29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στις κάλπες από το πρωί 29.166 Ευρυτάνες εκλογείς, για την ανάδειξη βουλευτή της μονοεδρικής – Ψηφίζουν σε 116 εκλογικά τμήματα

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για την πορεία των αποτελεσμάτων στην Ευρυτανία, μέσα από το www.evrytanika.gr

Ανοιχτές από τις 7 το πρωί οι κάλπες στην επικράτεια προκειμένου οι Έλληνες εκλογείς να ψηφίσουν για τη νέα Βουλή. Ομαλά εξελίσσεται η εκλογική διαδικασία στην Ευρυτανία.

Εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους είναι περίπου 9,8 εκατ. ψηφοφόροι, εκ των οποίων για πρώτη φορά έχουν δικαίωμα να ψηφίσουν σχεδόν 400.000 νέοι εκλογείς. Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες που διαμένουν στην αλλοδαπή και είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα, χθες Σάββατο 20/5, στα εκλογικά τμήματα που συγκροτήθηκαν σε 35 χώρες. Δικαίωμα ψήφου έχουν οι πολίτες που συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους εντός του 2023 και είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους των δήμων.

Στην Ευρυτανία

Στην Ευρυτανία έχουν στηθεί συνολικά 116 εκλογικά τμήματα, ενώ το δικαίωμα του εκλέγειν έχουν 29.166 άνθρωποι (14.820 άνδρες και 14.346 γυναίκες). Το 2015, η εκλογική δύναμη του νομού ανέρχονταν σε 31.615 άτομα· ποσοστιαία, οι απώλειες αγγίζουν το 8%. Παράλληλα, η Ευρυτανία, ως ο πιο γερασμένος νομός στην Ελλάδα, διαθέτει το μεγαλύτερο ηλικιακά εκλογικό σώμα σε επίπεδο επικράτειας, καθώς εκτιμάται πως, οι άνω των 60 ετών ψηφοφόροι αποτελούν σχεδόν το 50% της εκλογικής δύναμης. Η εκλογική περιφέρεια της Ευρυτανίας είναι η δεύτερη μικρότερη πανελλαδικά, πίσω μόνο από τη Λευκάδα (28.815 άτομα).

Παράλληλα, ως ιδιαίτερα κρίσιμη και δυνάμει καθοριστική για το τελικό αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου στην Ευρυτανία χαρακτηρίζουν την ψήφο των ετεροδημοτών, τα πολιτικά γραφεία των υποψηφίων του νομού. Σε συνολικά 2.148 ανέρχονται οι Ευρυτάνες εκλογείς που έχουν ενσωματωθεί στους ειδικούς καταλόγους και θα ψηφίσουν στον τόπο κατοικίας τους, σε δώδεκα εκλογικά τμήματα, αμιγή ή μεικτά.

Επιπλέον, οι νέοι ψηφοφόροι σε επίπεδο ν. Ευρυτανίας είναι συνολικά 901 και σε αυτούς περιλαμβάνονται και οι 234 εκλογείς 17 ετών, μαθητές (120) και μαθήτριες (110) της Β’ και της Γ’ λυκείου που απέκτησαν το δικαίωμα του εκλέγειν και μπορούν να ψηφίσουν στις εθνικές εκλογές.

Πώς ψηφίζετε – Τα αποτελέσματα

Οι εκλογείς πρέπει να φέρουν την αστυνομική ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι αποδεκτά είναι και τα «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας και τα διαβατήρια που έχουν λήξει. H αναγνώριση των εκλογέων μπορεί να γίνει και με χρήση της ψηφιακής ταυτότητας που είναι προσβάσιμη μέσω της κυβερνητικής πύλης https://wallet.gov.gr.

Οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα ενώ, σε όσα εκλογικά τμήματα υπάρχουν μέχρι εκείνη την ώρα ακόμη ουρές ψηφοφόρων, υπάρχει η δυνατότητα να παραταθεί η εκλογική διαδικασία για έως δύο ώρες.

Ακολουθεί η καταμέτρηση των ψήφων σε επίπεδο συνδυασμών και μετά την ολοκλήρωσή της κάθε δικαστικός αντιπρόσωπος μεταδίδει το αποτέλεσμα του εκλογικού του τμήματος απευθείας στο υπουργείο Εσωτερικών μέσω συσκευής τάμπλετ. Εν συνεχεία ακολουθείται η ίδια διαδικασία με τους σταυρούς προτίμησης. Με αυτό τον τρόπο μειώνονται σημαντικά οι χρόνοι του πρώτου ασφαλούς και του τελικού αποτελέσματος, καθώς και της σταυροδοσίας. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, εικόνα για πάνω από το 10% της επικράτειας θα υπάρχει μέχρι τις 20:30, ενώ έως τις 22:00 αναμένεται να έχει ενσωματωθεί το 80% – 90% των εκλογικών αποτελεσμάτων πανελλαδικά.

Μόλις κλείσουν οι κάλπες, ενημερωθείτε άμεσα και έγκαιρα για την πορεία των αποτελεσμάτων στην Ευρυτανία, μέσα από το www.evrytanika.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ