19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στα 700 εκατ. ευρώ το κόστος από τον “Ιανό” – Εντός διμήνου εξοφλούνται οι πληγείσες επιχειρήσεις

Στα 700 εκατ. ευρώ αποτιμάται το συνολικό ύψος των αποζημιώσεων και των χρηματοδοτήσεων για τα έργα αποκατάστασης των καταστροφών, που προκάλεσε ένα χρόνο πριν ο “Ιανός” στη Θεσσαλία.

Ο αρμόδιος υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, από τη Λάρισα, όπου έγινε σύσκεψη με τους δημάρχους και τον περιφερειάρχη, εκτίμησε ότι εντός διμήνου θα έχουν αποπληρωθεί όλες οι πληγείσες επιχειρήσεις, στο ακέραιο.

Ο μηχανισμός είναι έτοιμος να αποπληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ, ενώ ήδη άρχισαν να εξοφλούνται οι αποζημιώσεις.

Όπως εκτίμησε ο αρμόδιος υφυπουργός, σε δυο εβδομάδες θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των δικαιούχων και εντός δύο μηνών όλες οι επιχειρήσεις θα έχουν λάβει το σύνολο της αποζημίωσης που δικαιούνται και η οποία για πρώτη φορά όπως τόνισε, ανέρχεται στο 55% της εκτιμηθείσας ζημιάς και εξοφλείται τόσο σύντομα.

Για πρώτη φορά, επίσης, αποζημιώνονται αγροτικές εκμεταλλεύσεις και έγγειο κεφάλαιο ανέφερε ο κ. Τριαντόπουλος.

Ο Κώστας Αγοραστός επισήμανε ότι οι υπηρεσίες της Περιφέρειας έφεραν εις πέρας 4.752 εκτιμήσεις ζημιών σε επιχειρήσεις. Το σύνολο των αποζημιώσεων στις επιχειρήσεις ανέρχονται στα 56 εκατ. ευρώ και από αυτά ήδη δόθηκαν ως προκαταβολή τα 10 εκατ. ευρώ.

Στη σύσκεψη, που έγινε στη Λάρισα, συζητήθηκαν και τα αντιπλημμυρικά έργα που πρέπει να κατασκευαστούν, όπως και το ποια φράγματα, θα πρέπει να γίνουν, ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογες καταστροφές.

Επιπλέον χρηματοδότηση για το οδικό δίκτυο αρμοδιότητάς τους ζήτησαν οι δήμαρχοι των ορεινών περιοχών.

Ο κ. Αγοραστος ζήτησε απ’ τον αρμόδιο για την αποκατάσταση των ζημιών από φυσικές καταστροφές υφυπουργό, να “τρέξουν” γρήγορα οι διαδικασίες και για την αποζημίωση των 165 σεισμόπληκτων επιχειρήσεων που αποτιμάται στο 1,5 εκ ευρώ.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ