20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στ. Δρόσος: Αύξηση κατά 30% στο κόστος παραγωγής – Ανεξέλεγκτες οι γεωτρήσεις

“Εκρηκτική” αύξηση του κόστους παραγωγής στην γεωργία και την κτηνοτροφία στα επίπεδα του 30% καταγράφουν οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στη Κω, λόγω της ακρίβειας σε καύσιμα, λιπαντικά, αναλώσιμα, ζωοτροφές και λιπάσματα, οδηγώντας σε απόγνωση τους παραγωγούς, σύμφωνα με δηλώσεις του  Γραμματέα του Αγροτικού Συλλόγου Κω, Στέλιου Δρόσου στην ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

“Στο ζοφερό αυτό κλίμα” υποστηρίζει ο κ Δρόσος -από τους παραγωγούς της νεότερης  γενιάς- “έρχεται να προστεθεί το ανεξέλεγκτο των γεωτρήσεων, η έλλειψη μακροπρόθεσμου σχεδιασμού για την αξιοποίηση της Λίμνης στο Πυλί ,της επανάχρησης του νερού των βιολογικών ,τη συντήρηση των φθαρμένων δικτύων που σημειώνουν απίστευτες διαρροές (…)”.

“Αποτέλεσμα να μειώνονται επικίνδυνα τα αποθέματα νερού στο νησί, χωρίς να αναλαμβάνουν άμεσα μέτρα τόσο η Τοπική Αυτοδιοίκηση Α’ και Β’ Βαθμού όσο και η κυβέρνηση”.

Το θέμα της λειψυδρίας και της ποιότητας του νερού έθεσε υπόψη του Πρωθυπουργού στη διάρκεια της πρόσφατης σύσκεψης με τους φορείς στο Δημαρχείο ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου, όπως και το θέμα του Μεταφορικού ισοδύναμου.

“Όταν καταθέτουμε 1.500 ευρώ στο τρίμηνο από μεταφορές εμπορευμάτων και παίρνουμε  160 ευρώ επιστροφή, τι νόημα έχει το Μεταφορικό ισοδύναμο;”.

Από την άλλη πλευρά, υπογράμμισε ο κ Δρόσος “παρότι έχουμε χαμηλότερο ΦΠΑ τα Λιπάσματα, οι πρώτες ύλες, πετρέλαιο, καύσιμα είναι στο ίδιο ύψος, όπως και στα άλλα νησιά”.

“Ακόμα” -συμπλήρωσε- “και στα πενιχρά επιδόματα, που εισπράττουν κάποιες κατηγορίες παραγωγών πατατοπαραγωγοί, ελαιοπαραγωγοί οι καλλιεργητές της Κω, οι οποίοι είναι στη πλειονότητα μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις είναι εκτός(…).

Σοβαρό όμως είναι και το πρόβλημα της νομιμοποίησης των εργαζομένων αλλοδαπών στα χωράφια, “λόγω άρνησης των αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου να χορηγήσουν τα αναγκαία έγγραφα”, όπως σημειώνει ο κ Δρόσος.

“Εδώ και δύο χρόνια έχουν καταθέσει τα απαιτούμενα έγγραφα εργάτες -πρόσφυγες για ανανέωση της παραμονής τους και ακόμη αρνούνται να τα επικυρώσουν, ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να ασφαλιστούν και να πληρωθούν νόμιμα. Αποτέλεσμα αυτής της αδιαφορίας του κράτους είναι το 90% των εργατών να δουλεύουν σε καθεστώς μαύρης εργασίας”, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Κω.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ