20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στη Λιθουανία ταξίδεψε το 1ο Δημοτικό Σχ. Καρπενησίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus RIVERS (ΦΩΤΟ)

ρεπορτάζ από την έντυπη έκδοση

Ιδιαίτερη κινητικότητα καταγράφεται όσον αφορά στην εξωστρέφεια των σχολείων της Ευρυτανίας μέσω της συμμετοχής τους σε ευρωπαϊκά προγράμματα Erasmus, που στόχο έχουν την ανταλλαγή πολυπολιτισμικών εμπειριών ανάμεσα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς από διάφορα κράτη. Πρόσφατα, όπως έγραψαν αναλυτικά τα Ευρυτανικά Νέα, το Γυμνάσιο-Λ.Τ. Κερασοχωρίου υποδέχθηκε αποστολές χωρών, ενώ πριν από λίγες μέρες ολοκληρώθηκε το ταξίδι του 3ου Δ.Σ. Καρπενησίου στη Βουλγαρία. Προ λίγων εβδομάδων, το 1ο Δημοτικό Σχολείο είχε βρεθεί στη Λιθουανία.

Στην επίσκεψη συμμετείχαν εκπαιδευτικοί και μαθητές από την Βουλγαρία, την Κροατία, την Σλοβακία και την Πορτογαλία, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο διευθυντής του 1ου Δημ. Σχολείου, Σιδέρης Μοτσιόλας, η εκπαιδευτικός Φυσικής Αγωγής, Κωνσταντία Κοντομήτρου, και οι μαθήτριες: Καλαντζή Ναταλία, Κοροκίδα Μαρία και Μπραούσα Χριστίνα, των οποίων η παρουσία ήταν άψογη καθ’ όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Πλούσιο πρόγραμμα, μοναδικές εμπειρίες

Την 1η μέρα της κινητικότητας πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον δήμαρχο της πόλης του Κενταϊνιάι κ. Valentino Tamoulis ο οποίος υποδέχθηκε τις αποστολές και είχε φιλική και ενδιαφέρουσα συζήτηση μαζί τους. Πραγματοποιήθηκε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για περιβαλλοντικά θέματα καθώς και για την κατάσταση στο πεδίο της ανακύκλωσης, στο οποίο ο δήμος του Κενταϊνιάι διαπρέπει. Ο κ. Μοτσιόλας κάλεσε επισήμως τον δήμαρχο της πόλης Βαλεντίνας Ταμούλις να επισκεφθεί την Ελλάδα μαζί με την υπόλοιπη λιθουανική αποστολή στα μέσα Μαΐου, κάτι που ο Δήμαρχος αποδέχθηκε κατ’ αρχήν και υποσχέθηκε να εξετάσει, εάν το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις του. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή δώρων, οι αποστολές φωτογραφήθηκαν με το δήμαρχο και αποχώρησαν.

Τα μέλη των αποστολών μετέβησαν στο σχολείο και έγιναν δεκτά με χειροκροτήματα. Στην είσοδο τούς περίμεναν με κέρασμα (ψωμί κι αλάτι) δύο μαθήτριες και ένας μαθητής ντυμένοι με παραδοσιακές στολές! Η διευθύντρια του σχολείου τους υποδέχθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων, μίλησε για την αξία των πολιτισμικών ανταλλαγών και πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης με εντυπωσιακά πολιτισμικά στοιχεία. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν μαθήτριες και μαθητές του σχολείου συναντήθηκαν με τους εκπαιδευτικούς της Ελλάδας μετά από τρία χρόνια. Οι μαθητές/τριες είχαν έρθει στο Καρπενήσι κατά τη διάρκεια προηγούμενου Erasmus και είχαν φιλοξενηθεί από οικογένειες. Μετά το διάλειμμα οι αποστολές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου και μετά το μεσημεριανό γεύμα οι μαθητές μαζί με τους εκπαιδευτικούς τους πραγματοποίησαν ένα ενδιαφέρον σεμινάριο κατασκευής ξύλινων φωλιών για τα πουλιά.

Η 2η ημέρα της κινητικότητας ήταν γεμάτη με πολύ ενδιαφέρουσες δραστηριότητες τόσο για τους μαθητές όσο και για τους εκπαιδευτικούς από τις 6 χώρες. Το πρωί οι μαθητές συμμετείχαν σε εργαστήριο για τους καλύτερους τρόπους ανακύκλωσης ενώ οι εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν σεμινάριο για την αποτελεσματική προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων (οικολογική βιωσιμότητα). Μετά το τέλος των εργαστηρίων οι μαθητές έγιναν δημιουργοί μόδας και κατασκεύασαν ρούχα χρησιμοποιώντας μόνο ανακυκλώσιμα υλικά. Στη συνέχεια παρέλασαν με περηφάνια και παρουσίασαν στο κοινό τα ρούχα τους καταχειροκροτούμενοι.

Μετά το μεσημεριανό γεύμα, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο όμορφο Περιφερειακό Πάρκο Krekenava, όπου ρέει ο ποταμός Νεβέζης. Εκεί είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν ένα μικρό μουσείο το οποίο στα εκθέματά του περιλαμβάνει πληροφορίες για την πανίδα, τη χλωρίδα καθώς επίσης και άλλες σχετικές πληροφορίες για αυτό το ποτάμι. Παράλληλα έγινε η αδελφοποίηση των ποταμών των πόλεων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Με την επιστροφή στο σχολείο, ένας δάσκαλος από κάθε αντιπροσωπεία κρέμασε σε ένα δέντρο τη ζωγραφισμένη και στολισμένη φωλιά, που είχαν φτιάξει στο εργαστήριο τη Δευτέρα. Ήταν μια όμορφη και σημαντική στιγμή γιατί έδωσαν την ευκαιρία στα παιδιά να δουν με τα μάτια τους το πόσο σημαντική είναι η ανθρώπινη παρέμβαση σε ζητήματα οικολογίας.

Η 3η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη Κάουνας. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συμμετείχαν σε δύο εργαστήρια, ένα για τη δημιουργία ενός διακοσμητικού αντικειμένου χρησιμοποιώντας γυαλί και ένα για τα πουλιά που ζουν στη Λιθουανία. Επίσης είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν το Μουσείο Ζωολογίας του Kaunas Tadas Ivanauskas και να γνωρίσουν τον κεντρικό δρόμο της πόλης «Laives aleja».Η πόλη του Κάουνας είναι φέτος η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης, κι έτσι απόλαυσαν τα πολύχρωμα κτίρια, τα πάρκα και τις πλατείες. Ο καιρός ήταν αρκετά ψυχρός με αποτέλεσμα το απόγευμα οι προσκεκλημένοι να δουν και λίγο χιόνι, κάτι που εντυπωσίασε κυρίως τα παιδιά από την Πορτογαλία.

Η 4η μέρα ήταν αφιερωμένη στην πόλη που φιλοξενούσε τις αποστολές, το Κενταϊνάι. Μαθητές και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν το ιστορικό μουσείο της πόλης, δύο ναούς, το παλιό δημαρχείο και περπάτησαν στα πλακόστρωτα σοκάκια της παλιάς πόλης. Το Κενταϊνάι είναι η «πρωτεύουσα των αγγουριών» και για το λόγο αυτό οι αποστολές επισκέφθηκαν το μεγαλύτερο και υπερσύγχρονο θερμοκήπιο της Λιθουανίας στο οποίο ξεναγήθηκαν και ενημερώθηκαν για τον τρόπο παραγωγής των αγγουριών (φύτεμα, πότισμα, μάζεμα καρπού κλπ.) ενώ την ξενάγηση έκανε ένας από τους ιδιοκτήτες της επιχείρησης.

Η μέρα έκλεισε με το αποχαιρετιστήριο δείπνο στη μεγάλη αίθουσα του ξενοδοχείου που φιλοξένησε τις αποστολές. Η χορευτική ομάδα του σχολείου παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς με τη συνοδεία μουσικών οργάνων που έπαιζαν εκπαιδευτικοί του σχολείου. Η βραδιά κύλησε με γκουρμέ φαγητό αναψυκτικά – ποτά και με πολύ χορό από όλους! Όλοι ευχαρίστησαν τους οικοδεσπότες για την άψογη οργάνωση και ανανέωσαν το επόμενο ραντεβού στην Ελλάδα, στο Καρπενήσι στις 6 Ιουνίου.

Την τελευταία μέρα πήραν το δρόμο της επιστροφής. Λίγο πριν το Βίλνιους επισκέφθηκαν ένα νησιωτικό κάστρο που βρίσκεται στο Τρακάι της Λιθουανίας, σε ένα νησί στη λίμνη Γκαλβέ. Στη συνέχεια έφθασαν στην πρωτεύουσα, το Βίλνιους το οποίο είναι γνωστό για την μπαρόκ αρχιτεκτονική του. Η Παλιά Πόλη του Βίλνιους έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Αξίζει να τονίσουμε ότι η Περιφερειακή Ενότητα Ευρυτανίας στηρίζει συνεχώς τα προγράμματα αυτά, καθώς μέσω του ΟΠΑΣΤΕ προσφέρει τη δυνατότητα συμμετοχής ενός ακόμη συνοδού, πληρώνοντας τα έξοδα μετάβασης από και προς την Αθήνα.

Ευχαριστήριο του Διευθυντή

Σε ευχαριστήρια επιστολή προς τον Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, κ. Άρη Τασιό, ο Διευθυντής 1ου Δ.Σ. Καρπενησίου αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Αντιπεριφερειάρχη, με την παρούσα επιστολή θέλω να σας εκφράσω εκ μέρους του Συλλόγου Διδασκόντων και των μαθητών του 1ου ημοτικού Σχολείου Καρπενησίου, τις θερμές ευχαριστίες για την ευγενική προσφορά σας, να ανταποκριθείτε στο κάλεσμά μας, να βοηθήσετε υλικά και οικονομικά την προσπάθεια που καταβάλλουμε στο πλαίσιο του προγράμματος διακρατικής ευρωπαϊκής συνεργασίας, Erasmus+ 2020 – 2022, Πρόγραμμα “R.I.V.E.R.S.”, «”Rivers Introduce Valuable Environmental Reaction and Sustainability”, “Τα ποτάμια εισάγουν πολύτιμη περιβαλλοντική αντίδραση και βιωσιμότητα”».

«Η συμβολή η δική σας και του ΟΠΑΣΤΕ, καλύπτοντας τα έξοδα μετακίνησης των αποστολών, από και προς την Αθήνα, παρέχει μια σημαντική ένεση ρευστότητας και δίνει τη δυνατότητα να συμμετέχουν στις κινητικότητες περισσότεροι μαθητές, οι οποίοι μπορούν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να γνωρίσουν χώρες, ανθρώπους και εκπαιδευτικά συστήματα που ίσως ποτέ στη ζωή τους να μην είχαν την ευκαιρία να δουν. Ευελπιστούμε και προσβλέπουμε και σε μελλοντική έμπρακτη υποστήριξή σας και γενικότερα της Περιφέρειας και σε άλλες ανάλογες εκδηλώσεις του σχολείου μας». 

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ