19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στην ψηφιακή εποχή οι ιερείς της Μητρόπολης Καρπενησίου. Παρέλαβαν 27 φορητούς υπολογιστές και εκτυπωτές, από την έντυπη

Στο πλαίσιο της πράξης “Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος”, το Ίδρυμα Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών παρέδωσε φορητούς υπολογιστές με προγράμματα προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών της Ιεράς Μητρόπολης Καρπενησίου

από την έντυπη έκδοση

Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, Προέδρου του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρπενησίου κ.κ. Γεωργίου, παραδόθηκαν στους ιερείς της Ι.Μ. Καρπενησίου συνολικά είκοσι επτά (27) φορητοί υπολογιστές και οι αντίστοιχοι εκτυπωτές, από τον Δ/ντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη.

Οι υπολογιστές περιλαμβάνουν προγράμματα και εφαρμογές προσαρμοσμένα στις ποιμαντικές, διοικητικές και υπηρεσιακές ανάγκες των ενοριακών ναών, μέσα από ένα εγκατεστημένο πληροφοριακό σύστημα που θα μπορεί, εκτός των άλλων, να συνδέει διοικητικές εργασίες των Ιερών Μητροπόλεων με τις Ενορίες τους στο πλαίσιο του έργου «Ψηφιακός Ενοριακός Κόμβος», που πραγματοποιείται με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα: Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα, με κωδικό MIS 520438.

Το έργο αφορά στην παροχή της απαραίτητης πληροφοριακής υποδομής της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης, των Ι. Μητροπόλεων των Δωδεκανήσων, της Ιεράς Πατριαρχικής Εξαρχίας της Πάτμου και των 89 Ιερών Μητροπόλεων της ελληνικής επικράτειας, καθώς και του απαραίτητου εξοπλισμού σε 4.000 ενορίες (Ενοριακοί Ψηφιακοί Κόμβοι) και σε 106 Μητροπολιτικούς κόμβους (που αντιστοιχεί σε 346 σταθερούς υπολογιστές και 106 εκτυπωτικά πολυμηχανήματα) με στόχο την αναβάθμιση των ψηφιακών υπηρεσιών της Εκκλησίας στους πολίτες, αλλά και τη λειτουργία αυτών ως εκπαιδευτικοί ψηφιακοί κόμβοι για τη διαρκή εκπαίδευση και ψηφιακή ενδυνάμωση των κληρικών και των λαϊκών στελεχών της Εκκλησίας.

“Aποκτάμε έναν ακόμη καλύτερο τρόπο επικοινωνίας”

Ο Μητροπολίτης Καρπενησίου κ.κ. Γεώργιος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο Β΄ για τη σπουδαία αυτή προσφορά στην Εκκλησία και τόνισε ότι: «Για την ορεινή και δύσβατη Ευρυτανία ανοίγει ένας διαφορετικός δρόμος επικοινωνίας με τον υπόλοιπο κόσμο. Υπερτερούμε, ίσως, άλλων περιοχών σε φυσική ομορφιά, μα συγχρόνως υστερούμε σε άλλου είδους δομές». «Η Μητρόπολή μας και οι ενορίες», πρόσθεσε ο επιχώριος ποιμενάρχης, «καθώς βλέπουμε επί δεκαετίες να μας εγκαταλείπουν τα παιδιά μας, αποκτάμε έναν ακόμη καλύτερο τρόπο επικοινωνίας μαζί τους, μαζί με τον υπόλοιπο κόσμο, και κυρίως με την προϊσταμένη μας αρχή, τις δημόσιες υπηρεσίες και τις διάφορες δομές του κοινωνικού μας γίγνεσθαι». Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον Διευθυντή του Ι.Π.Ε. Αρχιμ. Θεολόγο Αλεξανδράκη για τις άοκνες προσπάθειές του, με τις οποίες επιδιώκει να συμβάλλει τόσο στην καλύτερη επικοινωνία, όσο και στην επιμόρφωση των κληρικών και την αρτιότερη οργάνωση των Μητροπόλεων και Ενοριών.

Ακολούθως ο π. Θεολόγος ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο για την εξαιρετική φιλοξενία και τον π. Ευστάθιο Τριβυζά, συντονιστή του Ιδρύματος Ποιμαντικής Επιμορφώσεως, για τη σημαντική συμβολή του στο έργο. Επισήμανε ότι το ως άνω έργο έρχεται ως συνέχεια της θεωρητικής κατάρτισης που έχουν αποκομίσει οι ιερείς όλης της Ελλάδας μέσα από τα 82 τμήματα με θεματικό τίτλο «Οργάνωση και Διοίκηση της Ενορίας – Προσφορά προς τον Άνθρωπο», διάρκειας 28 ωρών, που υλοποιήθηκαν από το Ι.Π.Ε. και έδωσαν στους κληρικούς τους βασικούς άξονες διοίκησης και οργάνωσης της ενορίας με πνεύμα διακονίας και επί τη βάσει της κειμένης νομοθεσίας. Θα αποτελέσει, πρόσθεσε, τον προθάλαμο ενός ακόμα μεγαλύτερου εγχειρήματος που αφορά στον ψηφιακό εγγραμματισμό του ανθρώπινου δυναμικού της Εκκλησίας που σχεδιάζεται και πρόκειται να υλοποιηθεί κατά το επόμενο χρονικό διάστημα. Το πρόγραμμα στοχεύει στη διεύρυνση των γνώσεων των κληρικών της χώρας στις βασικές δεξιότητες στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, στην εκπαίδευση στις ψηφιακές υπηρεσίες της Εκκλησίας και στην ψηφιακή ανάπτυξη στην ποιμαντική της ενορίας.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ