28 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στον Δήμο Καρπενησίου το ΚΔΑΠ-μεΑ, μετά την κατάργηση της ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ – Η κοπή της βασιλόπιτας στη δομή (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

Με την κατάργηση των νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου (ΝΠΔΔ) των δήμων, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία, που ανήκε στην ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, πέρασε στον Δήμο Καρπενησίου, με αρμόδια αντιδήμαρχο τη Χριστίνα Σβερώνη-Λιάπη

από την έντυπη έκδοση

Σε ατμόσφαιρα ζεστή και οικογενειακή, το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία του Δήμου Καρπενησίου «Ανεμώνη» έκοψε, την Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024, στις 10:30 το πρωί, την πρωτοχρονιάτικη πίτα του, παρουσία και του Δημάρχου κ. Χρήστου Κακαβά. Προτεραιότητα για τη νέα δημοτική αρχή η διατήρηση και ενίσχυση του σημαντικού ρόλου που διαδραματίζει το Κέντρο.

Το ΚΔΑΠ-μεΑ του Δήμου Καρπενησίου αποτελεί μια κοινωνική δομή που παρέχει υπηρεσίες με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ατόμων με αναπηρία και των οικογενειών τους, ώστε φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού να αποτελέσουν σταδιακά παρελθόν, μαζί με την κατάρριψη στερεοτύπων και ταμπού. Το Κέντρο «Ανεμώνη» δέχεται παιδιά, εφήβους και ενήλικες με αναπηρία καθημερινά, όλους τους μήνες του έτους, χωρίς οικονομική επιβάρυνση των οικογενειών τους. Τα άτομα με αναπηρία περνούν δημιουργικά τον χρόνο τους απασχολούμενα με γυμναστική, ξυλουργική, χειροτεχνίες, ζωγραφική κ.α., ενώ παράλληλα κοινωνικοποιούνται και μαθαίνουν βασικούς κανόνες αυτοεξυπηρέτησης.

Στον δήμο οι αρμοδιότητες

Όπως έγραφαν τα Ευρυτανικά Νέα (αρ. φύλ. 1084, 10-1/24), στις 31 Δεκεμβρίου 2023 καταργήθηκαν τα δημοτικά Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και οι κοινωφελείς επιχειρήσεις, βάσει των διατάξεων του πρόσφατα ψηφισθέντος νόμου 5056/2023 «Αναμόρφωση του συστήματος διακυβέρνησης Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, κατάργηση νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου δήμων, παρακολούθηση επιδόσεων τοπικής αυτοδιοίκησης, οικονομική και διοικητική διαχείριση οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ευζωία των ζώων συντροφιάς, κατασκευή και αναβάθμιση λειτουργούντων χερσαίων συνοριακών σταθμών και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Εσωτερικών».

Με τον νέο νόμο καταργήθηκε και η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ, που είχε προκύψει από τη συγχώνευση της Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού Περιβάλλοντος και Αλληλεγγύης Δήμου Καρπενησίου (Κ.Ε.Π.Π.Α.ΔΗ.Κ.) και της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Προυσού (ΔΗ.Κ.Ε.Π.) το 2011. Μεταξύ άλλων η ΕΚΕΠΠΠΑΔΗΚ ήταν αρμόδια για τη λειτουργία του ΚΔΑΠ και του ΚΔΑΠ-μεΑ, των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών κ.α. Οι αρμοδιότητές της μεταφέρθηκαν στον Δήμο Καρπενησίου και υπεύθυνη για το ΚΔΑΠ-μεΑ είναι η κα Χριστίνα Σβερώνη-Λιάπη, Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Ισότητας.

Η κοπή της βασιλόπιτας

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Κέντρου «Ανεμώνη» έγινε παρουσία του Δημάρχου Καρπενησίου, αντιδημάρχων, των εργαζομένων και των μελών της δομής, στο κτήριο της οδού Παπανδρέου Γεωργίου 10. Τη βασιλόπιτα ευλόγησε ο π. Ευάγγελος Πλατής.

«Στο ΚΔΑΠ-μεΑ επιτελείται λειτούργημα και θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ το προσωπικό του δήμου που εργάζεται εδώ. Εμείς θα είμαστε δίπλα σε αυτή τη δομή, δίπλα στα παιδιά και στους εργαζομένους, σε ό,τι χρειαστούν», σημείωσε, μιλώντας στα Ευρυτανικά Νέα, ο Δήμαρχος Καρπενησίου κ. Χρήστος Κακαβάς, που χαρακτήρισε «στολίδι για τον δήμο και τον τόπο μας» το Κέντρο «Ανεμώνη».

Ήδη, η νέα δημοτική αρχή και η αρμόδια αντιδήμαρχος κα Χριστίνα Σβερώνη-Λιάπη, έχουν ενημερωθεί για τη λειτουργία, τον σκοπό, τους στόχους και τα προβλήματα στη δομή, ανέφερε στην εφημερίδα η Διευθύντρια του ΚΔΑΠ-μεΑ κα Κωνσταντίνα Μπουμπουρή, σημειώνοντας πως μέσα από τη συνεργασία θα επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Το παρών στην εκδήλωση έδωσαν, επίσης, οι Αντιδήμαρχοι Καρπενησίου κ.κ. Δημήτρης Λερογιάννης και Βιβή Κόγια, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σταύρος Κουσιαρής, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων ΑμεΑ Ευρυτανίας κα Αναστασία Κριπάση Μπάρκα, εργαζόμενοι και γονείς.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ