19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα «ας ανοίξουν όλα κι όποιος αντέξει»

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα «ας ανοίξουν όλα κι όποιος αντέξει»

Την άποψη ότι πρέπει να υπάρξουν μέτρα  ουσιαστικής ενίσχυσης  της αγοράς και το άνοιγμα του λιανεμπορίου να μην γίνει πρόσχημα για περικοπή των μέτρων που πήρε η κυβέρνηση μέσα στην πανδημία εκφράζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας ότι πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις βρίσκονται ένα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο,κάτι που θα σημάνει και την έκρηξη της ανεργίας.

«Η ελληνική οικονομία έχει χτυπήσει κόκκινο ενώ τα αποτελέσματα της κυβερνητικής άρνησης για ουσιαστική εμπροσθοβαρή στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων για να συγκρατηθεί η ύφεση αποτυπώνονται στο ρεκόρ ύφεσης στην Ευρώπη για το 2020 και το σύνολο των οικονομικών στοιχείων» λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Και προσθέτουν ότι «με την ύφεση, η οποία εκτινάχθηκε από τη συρρίκνωση του ΑΕΠ και την έλλειψη ρευστότητας, να κλείνει το 2020 τουλάχιστον στο 10,4%, το ΚΕΠΕ προβλέπει ύφεση 10,4% και για το πρώτο τρίμηνο του 2021».

«Η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στο άνοιγμα της αγοράς»

«Μπροστά σε αυτή τη ζοφερή πραγματικότητα η κυβέρνηση ποντάρει μόνο στο άνοιγμα της αγοράς και της οικονομικής δραστηριότητας ως πρόσχημα για να σταματήσει τα ήδη ανεπαρκή μέτρα στήριξης επεσήμανε ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Τόνισε ακόμα ότι «αντί έστω και τώρα, που επιχειρήσεις και εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με πρόσθετα χρέη άνω των 9 δισ.ευρώ λόγω της πανδημίας (επιπλέον των 30 δισ. παγιωμένων οφειλών προς τράπεζες), να στηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους, ώστε να αποτραπεί μια έκρηξη λουκέτων και απολύσεων, η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα: να ανοίξουν όλα και όποιος αντέξει.

Δεν είναι τυχαίο πως το υπουργείο Οικονομικών διαρρέει ήδη από χθες ότι τον Φλεβάρη πρόκειται να διακόψει τις αναστολές συμβάσεων εργασίας επιδεινώνοντας την παραπάνω εικόνα, οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια εν μέσω υψηλής ύφεσης σε αθρόες απολύσεις. Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για το τέλος των αναστολών».

Τα στοιχεία της ΓΣΕΕ

Την ίδια ώρα τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επικαλούνται  τα στοιχεία της ΓΣΣΕ σύμφωνα με τα οποία :

– Το 56% των εργαζομένων αναφέρει ότι μειώθηκαν τα εισοδήματά τους κατά την διάρκεια της πανδημίας.
– Από αυτούς το 22% δηλώνει απώλεια εισοδήματος πάνω από 31%, ενώ το 14% δηλώνει απώλεια εισοδήματος από 21 – 30%.
– Το 48% των εργαζομένων που αναφέρουν μείωση εισοδημάτων, δηλώνουν απαισιόδοξοι για την εξέλιξη της αμοιβής τους για το επόμενο 6μηνο.

«Μονόδρομος το να υιοθετηθούν οι προτάσεις Τσίπρα»

ΟΙ συνεργάτες του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι μοναδική περίπτωση να μην οδηγηθούμε σε οικονομικά και κοινωνικά συντρίμμια είναι να ακολουθηθούν οι προτάσεις που έχει καταθέσει ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ ως προϋπόθεση επιβίωσης μικρών – μεσαίων επιχειρήσεων και εργαζομένων.

Όπως επισημαίνουν, τις προτάσεις αυτές εξάλλου τις ζητούν επιτακτικά και εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων, προειδοποιώντας για επικείμενα λουκέτα και χιλιάδες απολύσεις.

«Δεν είναι πολυτέλεια αλλά όρος επιβίωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία εργαζομένων και επιχειρήσεων» αναφέρουν.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά από την κυβέρνηση:

    • Να μετατρέψει το σύνολο της επιστρεπτέας προκαταβολής σε μη επιστρεπτέα ενίσχυση.
    • Να θεσμοθετήσει την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για τη διατήρηση των θέσεων και σχέσεων εργασίας και για την περίοδο μετά την άρση του lockdown.
    • Να προχωρήσει σε ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στην πανδημία, με πρόβλεψη και για τη διαγραφή μέρους και της βασικής οφειλής, όπως είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με τις 120 δόσεις για οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία.
    • Να αποσύρει επιτέλους τον πτωχευτικό νόμο που ψήφισε μόνη της, ο οποίος εν μέσω πρωτοφανούς ύφεσης το μόνο που διασφαλίζει είναι πλειστηριασμοί και αθρόες πτωχεύσεις επιχειρήσεων, επαγγελματιών και νοικοκυριών, αντί να δίνει παρατάσεις.

To άρθρο ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ακολουθεί το δόγμα «ας ανοίξουν όλα κι όποιος αντέξει» δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ