Στηρίζοντας την τοπική κτηνοτροφία… Στο Στένωμα Ευρυτανίας βρέθηκε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος AF4EU

Στηρίζοντας την τοπική κτηνοτροφία… Στο Στένωμα Ευρυτανίας βρέθηκε η ερευνητική ομάδα του προγράμματος AF4EU

από την έντυπη έκδοση

Το Αγροδασικό Δίκτυο Ευρυτανίας, που συμπληρώνει ένα χρόνο δράσεων, οργάνωσε και πραγματοποίησε την 3η συνάντηση εργασίας στο χωριό Στένωμα του Δήμου Καρπενησίου. Πρόσφατα, η ερευνητική ομάδα του προγράμματος AF4EU, υλοποίησε εργασίες πεδίου στα ορεινά βοσκοτόπια της ζώνης της ελάτης, με καταγραφές των κοπαδιών την ώρα της επιστροφής τους στις στάνες και τις ποτίστρες και έλαβε συνεντεύξεις από τοπικούς κτηνοτρόφους.

Στη συνάντηση εργασίας που φιλοξενήθηκε στο Δημοτικό Σχολείο Στενώματος, συμμετείχαν κτηνοτρόφοι, ερευνητές και καθηγητές του ερευνητικού προγράμματος, ο εφημέριος του χωριού, οι Πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Στενώματος και Παυλοπούλου – Παπαδιάς, κάτοικοι και αυτοδιοικητικοί. Ο Πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας καθηγητής κ. Ανδρέας Παπαδόπουλος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες και περιέγραψε τους στόχους του προγράμματος και την πολύχρονη δράση του Τμήματος στην κατεύθυνση της σύνδεσης των ερευνητικών έργων με τις τοπικές κοινωνίες.

Στη φιλόξενη αυλή του Δημοτικού Σχολείου Στενώματος οι συζητήσεις απλώνονται στον γενικό προβληματισμό για τη βιωσιμότητα της πρωτογενούς παραγωγής στον Δήμο Καρπενησίου, με δεδομένες τις μακροχρόνιες ελλείψεις σε υποδομές και πραγματικές ενισχύσεις των οικογενειών που επιλέγουν να δραστηριοποιούνται στα χωριά τους

Πιο αναλυτικά για το πρόγραμμα AF4EU αναφέρθηκε η Επιστημονικά Υπεύθυνη του έργου καθηγήτρια κα Αναστασία Παντέρα. Κατόπιν ο κ. Κωνσταντίνος Μαντζανάς, εκ μέρους του Εργαστηρίου Λιβαδοπονίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ανέπτυξε στην εξ αποστάσεως παρουσίασή του την αναγκαιότητα σύνταξης Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και ειδικών μελετών βελτίωσης και διαχείρισης των ορεινών λιβαδιών της περιοχής, καθώς αποτελούν βασική προϋπόθεση για την υποστήριξη και βιωσιμότητα του κτηνοτροφικού επαγγέλματος στην πράξη. Τονίστηκαν οι πιέσεις και οι απειλές που δέχεται ο κτηνοτροφικός κόσμος, τόσο από τις επιδιωκόμενες αλλαγές χρήσεων γης που μετατρέπουν βοσκοτόπια σε βιομηχανικές ζώνες, όσο και από την παρατεταμένη ξηρασία και μείωση των χιονοπτώσεων που επιφέρει προβλήματα στον υδροφόρο ορίζοντα και την πρόσβαση των κοπαδιών σε ποιοτικό νερό.

Κοπάδι προβάτων της οικογένειας Παπαδονίκου στο βοσκοτόπι του Ζυγού. Οι ελληνικοί ποιμενικοί σκύλοι μας προειδοποιούν… Στο βάθος τα βοσκοτόπια των υπαλπικών λιβαδιών του Τυμφρηστού, όπου βόσκουν τα κοπάδια των αγελάδων τους (Βοσκοτόπια Κατσκαβάλι)

Συνοπτική παρουσίαση του οργανωτικού πλαισίου του προγράμματος Αγροδασοπονίας στην Ευρυτανία έκανε η Υπεύθυνη Καινοτομίας κα Λάππα Βασιλική και στη συνέχεια η κα Παντέρα παρουσίασε τις ψηφιακές πλατφόρμες που διαμορφώνονται για την εξυπηρέτηση των κτηνοτρόφων και των επιχειρηματικών τους σχεδίων, καθώς και το ενημερωτικό υλικό που σχεδιάζεται και θα μεταφραστεί ώστε να είναι προσβάσιμο σε όλες τις συνεργαζόμενες χώρες της Ε.Ε. Ο ερευνητής κτηνίατρος κ. Γιώργος Μπακογιώργος ανέλυσε τις ιδιαιτερότητες των ντόπιων κτηνοτροφικών μονάδων, που ανταποκρινόμενες στις τοπικές συνθήκες, καταφέρνουν να αξιοποιούν αειφορικά τα ορεινά βοσκοτόπια και για τους τρεις τύπους εκτροφής, με μεικτά κοπάδια αιγοπροβάτων, αλλά και βοοειδών, σε παράλληλους ή διαδοχικούς χρόνους. Η επίκ. καθηγήτρια κα Σταυρούλα Γαλανοπούλου κοινοποίησε στην ομάδα το ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδιάζεται στα πλαίσια του έργου και θα παρασχεθεί στο Καρπενήσι από το Τμήμα Δασολογίας και ΔΦΠ, ώστε να πιστοποιηθούν οι κτηνοτρόφοι-παραγωγοί στην Αγροδασοπονία.

Ολοκληρώνοντας τις εργασίες της 3ης συνάντησης του Αγροδασικού Δικτύου Ευρυτανίας, ο κ. Μπακογιώργος προσέγγισε τις ευκαιρίες, αλλά και τα προβλήματα, των αγροδασικών αλυσίδων αξιών (agroforestry value chains) στην Ευρυτανία. Ακολούθησε στρογγυλό τραπέζι με 5 ομάδες εργασίας, όπου καταγράφηκαν οι προτάσεις και οι προβληματισμοί των συμμετεχόντων σε 5 επιχειρηματικές αγροδασοπονικές δραστηριότητες:

1. Μελισσοκομία 2. Κτηνοτροφία βοοειδών 3. Προβατοτροφία 4. Κτηνοτροφία και Αγροτουρισμός και 5. Κτηνοτροφία Γιδιών.

Κλείνοντας τις εργασίες της συνάντησης, η ερευνητική ομάδα προσκάλεσε όλους τους συμμετέχοντες στο 1ο Πανελλήνιο Αγροδασικό Συνέδριο (https://conference.agroforestry.gr/), που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο του 2024 στο Καρπενήσι από το Ελληνικό Αγροδασικό Δίκτυο (http://www.agroforestry.gr/pages/gr/), με την υποστήριξη του Τμήματος Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος Καρπενησίου.

(Φωτογραφικό υλικό και video: Κελέση Ελένη)

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα