26 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στο Δημόσιο ΙΕΚ Καρπενησίου μέσω… Πανελλαδικών. Ποιες ειδικότητες “άνοιξαν” για το παράλληλο Μηχανογραφικό

από την έντυπη έκδοση

Σε εξέλιξη βρίσκεται η διεξαγωγή των Πανελλαδικών, με συνολικά 116 υποψήφιους από τα λύκεια της Ευρυτανίας να συμμετέχουν στις εξετάσεις. Φέτος, παρά το ότι επρόκειτο για μια σχολική χρονιά υπό πολύ ιδιαίτερες συνθήκες (βλ. τηλεκπαίδευση), το Υπουργείο Παιδείας προχώρησε στη θεσμοθέτηση νέων δεδομένων σχετικά με την εισαγωγή των υποψηφίων στην Τριτοβάθμια. Η πιο σημαντική αλλαγή αφορά την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (EBE), που θα επιφέρει άνοδο των βάσεων και λιγότερους επιτυχόντες.

Ανάμεσα στα όσα αλλάζουν φέτος, για πρώτη φορά δίνεται στους υποψηφίους η δυνατότητα υποβολής παράλληλου μηχανογραφικού δελτίου για τη φοίτησή τους σε Δημόσιο ΙΕΚ· συμπεριλαμβάνονται 52 ειδικότητες.

Η διοίκηση του ΔΙΕΚ Καρπενησίου πρότεινε -και εγκρίθηκαν από το υπουργείο- τρεις (3) νέες ειδικότητες, συνολικά 45 θέσεων, για υποψήφιους που δεν θα καταφέρουν ή δεν θα θελήσουν να φοιτήσουν σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή.

Διαθέσιμες στο παράλληλο μηχανογραφικό θα είναι οι ειδικότητες «Τεχνικός Αγροτουρισμού» (15 θέσεις), «Διασώστης-Πλήρωμα Ασθενοφόρου» (15) και «Τεχνικός Δασικής Προστασίας» (15).

«Κεντρική προτεραιότητά μας είναι η αλλαγή φιλοσοφίας ως προς τις προοπτικές που παρέχουν οι διαφορετικές εκπαιδευτικές διαδρομές και η ανάδειξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, ώστε να μετατραπεί σε συνειδητή επιλογή και εργαλείο απασχόλησης για τους πολλούς. Οι ειδικότητες των ΔΙΕΚ, στις οποίες αποκτούν πλέον πρόσβαση οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων μέσω παράλληλου μηχανογραφικού, ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις των επαγγελμάτων που προβλέπεται να έχουν εκθετική ανάπτυξη στο προσεχές μέλλον και δίνουν στις νέες και τους νέους μας διεξόδους και επιπλέον επιλογές», σχολίασε η Υπουργός Παιδείας, κα Νίκη Κεραμέως.

Το κριτήριο εισαγωγής στα ΙΕΚ θα είναι ο βαθμός απολυτηρίου. Ωστόσο εάν κάποιος υποψήφιος, όταν ανακοινωθούν τα αποτελέσματα εισαχθεί και σε Πανεπιστήμιο αλλά και σε ΙΕΚ, τότε θα πρέπει να επιλέξει πού θέλει να φοιτήσει. Η υποβολή του παράλληλου Μηχανογραφικού θα γίνει κατά την ίδια ακριβώς περίοδο υποβολής του μηχανογραφικού δελτίου εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Ο κάθε υποψήφιος μπορεί να συμπληρώσει και τα δύο ή ένα από τα δύο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ