29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Ερώτηση στην κυβέρνηση για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία – Η απάντηση Παναγιωτόπουλου

Ποιες ποσότητες και τι κατηγορίες όπλων και πυρομαχικών των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων έχουν αποσταλεί από την ελληνική κυβέρνηση στην Ουκρανία, από την έναρξη του πολέμου μέχρι σήμερα, και αν υπάρχει σχεδιασμός για τη συνέχιση αυτών των αποστολών, ζητά να ενημερωθεί ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, με επίκαιρη ερώτηση που απευθύνει στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο.

«Ήδη από τις πρώτες μέρες μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έγινε γνωστό ότι η ελληνική κυβέρνηση έσπευσε να συνδράμει το ουκρανικό κράτος, με όπλα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Με καθυστέρηση η κυβέρνηση επιβεβαίωσε τότε το γεγονός, ισχυριζόμενη ότι στέλνει κατασχεμένα όπλα τύπου καλάσνικοφ, άχρηστα για τον ελληνικό στρατό, χωρίς να δώσει περαιτέρω εξηγήσεις, ούτε να αποσαφηνίσει τους μελλοντικούς σχεδιασμούς της, παρά την κατακραυγή από όλα τα κόμματα για την επικίνδυνη αυτή πολιτική που αλλάζει την ελληνική εξωτερική πολιτική και θέτει τη χώρα μας σε κίνδυνο πολεμικής εμπλοκής», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Δρίτσας προσθέτει ότι έκτοτε μέχρι και σήμερα πληθαίνουν οι πληροφορίες που προέρχονται όχι μόνο από δημοσιογραφικές αλλά και από άλλες πηγές, με βάση τις οποίες φαίνεται ότι η αποστολή όπλων, οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών στην Ουκρανία συνεχίζεται αδιάλειπτα, με ρυθμούς διαρκώς αυξανόμενους.

«Το χθεσινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters με την αποκαλυπτική δήλωση του υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν, δεν αφήνει πλέον κανένα περιθώριο αμφιβολίας», σημειώνει ο κ. Δρίτσας καταγγέλλοντας ότι ουδεμία επίσημη ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού έχει υπάρξει μέχρι τώρα και παραμένουν άγνωστες όχι μόνο οι κατηγορίες και οι ποσότητες των όπλων που αποστέλλονται, αλλά και η διαδικασία και η νομιμότητα. «Είναι αδύνατον, με βάση τα γνωστά δεδομένα, να διαθέτουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις “άχρηστα” αποθέματα οπλισμού. Κι όμως, οι πληροφορίες αναφέρονται σε μεταφορές από μεγάλες στρατιωτικές αποθήκες διαφόρων περιοχών της χώρας», αναφέρει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και καλεί τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να ενημερώσει τη Βουλή με βάση ποιες επίσημες αποφάσεις η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε αυτές τις πρωτοβουλίες, εάν έχουν υπογραφεί συμβάσεις, γιατί δεν έχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής και με βάση ποιο νομικό πλαίσιο νομιμοποιούνται αυτές οι αποστολές.

Ν. Παναγιώτοπουλος: Το αμυντικό υλικό που χορηγείται στην Ουκρανία προέρχεται από τα αποθέματά μας και δεν αποδυναμώνεται ούτε κατ’ ελάχιστον η αμυντική δυνατότητα της χώρας

(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

«Η Ελλάδα, όπως όλες οι ευρωπαϊκές χώρες, βοηθά την Ουκρανία με αμυντικό υλικό, προκειμένου να αμυνθεί στην επίθεση που δέχεται από τη Ρωσία. Το αμυντικό υλικό χορηγείται από τα αποθέματα που διαθέτει η χώρα και δεν αποδυναμώνει ούτε κατ’ ελάχιστον την αμυντική δυνατότητά της».

Αυτό τόνισε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, με αφορμή την κοινή δήλωση που έκαναν οι τομεάρχες Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας και Γιώργος Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σχετικά με την αποστολή αμυντικού υλικού στην Ουκρανία.

«Η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Ν. Παναγιώτοπουλος, «δεν μπορεί να αποτελεί εξαίρεση από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη της ΕΕ που πράττουν το ίδιο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ