Ημερομηνία

Στα χνάρια του Άρη, 80 χρόνια μετά… Στο Κρίκελλο τιμήθηκε η μνήμη του Βελουχιώτη – Όσα έγιναν στη 2η επετειακή εκδρομή

Στα χνάρια του Άρη, 80 χρόνια μετά… Στο Κρίκελλο τιμήθηκε η μνήμη του Βελουχιώτη – Όσα έγιναν στη 2η επετειακή εκδρομή

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, στις 28 και 29 Ιουνίου 2025, στο Κρίκελλο Ευρυτανίας, η 2η επετειακή εκδρομή για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη. Η οικογένεια Κλάρα προσκάλεσε φίλους και επισκέπτες να περπατήσουν στα βήματα του πρωτοκαπετάνιου και να τιμήσουν την παρακαταθήκη του.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε πεζοπορία, θεατρική παράσταση, έκθεση φωτογραφιών κ.ά. Οι εκδηλώσεις έγιναν με πρωτοβουλία των συγγενών του Άρη Βελουχιώτη, και ιδιαίτερα της εγγονής του από τον αδερφό του Μπάμπη Κλάρα, της Δάφνης Παπαδάκη, και της μητέρας της, Μαρίας Ρόζας, κόρης του Μπάμπη Κλάρα.

Το πρωί του Σαββάτου (28/6), αναφέρει ο Μάκης Φλώρος, από το Κρίκελλο, έγινε πορεία στο δάσος ως ανάμνηση των συνεχών μετακινήσεων του Άρη και των ανταρτών του, που ως γνήσιοι στρατοκόποι έπρεπε να οργανωθούν σε όλη την επαρχία κατά των Γερμανών και Ιταλών και να ξεφεύγουν από τον εχθρό με τον τρόπο αυτό. «Περπατήσαμε στα χνάρια του, στο Κρίκελλο της Ευρυτανίας. Εκεί που έδρασε και ανέπτυξε το όραμά του της Ελεύθερης Ελλάδας», γράφει η ανακοίνωση της οικογένειας.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας, ξεχωριστό ενδιαφέρον είχε η θεατρική παράσταση «Τα Μαγικά Βουνά», του ποιητή και αντάρτη, Γιώργου Κοτζιούλα, που είναι εκείνος που δημιούργησε τη «Λαϊκή Σκηνή», στην οποία συναγωνιστές του και συναγωνίστριες της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ ανέβαζαν τα μονόπρακτά του. Το έργο παρουσιάστηκε στον φυσικό χώρο της πλατείας Κρικέλλου, μπροστά στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, από τη θεατρική ομάδα “ELEPHAS TILIENSIS” που την αποτελούσαν οι ηθοποιοί Δημήτρης Αγαρτζίδης, Δέσποινα Αναστάσογλου, Μαρκέλλα Γιαννάτου, Βίκυ Κατσίκα και Άρης Λάσκος.

Οι ηθοποιοί χειροκροτήθηκαν θερμά και δήλωσαν ενθουσιασμένοι από την εμπειρία. «Παίξαμε με φυσικό φως, στην πλατεία ενός χωριού ποτισμένου από αυτήν την ιστορία, λίγα μέτρα από τους τόπους όπου συνέβησαν όλα (…). Ήταν μαγικά και πολύ συγκινητικά. Ευχαριστούμε βαθιά την οικογένεια που μας κάλεσε και τον κόσμο που γέμισε την πλατεία. Εις το επανιδείν!», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Επίσης, δύο εκθέσεις φιλοξενήθηκαν στο Κρίκελλο στο πλαίσιο της διήμερης επετειακής εκδρομής για τα 80 χρόνια από τον θάνατο του Άρη Βελουχιώτη. Η πρώτη, μια έκθεση εικονογραφημένης ιστορίας του Γιώργου Φαραζή, παρουσίασε με τη μορφή κόμικ προσωπικές αφηγήσεις του παππού του, ο οποίος υπήρξε αντάρτης στην Πελοπόννησο κατά την περίοδο της Αντίστασης. Η δεύτερη έκθεση περιλάμβανε αυθεντικά τετράδια του Άρη Βελουχιώτη από την εποχή που ήταν σπουδαστής στην Αβερώφειο Γεωργική Σχολή Λάρισας, προσφέροντας μια σπάνια ματιά στην προσωπικότητά του πριν την ένταξή του στον ΕΛΑΣ και την Ιστορία.

Τέλος, με συγκίνηση και ιστορική φόρτιση πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή (29/6), πορεία στο Τσουγκρί, στον τόπο όπου πριν από 83 χρόνια «γεννήθηκε» το αντάρτικο. Εκεί, στο καλύβι του αγωνιστή δάσκαλου Βασίλη Παπανικολάου, ο Άρης Βελουχιώτης μαζί με την πρώτη ανταρτοομάδα του ΕΛΑΣ, τον Ιούνιο του 1942, πήραν την ιστορική απόφαση να ξεκινήσουν τον ένοπλο αγώνα κατά των Γερμανών και Ιταλών κατακτητών. Το καλύβι, που μέχρι πρότινος ήταν σωρός από πέτρες, αναστηλώθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τους Κρικελλιώτες, σε μια πράξη μνήμης και αντίστασης. Εκεί, στο ίδιο σημείο, είχε παραδοθεί στον πρωτοκαπετάνιο η σημαία του Δημοτικού Σχολείου Κρικέλλου ως σύμβολο ελευθερίας.

«Εκεί, την Κυριακή 29 Ιουνίου», καταλήγει ο Μάκης Φλώρος, «ακούστηκαν λόγια που έφεραν δάκρυα σε αγωνιστές παρόντες που βασανίστηκαν επί Χούντας, σε νέους ανθρώπους που μετέφεραν την απελπισμένη φωνή της Παλαιστίνης για ένα τέλος σ’ αυτήν τη γενοκτονία, σε μεγαλύτερους που βλέπουν οι αγώνες τους να μην έχουν αντίκρισμα στο σημερινό τέλμα που ζούμε. Κι όλοι μαζί με την παρουσία τους δήλωσαν ότι η αντίσταση συνεχίζεται… Ναι! Υπάρχει ελπίδα!»

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα