24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στην Παταγονία ο Φώτης Θεοχάρης. Η νέα αποστολή του αθλητή του ΕΟΣ Καρπενησίου – Τι λέει στα Ευρυτανικά Νέα

από την έντυπη έκδοση

Για το Σάββατο 15 Ιανουαρίου 2022 έχει προγραμματιστεί η αναχώρηση του Φώτη Θεοχάρη, αθλητή του ΕΟΣ Καρπενησίου, με προορισμό την Παταγονία, στο νοτιότερο τμήμα της Νότιας Αμερικής. Πρόκειται για μια περιοχή αχανή (με έκταση 1.043.076 τ. χλμ.), μοιρασμένη ανάμεσα σε Χιλή και -κατά το μεγαλύτερο μέρος- Αργεντινή, αραιοκατοικημένη, τριγυρισμένη από ερήμους, παγετώνες, ηφαίστεια, πεδιάδες και λίμνες.

Το πλάνο

Η πτήση του Ευρυτάνα ορειβάτη από την Αθήνα περιλαμβάνει ενδιάμεσο σταθμό στο Λονδίνο και τελικό προορισμό το Σαντιάγκο της Χιλής. Την επόμενη ημέρα θα πετάξει για την πόλη Πουέρτο Νατάλες, στη νότια Παταγονία της Χιλής. Το χρονοδιάγραμμα της αποστολής προβλέπει συνολικά 20 ημέρες και περιλαμβάνει πεζοπορίες-διασχίσεις στο εθνικό πάρκο Torres del Paine.

Εκεί, ο Θεοχάρης, μαζί με έναν συνορειβάτη από την Ελλάδα, θα μένουν στην ύπαιθρο και θα φροντίζουν μόνοι τους για το καθημερινό φαγητό τους και τη μεταφορά όλων των απαραίτητων. Θα πεζοπορήσουν σε μια κυκλική διαδρομή περίπου 110 χιλιομέτρων, με θέα εντυπωσιακούς σχηματισμούς από γρανίτη, τεράστιους παγετώνες και αστραφτερές τιρκουάζ λίμνες. Το Torres del Paine έχει χαρακτηριστεί από πολλούς ως «ο παράδεισος του ορειβάτη», καθώς προσφέρει πληθώρα διαδρομών κάθε επιπέδου, με φόντο την απεραντοσύνη της Παταγονίας. Οι καιρικές συνθήκες αλλάζουν απότομα στην περιοχή και θα πρέπει να είναι κανείς καλά προετοιμασμένος ώστε να αποφύγει απρόοπτα.

Γιατί, όμως, στην Παταγονία και όχι, για παράδειγμα, σε μια οροσειρά των Άλπεων; «Αυτή τη στιγμή ήθελα να γνωρίσω και έναν άλλον, εναλλακτικό προορισμό, κάπου που δεν πάει μέχρι σήμερα», λέει στα Ευρυτανικά Νέα ο 31χρονος, αστυνομικός στο επάγγελμα, από τη Βίνιανη Ευρυτανίας.

Η πανδημία και τα μέτρα περιορισμού διασποράς του ιού έχουν αλλάξει και την προετοιμασία μιας ορειβατικής αποστολής, καθώς η αβεβαιότητα κυριαρχεί. «Δεν ξέρεις τι σου ξημερώνει. Τα μέτρα αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη και ο προγραμματισμός δυσκολεύει πάρα πολύ», λέει ο Θεοχάρης. Είναι ενδεικτικό, όπως λέει, το γεγονός πως όταν έκλεισε τα αεροπορικά εισιτήρια, δεν προβλέπονταν μέτρα για τους επισκέπτες. Πλέον, άμα τη αφίξει του στη Χιλή, είναι υποχρεωμένος, παρότι πλήρως εμβολιασμένος, να υποβληθεί σε μοριακό έλεγχο στο αεροδρόμιο. Σε PCR θα έχει υποβληθεί και πριν την αναχώρησή του από το «Ελ. Βενιζέλος».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ