19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στον έλεγχο της Μητρόπολης Καρπενησίου ο ναός στο κοιμητήριο. Προχωρά σε εργασίες με στόχο τη λειτουργία του, από την έντυπη

από την έντυπη έκδοση

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2020, είχε δημοσιευθεί στο Φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως ο νόμος του Υπουργείου Εσωτερικών, που ψηφίστηκε από τη Βουλή των Ελλήνων και -μεταξύ άλλων- προβλέπει ότι ο έλεγχος κοιμητηριακών ναών «αλλάζει χέρια» και περνά από τους Δήμους στις Ιερές Μητροπόλεις.

Οι ρυθμίσεις εντάχθηκαν στον νόμο για την «Τροποποίηση του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας, νέο πλαίσιο επιλογής διοικήσεων στον δημόσιο τομέα, ρύθμιση οργανωτικών θεμάτων της Γενικής Γραμματείας Ιθαγένειας και της Γενικής Γραμματείας Ανθρώπινου Δυναμικού Δημόσιου Τομέα του Υπουργείου Εσωτερικών, ρυθμίσεις για την αναπτυξιακή προοπτική και την εύρυθμη λειτουργία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ειδικότερα, στο άρθρο 56 του νόμου διαβάζουμε τα εξής: «Διοίκηση και διαχείριση ορθοδόξων ιερών ναών εντός κοιμητηρίων και ρύθμιση θεμάτων Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών: 1. Η διοίκηση και η διαχείριση των μη ενοριακών ορθοδόξων ιερών ναών εντός των κοιμητηρίων, ασχέτως της νομικής τους μορφής, ασκείται είτε από το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της οικείας Ενορίας, είτε από Συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος Μητροπολίτης. Τα έσοδα των ναών διατίθενται πρωτίστως για τη συντήρηση και τις εν γένει ανάγκες καλής λειτουργίας τους και επικουρικώς για φιλανθρωπικούς σκοπούς της τοπικής Μητρόπολης. Από 1.12.2020 το πάσης φύσης προσωπικό των ανωτέρω ναών καθίσταται αυτοδικαίως προσωπικό της οικείας Μητρόπολης, λαμβάνοντας υπόψη την προϋπηρεσία του για κάθε συνέπεια (…). Απαγορεύεται η είσπραξη τελών ή δικαιωμάτων από τους ΟΤΑ και τα νομικά τους πρόσωπα για τις ιεροτελεστίες που τελούνται από θρησκευτικούς λειτουργούς εντός των νεκροταφείων».

Η αλλαγή του νομικού πλαισίου επιφέρει εξελίξεις και όσον αφορά στον ιερό ναό που βρίσκεται εντός του Κοιμητηρίου Καρπενησίου, στην περιοχή του Προφήτη Ηλία. Πλέον, η Μητρόπολη αναλαμβάνει τη διαχείρισή του, με στόχο να λειτουργήσει από τις αρχές του φθινοπώρου. «Μετά από την απόφαση της πολιτείας οι Κοιμητηριακοί Ναοί περιήλθαν στις κατά τόπους Ιερές Μητροπόλεις όσον αφορά τη χρήση και διαχείρισή τους. Έτσι, ο Ναός του Κοιμητηρίου Καρπενησίου από τώρα και στο εξής θα λειτουργεί με ευθύνη της Μητροπόλεως μας. Οι ανάγκες όμως είναι πολλές μέχρι να γίνει λειτουργικός ο Ναός», αναφέρει η Ι.Μ. Καρπενησίου και ενημερώνει για την έναρξη εργασιών στην εκκλησία: «Ξεκινήσαμε με τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων εξωτερικά του Ναού για λόγους ασφαλείας των πιστών». «Ευελπιστούμε», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση, «μέχρι τον Σεπτέμβριο να έχουν γίνει οι άκρως απαραίτητες εργασίες για να αρχίσει η εύρυθμη λειτουργία του Ναού».

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ