Περισσότεροι από 300 αιρετοί συμμετείχαν σε ημερίδα για τα αδέσποτα ζώα, καταθέτοντας προτάσεις για τη βελτίωση του ν. 4830/21 και επισημαίνοντας τα προβλήματα υποχρηματοδότησης και νομικής ευθύνης των δήμων
Ηχηρό μήνυμα για την ανάγκη ουσιαστικών αλλαγών στον νόμο 4830/21 που αφορά τη διαχείριση των αδέσποτων ζώων έστειλαν περισσότεροι από 300 αιρετοί και υπηρεσιακοί εκπρόσωποι από 160 δήμους της χώρας, συμμετέχοντας στην 1η Πανελλήνια Συνάντηση που διοργάνωσε ο ΠΕΣΥΔΑΠ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2025,
Τον Δήμο Καρπενησίου εκπροσώπησαν ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος, Γιάννης Σκαρπής, και ο αρμόδιος εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος, Βασίλης Κωνσταντόπουλος.
Η συνάντηση διεξήχθη σε έντονο αλλά εποικοδομητικό κλίμα, με περισσότερους από 100 εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης να παίρνουν τον λόγο και να μεταφέρουν τις εμπειρίες και τις αγωνίες τους. Κυρίαρχο αίτημα αποτέλεσε η συνολική αναθεώρηση του νόμου, ο οποίος -όπως επισημάνθηκε- θεσπίστηκε χωρίς προηγούμενη συνεννόηση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μεταθέτοντας στους δήμους πλήθος υποχρεώσεων, χωρίς αντίστοιχη πρόβλεψη για μεταφορά αρμοδιοτήτων και χρηματοδότησης.
Σύμφωνα με στοιχεία του ΠΕΣΥΔΑΠ, από τις συνολικές λειτουργικές δαπάνες των δήμων για τη φροντίδα αδέσποτων ζώων, μόλις το 16,8% καλύπτεται από κρατική χρηματοδότηση, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό η μισθοδοσία του προσωπικού. Επιπλέον, η αδυναμία προσλήψεων εξειδικευμένου προσωπικού, η υποστελέχωση, η έλλειψη υποδομών και εργαλείων και η συνεχής αύξηση των περιστατικών, καθιστούν τη διαχείριση από πλευράς δήμων πρακτικά ανεφάρμοστη.
Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στο ζήτημα των νομικών ευθυνών που προβλέπει ο νόμος για τους αιρετούς και υπαλλήλους, ακόμη και για περιστατικά που είναι αδύνατο να προβλεφθούν ή να αποτραπούν. Ζητήθηκε ρητά η απαλλαγή από ευθύνες όταν ένα ζώο έχει εμβολιαστεί, στειρωθεί και σημανθεί από τον δήμο και δεν έχει προηγηθεί καταγγελία εις βάρος του.