20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο για τις παρακολουθήσεις – Όλες οι αλλαγές στην ΕΥΠ

Με σταθερή παραπομπή στην ενημέρωση από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Νίκου Ανδρουλάκη για το θέμα της παρακολούθησης του κινητού του, απαντά η κυβέρνηση στα ερωτήματα που εξακολουθούν να διατυπώνονται αναφορικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με μία σκληρή ανακοίνωση επιτέθηκε προσωπικά στον πρωθυπουργό και τον κάλεσε να δημοσιοποιήσει το λόγο της παρακολούθησής του.

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα μπει σε συζήτηση με την ΕΥΠ, ότι δεν θα νομιμοποιήσει τις πρακτικές της κυβέρνησης συμμετέχοντας σε μια εξωθεσμική διαδικασία και ότι δεν θα δεχτεί ενημέρωση στο «αυτί» ούτε θα ανεχθεί απώλεια ή αλλοίωση στοιχείων. Ζητεί δε να διαβιβαστεί το σύνολο του φακέλου στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας.

«Προσπαθήσατε όπως αποδεικνύουν τα γεγονότα, να θέσετε σε ομηρία εμένα και μία ολόκληρη Παράταξη για να πετύχετε τους σκοτεινούς σας σκοπούς. Όχι μόνο αποτύχατε παταγωδώς εκθέτοντας διεθνώς τη χώρα, αλλά σήμερα αυτή η περήφανη Παράταξη μαζί με την πλειοψηφία του δημοκρατικού κόσμου της χώρας, σας δείχνει την πόρτα της εξόδου από την εξουσία», τονίζει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Απάντηση στην ανακοίνωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση επεδίωξε απολύτως θεσμικά δια του υπουργού Επικρατείας να επικοινωνήσει με τον Νίκο Ανδρουλάκη, προκειμένου να ενημερωθεί από τον νέο διοικητή της ΕΥΠ.

«Ο κ. Ανδρουλάκης εξακολουθεί να αρνείται. Αντ’ αυτού με καθημερινές δηλώσεις του, επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός, όντως, πολύ σημαντικού θέματος. Η Κυβέρνηση δεν θα συνεχίσει αυτή τη στείρα ανταλλαγή δηλώσεων. Η συνέχεια θα δοθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στη Βουλή», δήλωσε ο Γιάννης Οικονόμου.

Με ανάρτηση του στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας παρενέβη στο θέμα καλώντας τον πρωθυπουργό να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα προσχήματα.

«Το αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη να δοθεί στην Επιτροπή θεσμών και διαφάνειας ο πλήρης φάκελος της παρακολούθησής του, αποτελεί αυτονόητη δημοκρατική υποχρέωση για την κυβέρνηση. Όπως και η άρση της αντισυνταγματικής τροπολογίας που απαγορεύει στην ΑΑΔΕ να ενημερώσει όσους έχουν τεθεί υπό παρακολούθηση, ώστε να μάθουμε πόσοι ακόμη πολιτικοί, δημοσιογράφοι, επιχειρηματίες τέθηκαν στο στόχαστρο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Τι αλλάζει στην ΕΥΠ

Με τις επείγουσες διατάξεις για την ενίσχυση της ακεραιότητας στη λειτουργία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Δημοσιεύθηκε η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Μεταξύ άλλων προβλέπει:

Ακρόαση του διοικητή της ΕΥΠ από την Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας
Τελική έγκριση των νόμιμων επισυνδέσεων από Εισαγγελέα Εφετών

Ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για τις αλλαγές στην ΕΥΠ, κατηγορώντας τον ότι όσο ισχυρίζεται ότι επιθυμεί τη διαφάνεια στη λειτουργία της ΕΥΠ τόσο επιμένει στην αδιαφάνεια και τον αυταρχισμό.

«Ο κ. Μητσοτάκης, εκτός από επικίνδυνος για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου, παραμένει κι ένας κοινός πολιτικός απατεώνας», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου για αντίστοιχες υποθέσεις που είχε καταγγείλει το ΑΚΕΛ το 2019. Στο επίκεντρο βρέθηκε και η υπόθεση συνακροάσεων στην έδρα της κεντρικής επιτροπής του ΚΚΕ.

«Επικίνδυνο και διάτρητο το θεσμικό πλαίσιο που συνδιαμόρφωσαν όλες οι κυβερνήσεις. Υπονομεύει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού», είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

«Οι παράνομες παρακολουθήσεις δεν είναι το μόνο έγκλημα-κατά-των-θεσμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Στα τρία χρόνια της έχει ήδη ένα δυσανάλογο ιστορικό σκανδάλων που ήρθαν -τυχαία ή κατόπιν έρευνας-στην επιφάνεια», επισημαίνει το ΜέΡΑ25.

Νέα κόντρα ξέσπασε με αφορμή άρθρο του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο οποίο αναφέρεται σε αρμούς της εξουσίας, παρακράτος και υποκλοπές.

«Ο έλεγχος των αρμών της εξουσίας δεν σημαίνει άλωση του κρατικού μηχανισμού, όπως υποκριτικά και ξεδιάντροπα ισχυρίζονται οι πολιτικοί απατεώνες με την καθεστωτική νοοτροπία και συμπεριφορά, αλλά αντιθέτως επιδιώκει την απελευθέρωση του κρατικού μηχανισμού από εξωθεσμικές παράνομες παρεμβάσεις και από παρακρατικές δράσεις και μεθοδεύσεις», αναφέρει ο κ. Παπαγγελόπουλος.

«Ο πρώην Υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Παπαγγελόπουλος που έχει παραπεμφθεί σε Ειδικό Δικαστήριο για κατάχρηση εξουσίας, με ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου, με σημερινό άρθρο του επιχειρεί να γίνει και τιμητής μιλώντας για παρακράτος και αρμούς εξουσίας», απάντησε η ΝΔ.

Για τη διαρροή στοιχείων σε άκρως απόρρητα κρατικά έγγραφα πραγματοποιείται ποινική προκαταρκτική εξέταση από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, στον οποίο αύριο θα καταθέσει ο δημοσιογράφος Τάσος Tέλλογλου, για όσα έχουν περιέλθει στην αντίληψη του για το θέμα των παρακολουθήσεων στη χώρα.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να καταθέσει ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης.

Στις 22 Αυγούστου στη μια το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει για την ημερομηνία συνεδρίασης της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης για το θέμα, ενώ θα καθοριστεί και η συνεδρίαση των επιτροπών, όπως η Θεσμών και Διαφάνειας.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Για συγκάλυψη κατηγορεί την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για έναν πανικόβλητο πρωθυπουργό που δεν μπορεί να ελέγξει τις εξελίξεις και προσπαθεί, όπως λένε, να κρατήσει στο σκοτάδι όσα εγκληματικά έχει κάνει.

Αναφορικά με τη δημόσια δήλωση του, σημειώνουν ότι χρειάστηκε τρεις ημέρες προετοιμασίας και τελικά κατάφερε να κάνει τα πράγματα ακόμη χειρότερα.

Σε ό,τι αφορά την επερχόμενη συζήτηση στη Βουλή, τονίζουν ότι ο κ. Μητσοτάκης «θα βρεθεί μπροστά στα ερωτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης, είναι λογικό να χρειάζεται δύο ολόκληρες εβδομάδες».

Οι ίδιες πηγές κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι παίζει καθυστερήσεις νομίζοντας ότι το θέμα θα χαθεί. Με κάθε ευκαιρία αποδεικνύει ότι είναι πολιτικά και ηθικά έκθετος τονίζουν.

Ταυτόχρονα λένε ότι είναι «όσο χρόνο και να προσπαθήσει να κερδίσει για να προετοιμάσει την υπερασπιστική του γραμμή, όλοι γνωρίζουν ότι το μέγα σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθήσεων έχει την υπογραφή του».

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Ρεπορτάζ: Γιάννης Φασουλάς

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ