20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις στο Ιράν – Πάνω από 1.200 οι συλληφθέντες (video)

Εξαπλώνονται και ενισχύονται για ενδέκατη συνεχή ημέρα οι διαδηλώσεις στο Ιράν, που ξεκίνησαν με τη δολοφονία της νεαρής Μαχσά Αμινί. Οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά. Οι ακτιβιστές κάνουν λόγο για 75 νεκρούς, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί, λόγω του διαδικτυακού αποκλεισμού. Πάνω από 1.200 άτομα έχουν συλληφθεί, καθώς όποιος ταυτοποιείται για συμμετοχή στις διαδηλώσεις, συλλαμβάνεται.

Ο κόσμος αψηφά τις προειδοποιήσεις και τη βίαιη καταστολή, διαδηλωτές αντιμετωπίζουν τους αστυνομικούς κατά πρόσωπο και εκείνοι απαντούν με βία, ακόμη και με πραγματικά πυρά. Παντού γυναίκες πρωτοστατούν στις διαδηλώσεις. Πετούν τις μαντήλες τους και τους βάζουν φωτιά. Ζητούν με κάθε τρόπο δικαιοσύνη για το θάνατο της Μάχσα Αμινί μετά τη σύλληψή της από την αστυνομία ηθικής.

«Αυτές οι διαδηλώσεις γίνονται κυρίως από γυναίκες, είναι στην πρώτη γραμμή σε όλες τις διαμαρτυρίες, είναι πραγματικά ένα γυναικείο κίνημα», τονίζει ο Αλί Αρουζί, ανταποκριτής του NBC.

Η ιρανική κυβέρνηση μιλά για ταραξίες, και βουλευτές χαρακτηρίζουν τις γυναίκες που διαμαρτύρονται εκδιδόμενες.

Όπως αναφέρει ο Ροχάμ Αλβαντί, καθηγητής στο LSE: «Οι διαδηλώσεις συνταράσσουν τα θεμέλια της ισλαμικής δημοκρατίας».

Οι νεκροί αυξάνονται καθημερινά, όμως ο πραγματικός αριθμός είναι δύσκολο να επιβεβαιωθεί από τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω του διαδικτυακού αποκλεισμού. Πάνω από 1.200 άτομα έχουν συλληφθεί, μεταξύ τους πολλοί δημοσιογράφοι, ακτιβιστές. Όποιος ταυτοποιείται από τις βραδινές διαδηλώσεις, συλλαμβάνεται.

«Είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη συνεχή βίαιη καταστολή των δυνάμεων ασφαλείας στις διαδηλώσεις του Ιράν αλλά και για τον περιορισμό των επικοινωνιών», δηλώνει η Ραβίνα Σαμντασάνι, εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Η οργή του κόσμου ξεσπά παντού. Μετά το Λονδίνο και στη Γαλλία έγιναν μικρο-επεισόδια με το πλήθος να αποδοκιμάζει τους αστυνομικούς.

Επιμέλεια: Ζέτα Κονταξή

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ