27 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι – Κινητοποιήσεις μετά τις πρόσφατες δυσμενείς εξελίξεις

Παρουσία εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης, φορέων της περιοχής και πολιτών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του συντονιστικού οργάνου για τον δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι και αποφασίστηκε η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας

από την έντυπη έκδοση

Μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις και τη γνωστοποίηση από τον Υπουργό Υποδομών ότι καμία εξέλιξη δεν θα υπάρξει για τον δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι τα επόμενα τρία χρόνια, η συντονιστική επιτροπή πολιτών για τον δρόμο Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία αποφάσισε να προχωρήσει σε κινητοποίηση ζητώντας να προχωρήσει το έργο που θα δώσει νέα πνοή στους δύο όμορους νομούς.

Πριν δύο χρόνια, στις 12 Μαρτίου 2022, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, είχε πραγματοποιηθεί ανοιχτή σύσκεψη με τη συμμετοχή βουλευτών, αυτοδιοικητικών, φορέων Αιτωλοακαρνανίας και Ευρυτανίας και πλήθους κόσμου, με μοναδικό θέμα συζήτησης τη συντονισμένη και οργανωμένη πρωτοβουλία για την άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση και στα αρμόδια υπουργεία για τον δρόμο Αγρίνιο-Καρπενήσι. Από την Ευρυτανία το ”παρών” έδωσαν οι τότε δήμαρχοι Καρπενησίου και Αγράφων κ.κ. Νίκος Σουλιώτης και Αλέξης Καρδαμπίκης, όπως επίσης και ο αντιπεριφερειάρχης Ευρυτανίας κ. Αριστείδης Τασιός, οι οποίοι είχαν αναφερθεί στην αναγκαιότητα κατασκευής του έργου.

«Παγώνει» για τουλάχιστον 3 χρόνια

Σήμερα, όμως, οι εξελίξεις είναι δυσοίωνες, καθώς , δια στόματος Υπουργού Υποδομών, έγινε γνωστό πως καμία εξέλιξη δεν θα υπάρξει για τον άξονα μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, παρόλο που έχει ολοκληρωθεί η προμελέτη από το 7ο έως το 28χλμ. Σε συνάντηση που είχε στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών με τον υπουργό, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, η Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, κα Χριστίνα Σταρακά ζήτησε ενημέρωση για τον οδικό άξονα Πλατυγιάλι-Αστακός-Αγρίνιο-Καρπενήσι, που αποτελεί (από το 1995) τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα Λαμία-Καρπενήσι-Αγρίνιο-Αστακός-Πλατυγιάλι. Όπως είπε, για το θέμα κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση, υπογραμμίζοντας πως «η ολοκλήρωση του δρόμου θα άρει μια μεγάλη περιοχή από την ομηρία της επικινδυνότητας και της ταλαιπωρίας». Ο κ. Σταϊκούρας ενημέρωσε ότι τμήμα του δρόμου (τα πρώτα 7,5 χλμ. πλησίον του Αγρινίου) ήδη υλοποιείται, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί και να παραδοθεί μέσα στο 2024. Ωστόσο, τα υπόλοιπα τμήματα βρίσκονται σε αρχικό στάδιο και δεν αναμένεται καμία εξέλιξη για τα επόμενα τρία (3) χρόνια, λόγω έλλειψης χρημάτων.

Στον δρόμο για διαμαρτυρία

Καθώς το ζήτημα του διευρωπαϊκού δικτύου Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι-Λαμία δεν περιλαμβάνεται στα άμεσα σχέδια του Υπουργείου Υποδομών για υλοποίηση, το αρμόδιο συντονιστικό όργανο που έχει συσταθεί, αποφάσισε την πραγματοποίηση κινητοποίησης. Στις αρχές Μαρτίου έγινε ανοικτή συνάντηση στην πόλη του Αγρινίου και το «παρών» έδωσαν  εκπρόσωποι φορέων, της τοπικής αυτοδιοίκησης και πολίτες. Αποφασίστηκε να προβούν σε διαμαρτυρία, στον κόμβο Τσίγκα (Intersport), στην είσοδο του Αγρινίου, στις 31 Μαρτίου 2024 και ώρα 11:00 το πρωί.

«Γιατί το να εγκαταλείπεται ένα κομμάτι που έχει προμελετηθεί από το 2012 με τόσο κυνικό τρόπο προκειμένου να ευνοηθούν άλλες περιοχές, είναι διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των βουλευτών και του πολιτικού προσωπικού της Αιτωλοακαρνανίας που δεν πήγε σύσσωμο να ενοχλήσει έναν Υπουργό Υποδομών», αναφέρει το Συντονιστικό.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ