19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στις κορυφές των Άλπεων ο Θωμάς Νταβαρίνος, του Ο.Σ. Αγράφων. Αποστολή με τον Αντώνη Συκάρη (ΦΩΤΟ)

Ένα μεγάλο και φιλόδοξο εγχείρημα υλοποιεί ο έμπειρος ορειβάτης Αντώνης Συκάρης. Ονομάζεται Project Alpine summits 82×4.000m και αφορά την ανάβαση στις κορυφές των Άλπεων πάνω από τα 4.000 μέτρα. Στην πιο πρόσφατη αποστολή τους στις Άλπεις, σχοινοσύντροφος του Συκάρη είναι ο «δικός μας», Θωμάς Νταβαρίνος, του Ορειβατικού Συλλόγου Αγράφων (Ο.Σ.Α.) Η πρόσβαση στις κορυφές περιλαμβάνει διάσχιση παγετώνων με αντικειμενικές δυσκολίες τις crevasses και την απειλή χιονοστιβαδων. Η ανάβαση συνήθως περιλαμβάνει χιόνι, πάγο βράχο ή και ανάμεικτο πεδίο αναρρίχησης σε κόψεις η ορθοπλαγιές.

«Στη συνολική μου δραστηριότητα στις κορυφές των Άλπεων πάνω από τα 4.000m», αναφέρει για την προσπάθεια ο Συκάρης, «έχω προσπαθήσει σε εβδομήντα μια (71) κορυφές με επιτυχείς αναβάσεις τις πενήντα τέσσερεις (54). Από τις πενήντα τέσσερεις (54) επιτυχείς αναβάσεις οι σαράντα (40) κορυφές ανήκουν στο κατάλογο των 195 x 4.000m (πρόκειται για το σύνολο των κορυφών που προεξέχουν πάνω από τα 4.000m). Οι τριάντα πέντε (35)κορυφές ανήκουν στο κατάλογο των 82 x 4.000m(UIIA)· πρόκειται για τον επίσημο κατάλογο κορυφών όπως αυτός ορίστηκε από την Διεθνή ομοσπονδία ορειβασίας και αναρρίχησης και αποτελεί τον μεγάλο μου στόχο».

Ο Θωμάς Νταβαρίνος σε μια από τις κορυφές των Άλπεων

Γράφει ο Αντ. Συκάρης

«Επιστροφή στις Άλπεις. Το project 82Χ4000m συνεχίζεται και πάλι.

Διάσχιση ορεινού συγκροτήματος Grand Combin, Integral AD IV με μια απαιτητική και ταυτόχρονα πολύ εντυπωσιακή διάσχιση.

Πιο συγκεκριμένα μαζί με τον σχοινοσύντροφο μου Θωμά Νταβαρίνο ξεκινήσαμε απο το Bourg St Pierre Ch και φθάσαμε σε 4.30 ώρες στο Valsorey Hut 3.030m. Την επόμενη τα ξημερώματα ανεβήκαμε στο Col du Meitin 3.611m. Απο εκεί σκαρφαλώσαμε κατά σειρά την Combin du Valsorey 4.184m μέσω της west Ridge AD, την Combin de Grafeneire 4.314m, την Aigulle Groissand 4.259m και την Combin du la Tsessette 4.141m. Από εκεί συνεχίσαμε σε βράχινη στενή κόψη και μετά από οκτώ αέρινα ραπελ συνεχίσαμε σε μια ακόμη αλλά τώρα χιονισμένη στενή κόψη.

Η τελευταία μας κορυφή ήταν η Tour de Boussine 3.883 m και από εκεί ένα ατελείωτο κατέβασμα με ανατολική κατεύθυνση μας οδήγησε στο επάνω μέρος του classier de Mont Durand και εν συνέχεια στην όχθες της τεχνίτης λίμνης Mauvoisin μετά από 16 ώρες συνεχιζόμενης δράσης.

Η ημέρα μας έκλεισε με διανυκτέρευση στην ύπαιθρο κάτω από καταρρακτώδη βροχή αφού την επόμενη μέρα θα πέρναγε από εκείνο το σημείο το λεωφορείο της γραμμής. Συνεχίζουμε…».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ