19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στις 14 Μαΐου οι εκλογές στην Τουρκία, ανακοίνωσε σήμερα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Ο Τούρκος πρόεδρος υπέγραψε την απόφαση κατά τη διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όρισε επισήμως σήμερα τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές της χώρας για τις 14 Μαΐου, ένα μήνα νωρίτερα από το προγραμματισμένο και παρά τον καταστροφικό σεισμό του περασμένου μήνα.

Ο Ερντογάν υπέγραψε την απόφαση κατά την διάρκεια τελετής που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση.

«Η χώρα μας θα μεταβεί στις κάλπες για να εκλέξει τον πρόεδρο και τους βουλευτές της στις 14 Μαΐου», δήλωσε ο Ταγίπ Ερντογάν κατά την ομιλία του μετά την υπογραφή της απόφασης.

Οι εκλογές θεωρούνται από τις πιο κρίσιμες στη χώρα εδώ και δεκαετίες.

Ο Ερντογάν βρίσκεται στην εξουσία για δύο δεκαετίες.  Κυβερνά την Τουρκία από το 2003 – πρώτα ως πρωθυπουργός και από το 2014 ως πρόεδρος- αλλά οι φετινές εκλογές θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντική πρόκληση για το πολιτικό του μέλλον.

Οι εκλογές διεξάγονται την ώρα που η χώρα δεν έχει συνέλθει από τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου που άφησαν πάνω από 46.000 νεκρούς στην Τουρκία και χωρίς στέγη εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους στις έντεκα επαρχίες που επλήγησαν από τον Εγκέλαδο.

Ο τρόπος που η τουρκική κυβέρνηση διαχειρίστηκε τον σεισμό έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονης κριτικής, με τον ίδιο τον Ερντογάν να παραδέχεται καθυστερήσεις και να ζητάει συγγνώμη.

Απέναντί του ο Ερντογάν έχει τον υποψήφιο της ενωμένης αντιπολίτευσης της Τουρκίας, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Ο 74χρονος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος επελέγη από τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης ως κοινός υποψήφιος αντίπαλος του Τούρκου προέδρου, μια επιλογή που πέρασε πάντως από 40 κύματα, καθώς χρειάστηκε μήνες κυοφορίας και λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα από την αρχική άρνηση της εθνικίστριας Μεράλ Ακσενέρ.

ΠΗΓΗ: NAFTEMPORIKI.GR

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ