφές; «Η ανθρώπινη ανάγκη για περιπέτεια και εξερεύνηση», απαντά χωρίς περιστροφές. Του ευχόμαστε καλή επιτυχία και ασφαλή επιστροφή στην Ελλάδα.

*Το Μανασλού, επίσης γνωστό ως Κουτάνγκ) είναι το όγδοο υψηλότερο βουνό στον κόσμο και βρίσκεται στο Μανσίρι Χιμάλ, τμήμα των Νεπαλεζικών Ιμαλαΐων, στο κεντροδυτικό τμήμα του Νεπάλ. Το όνομά του, που σημαίνει “Βουνό του Πνεύματος”, προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη Μανάσα, που σημείνει “διάνοια” ή “ψυχή”. Το Μανασλού κατακτήθηκε στις 9 Μαΐου, 1956 από τους Τόσιο Ιμανίσι και Γκιάλζεν Νόρμπου, μέλη μιας ιαπωνικής αποστολής.