19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στο μακρινό Εκουαδόρ ο Φώτης Θεοχάρης, με στόχο τις ψηλότερες κορφές. Τι λέει στα Ευρυτανικά Νέα (ΦΩΤΟ)

Στο μακρινό Εκουαδόρ (ή Ισημερινό), στη βορειοδυτική γωνιά της Λατινικής Αμερικής, βρίσκεται εδώ και λίγες ημέρες ο Φώτης Θεοχάρης, ορειβάτης από την Ευρυτανία, με στόχο να ανέβει στις κυριότερες βουνοκορφές του, στο πλαίσιο προετοιμασίας για το θρυλικό Κ2 το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια της πτήσης -διάρκειας… 11 ωρών- από τη Μαδρίτη ως το Κίτο, πρωτεύουσα του Ισημερινού, ο 30χρονος, μέλος του ΕΟΣ Καρπενησίου, βρήκε τον χρόνο να απαντήσει σε ερωτήσεις των Ευρυτανικών Νέων για το εν εξελίξει ορειβατικό του εγχείρημα, τα εμπόδια που ανακύπτουν λόγω της πανδημίας και τους μακροπρόθεσμους στόχους του.

Στα βουνά του Ισημερινού

«Στην έναρξη του νέου έτους 2021 αλλά και της τρίτης δεκαετίας της ζωής μου, προγραμμάτισα ένα αρκετά μακρινό ταξίδι στον Ισημερινό. Το ταξίδι ήταν επιθυμία όχι μόνο δική μου αλλά και των σχοινοσυντρόφων μου. Γιατί το Εκουαδόρ; Γιατί εκεί βρίσκεται η καρδιά των Άνδεων καθώς και το ηφαίστειο Τσιμποράζο (6.310μ.) αλλά και άλλων κρατήρων-βουνών, πλούσιων προς εξερεύνηση. Εκεί βρίσκεται το σημείο μηδέν από όπου μπορεί κανείς να σταθεί ανάμεσα στο βόρειο και νότιο ημισφαίριο», αναφέρει ο Θεοχάρης για την επιλογή του Ισημερινού.

Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ, η προετοιμασία, λέει, περιλάμβανε «…όχι μόνο την προπόνηση για καλή φυσική κατάσταση και τα διαδικαστικά ενός ταξιδιού, όπως εισιτήρια, εύρεση ξενοδοχείου και καταφυγίων για διανυκτέρευση κλπ., αλλά και covid-19 τεστ και Passenger Locator Form (σ.σ. φόρμα εντοπισμού επιβατών) ως προαπαιτούμενα για το ταξίδι μας».

Πρώτο στάδιο της προετοιμασίας, σημειώνει ο 30χρονος ορειβάτης με καταγωγή από τη Βίνιανη, ήταν η μελέτη των ορεινών όγκων του Ισημερινού και της αποστολής γενικότερα. Ακολούθησε η οργάνωση του ταξιδιού, η απαραίτητη ανανέωση του φαρμακείου ορειβατικών αποστολών και του εξοπλισμού που θα χρειαστεί στα συγκεκριμένα βουνά. «Η καθημερινή προπόνηση ως προετοιμασία για το ταξίδι αυτό αλλά και γενικότερα, είναι πλέον τρόπος ζωής και περιλαμβάνει τρέξιμο, αναρρίχηση, περπάτημα και εντατική γυμναστική τόσο στο σπίτι όσο και έξω, αναλόγως των καιρικών συνθηκών», επισημαίνει.

Στόχοι της αποστολής είναι η ανάβαση στις ακόλουθες κορυφές: Pasochoa volcano στα 4.200μ., Ruco Pinchincha στα 4.698μ., Northern Illiniza στα 5.126μ., Cayamble summit στα 5.790μ., Cotopaxi Summit στα 5.897μ. και Chimborazo Summit στα 6.310μ. -το ψηλότερο βουνό των Άνδεων βόρεια του Περού.

Πανδημία και βουνά

Πόσο δυσκολεύει, όμως, η πανδημία μια ορειβατική αποστολή στο εξωτερικό; «Όπως ήδη προανέφερα», υπογραμμίζει ο αθλητής του ΕΟΣ Καρπενησίου, «η πρώτη δυσκολία είναι διαδικαστική όσον αφορά τα προαπαιτούμενα για το ταξίδι covid-19 τεστ και Passenger Locator Form. Λόγω των αυξανόμενων κρουσμάτων ακόμη και το έγκαιρο τεστ 72 ώρες πριν την πτήση είναι κάτι που πρέπει να έχεις κανονίσει μέρες πριν. Επίσης, υπάρχει περίπτωση ακύρωσης πτήσεων λόγω της γενικότερης απορρύθμισης και των διαρκών εξελίξεων της πανδημίας σε κάθε χώρα παγκοσμίως.

Στη συνέχεια, η δυσκολία αφορά στη διαρκή προστασία του καθενός να προστατευτεί αναλόγως του κατά πόσο ακολουθούνται μέτρα προστασίας ενάντια στην πανδημία σε κάθε τόπο. Η χρήση μάσκας μπορεί να γίνει επιτακτική ακόμα και στο βουνό σε περίπτωση συνωστισμού. Στη δική μας αποστολή ίσως προτιμήσουμε να διανυκτερεύσουμε σε σκηνή αντί σε καταφύγιο ως πιο ασφαλή επιλογή αναλόγως. Φεύγοντας από την ασφάλεια του σπιτιού και την καραντίνα που μετρά ήδη σχεδόν δύο μήνες στην Ελλάδα, θα έχουμε τον νου μας για τον αόρατο εχθρό, ενώ μάσκα και αντισηπτικά θα μας συντροφεύουν».

(απόσπασμα από ρεπορτάζ-συνέντευξη που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση)

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ