Στην εκδήλωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», παραβρέθηκε ο βουλευτής Ευρυτανίας Κώστας Κοντογεώργος, όπου έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με πολιτικούς παράγοντες του τόπου μεταξύ των οποίων και ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής.
Για την παρουσία του εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:
“Στον κήπο του Ιδρύματος, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση με θέμα: «Κωνσταντίνος Καραμανλής: Η πορεία της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη», με κεντρικό ομιλητή τον Πρώην Πρωθυπουργό και Πρώην Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κώστα Καραμανλή.
Σταχυολογώ ορισμένες αναφορές που αποτελούν και την παρακαταθήκη του μεγάλου ηγέτη που κυριάρχησε πάνω από πενήντα χρόνια στο δημόσιο βίο της πατρίδας μας.
«… Η Δημοκρατία δεν αντέχει στα πάθη και τους φανατισμούς. Γνωρίζοντας από πρώτο χέρι τον ταραχώδη δημόσιο βίο της χώρας, τις επανειλημμένες εκτροπές, τους διχασμούς, τον αδελφοκτόνο εμφύλιο αλλά και τις συνήθεις υπερβολές οξύτητας και δημαγωγίας, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πίστευε βαθιά ότι εξίσου σημαντικός θεμέλιος λίθος για την ομαλή λειτουργία του Δημοκρατικού Πολιτεύματος, είναι η ήρεμη πολιτική ζωή, η αποφυγή ακραίων αντιπαραθέσεων, ο δημόσιος λόγος με σεβασμό στην αντίθετη άποψη, η διαρκής προσπάθεια δημιουργίας συνθηκών Εθνικής Συνεννόησης.»
«…Ο Δημοκρατικός διάλογος, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να διευκολύνει και όχι να υπονομεύει την ανάγκη σύγκλισης απόψεων για την διαμόρφωση Εθνικής Στρατηγικής, πρωτίστως για τα μεγάλα Εθνικά Θέματα.
Αυτά είναι θεμελιώδη διδάγματα της ιστορικής μας εμπειρίας. Είναι ταυτόχρονα το Εθνικό μας καθήκον, αφού η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι υπό απειλή».
«… Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, όπως όλοι οι μεγάλοι οραματιστές της εποχής του, από τον Ντε Γκώλ,, τον Αντενάουερ, τον Μονέ και τον Ντε Γκάσπερι, μέχρι τον Ντεστέν και τον Χέλμουτ Σμίτ, πίστευε βαθιά ότι η ισχύς της Ευρώπης είναι εν τη ενώσει. Στην δύναμη της να διασφαλίζει Ειρήνη , Ευημερία και ασφάλεια στην Ήπειρο μας και στην ευεργετική της επιρροή στο παγκόσμιο γίγνεσθαι
Και αυτό εμφανίζεται σήμερα ακόμα πιο επίκαιρο και επείγον, μετά τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Η Ευρώπη οφείλει να αντλήσει διδάγματα από την ατυχέστατη έκβαση της εμπλοκής στη χώρα αυτή και να αναπτύξει φωνή στο διεθνές στερέωμα. Αυτόνομη φωνή, συνοδευόμενη από αντίστοιχες δυνατότητες σε όλα τα επίπεδα».
«.. Η Ευρώπη οφείλει να συνειδητοποιήσει ότι αλληθωρίζοντας και αποπειρώμεθα να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα, οδηγείται σε αδιέξοδο. Δεν μπορεί να μην επιβάλει κυρώσεις σε εξόφθαλμα επιθετικές συμπεριφορές.
Η Ευρώπη οφείλει να κάνει πράξη τις αρχές και τις αξίες της, όχι μόνον προς όφελος των μελών της αλλά πρωτίστως για να βρεις τον εαυτό της και τον δρόμο της προς το αύριο».
«… Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, ως η ξεχωριστή προσωπικότητα του δημόσιου βίου, που δεν δίχασε τους Έλληνες, τόνισε σε ομιλία του στην Βουλή στις 30 Οκτωβρίου 1975:
Η ιστορία διδάσκει ότι οι Έλληνες ότι κερδίζουν στον πόλεμο το χάνουν στην Ειρήνη. Και το χάνουμε γιατί έχουμε την κακή συνήθεια να καθιστούμε τα Εθνικά μας Θέματα, αντικείμενο έντονων πολιτικών ανταγωνισμών, οι οποίοι πολλές φορές , παίρνουν την μορφή της πατριδοκαπηλίας και καταλήγουν σε διχασμούς».”.