28 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Συρία: Αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε στόχο που υποστηρίζεται από το Ιράν – Τουλάχιστον 17 νεκροί

Συρία: Αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε στόχο που υποστηρίζεται από το Ιράν – Τουλάχιστον 17 νεκροί

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν την Πέμπτη σε αεροπορικό πλήγμα στη Συρία με στόχο θέση παραστρατιωτικής οργάνωσης υποστηριζόμενης από το Ιράν. Αυτό δήλωσαν δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Η αεροπορική επιδρομή καταγράφηκε έπειτα από τη σειρά πρόσφατων επιθέσεων με ρουκέτες εναντίον αμερικανικών εγκαταστάσεων στην επικράτεια του Ιράκ. Οι αξιωματούχοι, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, διευκρίνισαν ότι το πλήγμα ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Τουλάχιστον 17 νεκροί

Σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα τα οποία εξαπολύθηκαν σκοτώθηκαν τουλάχιστον δεκαεπτά μαχητές που ανήκαν σε οργανώσεις που πρόσκεινται στο Ιράν. «Τα πλήγματα κατέστρεψαν τρία φορτηγά με πυρομαχικά (…). Υπάρχουν πολλοί νεκροί. Τουλάχιστον 17 μαχητές σκοτώθηκαν σύμφωνα με έναν προκαταρκτικό απολογισμό, όλοι μέλη της Χασντ αλ Σάαμπι» δήλωσε ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, διευθυντής της ΜΚΟ αυτής που εδρεύει στη Βρετανία.

Η Χασντ αλ Σάαμπι, ισχυρή συμμαχία παραστρατιωτικών οργανώσεων προσκείμενων στο Ιράν, τυπικά είναι ενταγμένη στις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Επιβεβαιώνει το Πεντάγωνο

Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ προχώρησαν σε «αεροπορικά πλήγματα στη Συρία με στόχους εγκαταστάσεις παραστρατιωτικών οργανώσεων υποστηριζόμενων από το Ιράν» στο ανατολικό τμήμα της εμπόλεμης χώρας, ανακοίνωσε το αμερικανικό Πεντάγωνο.

«Τα πλήγματα αυτά εγκρίθηκαν σε αντίδραση στις πρόσφατες επιθέσεις εναντίον του αμερικανικού προσωπικού και αυτού του (διεθνούς) συνασπισμού (υπό τις ΗΠΑ) στο Ιράκ και στις απειλές εναντίον του προσωπικού», ανέφερε ο Τζον Κέρμπι, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, διευκρινίζοντας πως οι βομβαρδισμοί έγιναν «νωρίτερα το βράδυ» της Πέμπτης.

«Συγκεκριμένα, τα πλήγματα κατέστρεψαν πολλές εγκαταστάσεις σε σημείο συνοριακού ελέγχου που χρησιμοποιούν διάφορες παραστρατιωτικές οργανώσεις που υποστηρίζονται από το Ιράν, συμπεριλαμβανομένων της Κατάεμπ Χεζμπολάχ και της Κατάεμπ Σάγεντ αλ Σουχάντα», συνεχίζει το κείμενο.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, επρόκειτο για «αναλογική στρατιωτική αντίδραση» και υπήρξε διαβούλευση εκ των προτέρων με τους συμμάχους των ΗΠΑ σχετικά με αυτήν.

«Η επιχείρηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Τζο) Μπάιντεν θα δράσει για να προστατεύσει το προσωπικό των ΗΠΑ και του συνασπισμού. Ταυτόχρονα, ενεργήσαμε με μετρημένο τρόπο, με σκοπό την αποκλιμάκωση της κατάστασης συνολικά, τόσο στην ανατολική Συρία, όσο και στο Ιράκ», πάντα κατά την ανακοίνωση που υπογράφεται από τον κ. Κέρμπι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

To άρθρο Συρία: Αεροπορική επίθεση των ΗΠΑ σε στόχο που υποστηρίζεται από το Ιράν – Τουλάχιστον 17 νεκροί δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ