19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συνάντηση Μπάιντεν – Ερντογάν στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη η συνάντηση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ευχαρίστησε τον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας«θα ήθελα να σας ευχαριστήσω ιδιαίτερα για αυτό που κάνατε σε σχέση με τη Φινλανδία και τη Σουηδία, για όλη την εργασία που κάνατε για να βοηθήσετε την Ουκρανία, κάνατε μια εξαιρετική δουλειά για αυτό και ευχαριστώ. Και όταν έχουμε την ευκαιρία θα ήθελα να τα συζητήσουμε περεταίρω αυτά τα θέματα».

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «κι εγώ θα ήθελα να αναφέρω ότι χαίρομαι πάρα πολύ που βρίσκομαι μαζί σας μετά από τόσο καιρό. Σε αυτή τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ η ημερήσια διάταξη είναι πολύ πυκνή και πολύ σημαντική και οι αυριανές δραστηριότητες θα μας επιτρέψουν να γυρίσουμε στη χώρα μας με αποτελέσματα απτά και ικανοποίηση».

Σύμφωνα με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ο Ταγίπ Ερντογάν θα θέσει το θέμα των αμερικανικών μαχητικών F-16 και των αμερικανικών βάσεων στο ελληνικό έδαφος. Σε δήλωσή της η Αμερικανίδα υφυπουργός Αμυνας Σελέστ Γουάλαντερ σημειώνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν πλήρως τα σχέδια για αναβάθμιση του τουρκικού στόλου των F-16, γιατί συνεισφέρει στη νατοϊκή ασφάλεια. Η συνάντηση των δύο προέδρων έρχεται μετά την άρση του τουρκικού βέτο στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ.

Οι τρεις χώρες υπέγραψαν μνημόνιο 10 σημείων, στο οποίο διευθετούνται οι ανησυχίες της Άγκυρας όσον αφορά την τρομοκρατία και το εμπάργκο όπλων. Ήδη το υπουργείο Δικαιοσύνης της Τουρκίας επαναλαμβάνει το αίτημα προς Στοκχόλμη και Ελσίνκι για την έκδοση 33 υπόπτων για τρομοκρατία.

 

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ