20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συνεχείς εκρήξεις του ηφαιστείου στη Λα Πάλμα – 1.000 κτήρια καταστράφηκαν και 6.000 άνθρωποι ξεσπιτώθηκαν

Το φαινόμενο των εκρήξεων του ηφαιστείου Κούμπρε Βιέχα δίπλα σε κατοικημένες περιοχές έχουν προκαλέσει το ενδιαφέρον δεκάδων επιστημόνων από όλο τον κόσμο, που συρρέουν στη Λα Πάλμα. Εκεί βρίσκεται και ο Πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας, που μίλησε στην πρωινή εκπομπή ΕΡΤ Σαββατοκύριακο.

«Είμαστε εδώ για να δούμε τις φάσεις έκρηξης του ηφαιστείου. Να δούμε πως προωθείται η λάβα στην επιφάνεια της γης και τι καταστρέφει και τι δρόμους ακολουθεί». δήλωσε ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας.

Στη Λα Πάλμα βρίσκεται πάνω από 20 χρόνια ο ηφαιστειολόγος Στάυρος Μελετλίδης, στο γεωγραφικό ινστιτούτο της Ισπανίας, που μίλησε στην ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, Δώρα Μακρή, λέγοντας: «Έχουμε δύο-τρία σημεία στον κύριο κώνο, εκτίναξη υλικού και έκχυση λαβών προς το μέρος, όπου ήδη εκκενωθεί. Έχουμε δύο εκκενώσεις. Σε καμία δεν είχαμε τραυματία ή προβλήματα να χάσουμε κάποιον. Επιπλέον ο κόσμος μπόρεσε να πάρει κάποια πράγματα από το σπίτι του και τα ζώα. Οι κάτοικοι πολύ πειθαρχημένοι. Δεν υπήρξε ούτε ένας που είπε “εγώ θα κάτσω σπίτι μου”».

Τουλάχιστον 6000 άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί από τα σπίτια τους, ενώ έχουν καταστραφεί περίπου 1000 κτίρια.

Με το φαινόμενο να βρίσκεται στο αρχικό του στάδιο, οι επιστήμονες δε είναι ακόμα σε θέση να προσδιορίσουν το τέλος του!

Ο Σταύρος Μελετλίδης σχολίασε πως: «Μπορεί να έχει κάποια διάρκεια. Εδώ έχουν μιλήσει για στατιστική. Επειδή η μικρότερη σε διάρκεια έκρηξη στο νησί ήταν 24 ημέρες και η μεγαλύτερη 85. Αυτό δε σημαίνει τίποτε, γιατί αυτό ηφαίστειο μπορεί να κάνει 105 ημέρες».

Οι επιστήμονες τονίζουν, ότι λιγότερο από 8% του νησιού επηρεάζεται από τις εκρήξεις του ηφαιστείου.

Επιμέλεια: Άγις Μενούτης

Ρεπορτάζ: Δώρα Μακρή

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ