Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την Καταστροφή του Καρπενησίου – Μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 11 Αυγούστου

Συμπληρώνονται 80 χρόνια από την Καταστροφή του Καρπενησίου – Μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 11 Αυγούστου

Στην επέτειο της μνήμης των 80 χρόνων από την Καταστροφή της πόλης του Καρπενησίου από τους Ναζί και στην ιερή μνήμη των θυμάτων, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και οι συνδιοργανωτές του επικείμενου επιστημονικού συνεδρίου, θα τελέσουν μνημόσυνο.

Σε λίγες ημέρες, στις 9 Αυγούστου, θα συμπληρωθούν ογδόντα (80) χρόνια από την ολοκληρωτική και μοιραία καταστροφή του Καρπενησίου από τους Γερμανούς στρατιώτες της 104ης Μεραρχίας Κυνηγών της Βέρμαχτ. Την Κυριακή, 11 Αυγούστου 2024, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, θα τελεστεί μνημόσυνο από τον Μητροπολίτη Καρπενησίου.

Η καταστροφή της πόλης συντελέστηκε στο πλαίσιο ευρύτερης εκκαθαριστικής πολεμικής επιχείρησης, κατά την οποία η καταστροφική και σαδιστική μανία που επέδειξαν οι Γερμανοί στρατιώτες είχε ως στόχο να εξουδετερώσει κάθε πιθανότητα αντίστασης και αντεπίθεσης. Κατάφεραν μόνο να σκορπίσουν τρόμο, πόνο και θάνατο.

Καρπενήσι. “Απ’ εδώ πέρασαν οι Γερμανοί” (φωτογραφία: Σπύρος Μελετζής)

Στην επέτειο της μνήμης των 80 χρόνων από την Καταστροφή της πόλης του Καρπενησίου και των χωριών της ενδοχώρας του, στην ιερή μνήμη των θυμάτων όλων των επιδρομών από Ιταλούς και Γερμανούς κατακτητές, αλλά και στην ιερή μνήμη των μακαριστών πλέον τολμηρών προγόνων μας, οι οποίοι πρωτοστάτησαν στην ανοικοδόμηση εκ του μηδενός και στην ανάσταση του ισοπεδωμένου Καρπενησίου και των υπολοίπων χωριών της Ευρυτανίας, η Ιερά Μητρόπολη Καρπενησίου και οι συνδιοργανωτές του επικείμενου υπό την αιγίδα των Γεν. Αρχείων του Κράτους, επιστημονικού συνεδρίου για τα “80 χρόνια της Καταστροφής του Καρπενησίου”, θα τελέσουν μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών αυτών, ως ελάχιστο δείγμα σεβασμού και αιώνιας ευγνωμοσύνης, στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Καρπενησίου, ο οποίος απετέλεσε σπίτι και καταφύγιο και σχολείο για τους ανέστιους και άστεγους Καρπενησιώτες που δεν βρήκαν τα σπίτια τους όρθια πριν από 80 χρόνια.

Το μνημόσυνο θα τελεστεί την Κυριακή 11 Αυγούστου, από τον σεπτό ποιμενάρχη του Καρπενησίου Μητροπολίτη κ. Γεώργιο, προ της απολύσεως της αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, περί ώρα 10.00πμ.

Στα τέλη Μαρτίου ‘25 το Συνέδριο

Υπενθυμίζεται ότι, το Επιστημονικό Συνέδριο με θέμα: “Καρπενήσι, Αύγουστος 1944: 80 χρόνια από την καταστροφή της πόλης – Εθνικές και ευρωπαϊκές διαστάσεις”, θα διεξαχθεί το τριήμερο Παρασκευή 28, Σάββατο 29 και Κυριακή 30 Μαρτίου 2025, στο Καρπενήσι. Η υποβολή προτάσεων για εισήγηση, έχουν ημερομηνία κατάθεσης μέχρι και 31 Οκτωβρίου 2024.

Στις θεματικές ενότητες του Συνεδρίου περιλαμβάνονται:

Α. Η εμπειρία της καταστροφής του Καρπενησίου και άλλων πόλεων σε Ελλάδα και Ευρώπη: 1. Το ιστορικό πλαίσιο: Ιταλική και Γερμανική Κατοχή – Εθνική Αντίσταση, 2. Η καταστροφή του Καρπενησίου και της ενδοχώρας του (αιτίες, γεγονότα και συνέπειες, μαρτυρίες προφορικές ή γραπτές. Στόχος ειδικότερος του Συνεδρίου είναι και η ανάδειξη της προφορικής μαρτυρίας και η συμμετοχή των μαθητών ως ερευνητών για την καταγραφή, με την εποπτεία εκπαιδευτικών, των εμπειριών που βίωσαν συγγενικά τους πρόσωπα), 3. H καταστροφή άλλων ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σύγκριση με την εμπειρία της καταστροφής του Καρπενησίου.

Β. Έκφραση και Μνήμη: 4. Αποτυπώσεις των καταστροφών ελληνικών και ευρωπαϊκών πόλεων κατά τον Β΄ΠΠ στην Τέχνη (Λογοτεχνία, Ποίηση, Θέατρο, Εικαστικά, Κινηματογράφος, δημοτικό τραγούδι, Μουσική έντεχνη και λαϊκή), 5. Η λειτουργία της μνήμης και της λήθης της καταστροφής πόλεων την περίοδο του Β’ΠΠ κατά την μετακατοχική περίοδο – προγράμματα και εκπαιδευτικές δράσεις για τη διατήρηση και διαχείριση της ιστορικής μνήμης.

Γ. Οικονομικές και Νομικές/Ηθικές διαστάσεις: 6. Το εγχείρημα της ανασυγκρότησης πληγεισών περιοχών την περίοδο της Κατοχής στην Ελλάδα κατά τη μετεμφυλιακή περίοδο, 7. Νομικές/ηθικές διαστάσεις των καταστροφών πόλεων κατά τον Β’ΠΠ με βάση το Διεθνές Δίκαιο.