19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στη Βουλγαρία το 3ο Δημοτικό Σχολείο. Ολοκληρώθηκαν για φέτος οι μετακινήσεις στα προγράμματα Erasmus+ (ΦΩΤΟ)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Στη γειτονική Βουλγαρία βρέθηκε πρόσφατα αντιπροσωπεία του 3ου Δημοτικού Σχ. Καρπενησίου, συμμετέχοντας στην ανταλλαγή επισκέψεων μέσω του προγράμματος Erasmus TALES. Υπεύθυνος της αποστολής ήταν ο διευθυντής του Σχολείου, Δημήτρης Αντωνίου ενώ συμμετείχαν και οι εκπαιδευτικοί, Κωνσταντία Μπάρλα και Στέλλα Ντούσιου. Επίσης, συμμετείχαν και οι μαθήτριες της ΣΤ’ τάξης, Δέσποινα Κωστορίζου, Χριστίνα Μπέσσα και Σπύρος Τσιγαρίδας. Έκλεισε με αυτόν τον τρόπο ο κύκλος των φετινών ταξιδιών, τα οποία λόγω της πανδημίας είχαν συσσωρευτεί στις αρχές της άνοιξης. Για το επόμενο έτος έχουν προγραμματιστεί τρία (3) ακόμη ταξίδια, αν όλα πάνε καλά και βάσει σχεδιασμού.

Πλούσιο πρόγραμμα

Η μετάβαση της αποστολής από το Καρπενήσι έγινε με μικρό λεωφορείο, πράγμα που έδωσε στα μέλη της αποστολής την ευελιξία πολλών στάσεων στον δρόμο προκειμένου να επισκεφθούν και διάφορα ακόμη σημεία εκτός του προγράμματος. Ιδιαίτερα μάλιστα τυχεροί στάθηκαν την πρώτη μέρα όπου σταματώντας στα οχυρά του Ρούπελ που βρίσκονταν στο δρόμο τους, πέτυχαν την επέτειο της ομώνυμης μάχης και είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις υπόγειες εγκαταστάσεις και να ξεναγηθούν από εξειδικευμένο ξεναγό, ενώ συνάντησαν και πλήθος επισήμων που είχε μεταβεί στην περιοχή για τον εορτασμό.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης ήταν ιδιαίτερα φορτωμένο και την πρώτη ημέρα έγιναν δεκτοί στο σχολείο από τη διευθύντρια κα Γενοβέφα Τσβέτκοβα, ενώ παρίστατο και ο αντιδήμαρχος της πόλης κα Γκεόρκγι Γκεοργίεφ. Ο αντιδήμαρχος καλωσόρισε τους καλεσμένους και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμμετοχή του σχολείου στο έργο TALES. Συμμερίστηκε ότι η συμμετοχή σε ευρωπαϊκά έργα ανοίγει νέες ευκαιρίες για ανάπτυξη και διατήρηση του πολιτιστικού διαλόγου μεταξύ των εταίρων, με επίκεντρο την επικοινωνία, την ανταλλαγή εμπειριών και την εργασία σε νέες καινοτόμες μεθόδους, με σκοπό τη διάδοση καλών πρακτικών.

Οι καλεσμένοι συμμετείχαν σε διάφορες δραστηριότητες που είχαν προγραμματιστεί εκ των προτέρων. Κάθε χώρα-εταίρος παρουσίασε μια δραματοποίηση ενός παραδοσιακού λαϊκού παραμυθιού, το οποίο εικονογραφήθηκε και τυπώθηκε σε βιβλίο κατά τη διάρκεια των προκαταρκτικών δραστηριοτήτων στην πλατφόρμα Etwinning. Το μεσημέρι είχαν εθιμοτυπική συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης με τον οποίο αντάλλαξαν δώρα.

Τη δεύτερη μέρα της συνάντησης πραγματοποιήθηκε η αξιολόγηση της μέχρι τώρα πορείας του έργου και οι μαθητές συμμετείχαν σε διάφορα εκπαιδευτικά εργαστήρια σχετικά με την παράδοση και τα κοινά στοιχεία των πολιτισμών των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Το απόγευμα επισκέφτηκαν το Γεωπάρκο του ποταμού Πανέγκα και έκαναν βαρκάδα στα ήρεμα γαλαζοπράσινα νερά του. Τέλος, η μέρα ολοκληρώθηκε με μια επίσκεψη στο σπήλαιο Prohodna “Τα μάτια του Θεού”, ένα από τα πιο διάσημα σπήλαια στην καρστική περιοχή του δήμου Lukovit, τη μεγαλύτερη σπηλαιώδη σήραγγα στη Βουλγαρία, με μήκος 365 μέτρα και ύψος 56 μέτρα.

Η τρίτη ημέρα ξεκίνησε με ένα διεθνές σεμινάριο με θέμα «Επαγγελματικές τεχνικές για τον έλεγχο του άγχους». Το απόγευμα δάσκαλοι και μαθητές αναχώρησαν για την πόλη Τρογιάν, όπου επισκέφθηκαν το ομώνυμο μοναστήρι με θαυματουργή εικόνα αφιερωμένη στην Παναγία και επισκέφτηκαν την Εθνική Έκθεση Τεχνών και Χειροτεχνίας.

Την τέταρτη μέρα της κινητικότητας, η διακρατική συνάντηση συνεχίστηκε με πολιτιστική επίσκεψη στην παλιά βουλγαρική πρωτεύουσα, Βέλικο Τάρνοβο. Η αντιπροσωπεία επισκέφτηκε το σημαντικότερο φρούριο του μεγαλοπρεπούς Τάρνοβγκραντ. Στη συνέχεια περπάτησαν κατά μήκος του παζαριού Samovodska, το οποίο είναι ένα αρχιτεκτονικό, μουσείο και ιστορικό ορόσημο.

Η τελευταία μέρα της διεθνούς συνάντησης ήταν στην πρωτεύουσα, Σόφια, όπου οι συμμετέχοντες ξεναγήθηκαν με τα πόδια στα ορόσημα της πόλης, επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο της Σόφιας «St. Kliment Ohridski», την Προεδρία, το κτίριο του Υπουργείου Παιδείας και του Κοινοβουλίου και το Εθνικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο με Μουσείο στη Βουλγαρική Ακαδημία Επιστημών.

Σε δηλώσεις του ο κ. Αντωνίου, μετά την επιστροφή του δήλωσε την ικανοποίησή του τόσο από τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα όσο και από την ποιότητα και το ήθος των μαθητών που συνόδευσαν την αποστολή. Τόνισε επίσης τη σημαντική συμβολή της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του κ. Άρη Τασιού προσωπικά, ο οποίος μέσω του ΟΠΑΣΤΕ καλύπτει ένα μέρος των εξόδων μεταφοράς, δίνοντας έτσι την ευκαιρία να ταξιδεύει ένα επιπλέον μέλος. Δεν παρέλειψε επίσης να τονίσει την αγαστή συνεργασία που έχει με τον Σύλλογο Γονέων του Σχολείου του, ο οποίος βρίσκεται πάντα στο πλευρό των εκπαιδευτικών σε όλες τις δράσεις της πολυσχιδούς εκπαιδευτικής πολιτικής που εφαρμόζει.

Το 3ο Δημοτικό περιμένει τις αντίστοιχες αποστολές στις 15 Μαΐου, όταν και θα καταφθάσουν στο Καρπενήσι περίπου 40 εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Λιθουανία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία, την Ρουμανία και την Τουρκία.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ