19 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σωτ. Τσιόδρας: “Τρία χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της πανδημίας – Πού είναι η επιδημία θανάτων από τα εμβόλια;”

Τρία χρόνια μειώθηκε το προσδόκιμο επιβίωσης λόγω της πανδημίας, κάτι που έχουμε να δούμε από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, σύμφωνα με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα κατά την ομιλία του με θέμα «Πανδημία & Επιστημονικές Προκλήσεις»,  στο 18ο Ετήσιο Πανελλήνιο Συνέδριο του Ελληνικού Δικτύου Υγιών Πόλεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 6-8 Οκτωβρίου με τη συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Αττικής. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ανθρωπότητα έκανε τεράστια λάθη στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονoϊού, τονίζοντας πως υπάρχει επείγουσα ανάγκη για ισχυρά, ολοκληρωμένα, βιώσιμα και ανθεκτικά συστήματα επιτήρησης. «Δυστυχώς οι κοινωνίες άργησαν να αντιδράσουν, οι περισσότερες κυβερνήσεις άργησαν να αντιδράσουν και ο κόσμος έχασε σιγά – σιγά την εμπιστοσύνη του στην επιστήμη. Αυτό είναι μεγάλος κίνδυνος. Υπήρξε και τεράστια παγκόσμια αποτυχία. Μακάρι να μάθουμε», ανέφερε ο καθηγητής.

Σχετικά με την covid-19, είπε ότι παρατηρείται μια μικρή αύξηση, ωστόσο σήμερα βρισκόμαστε σε διαφορετικό επίπεδο για την αντιμετώπισή της. Παρουσίασε επιστημονικά δεδομένα για τα νέα συστήματα επιτήρησης, τα οφέλη από τον εμβολιασμό και τις νέες θεραπείες. «Είναι ορατός ο τρόπος ο οποίος θα μάθουμε να ζούμε με την πανδημία, προστατεύοντας τους ευάλωτους, χρησιμοποιώντας ευρέως τις θεραπείες και δίνοντας την αναμνηστική δόση στον πληθυσμό, επενδύοντας σε νέες  μορφές επιτήρησης, συνεχίζοντας τις παλιές και βεβαίως κάνοντας την ανασκόπηση, βλέποντας τι κάναμε λάθος. Επενδύοντας να βελτιώσουμε τα ελλείμματα, να τα παραδεχθούμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Απαντώντας σε όσους είχαν υποστηρίξει ότι η covid-19 είναι μια απλή… γριπούλα ο κ. Τσιόδρας είπε ότι, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, έχει 30 με 56 φορές παραπάνω υπερβάλλουσα θνησιμότητα από την γρίπη Η1Ν1 του 2009. Σημείωσε ότι η ηλικία παραμένει ο βασικός παράγοντας για  θάνατο από covid-10. Είναι πάνω από 1000 φορές ο κίνδυνος θανάτου σε έναν άνθρωπο πάνω από 80 ετών από έναν 18χρονο, πρόσθεσε.

«Πού είναι η επιδημία των θανάτων από τα εμβόλια , μετά από 12,7 δις δόσεις εμβολίων;», αναρωτήθηκε ο καθηγητής, απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι τα εμβόλια οδηγούν σε περισσότερους θανάτους. «Είναι λανθασμένη η λογική τους και αποδεικνύεται καθημερινά», τόνισε. «Είκοσι εκατ. θάνατοι προλήφθηκαν μέχρι το τέλος του 2021 από τα εμβόλιο», είπε. Σχετικά με την 4η δόση είπε ότι σύμφωνα με δεδομένα έχει μεγάλο όφελος ειδικά στους άνω των 60 ετών. Δεδομένα πάρα πολλών επιστημονικών μελετών δείχνουν ότι η φυσική ανοσία και ο εμβολιασμός μας προστατεύουν.

Δυστυχώς μόνο το 15% των άνω των 60 ετών στην Ευρώπη και την Ελλάδα έχει εμβολιαστεί με 4η δόση. «Είμαστε πολύ πίσω και έχουμε υιοθετήσει μια αντιεμβολιαστική στάση που θα μας βλάψει και θα κάνει κακό και στην Ευρώπη και σε όλο τον Δυτικό κόσμο», σημείωσε ο κ. Τσιόδας. Τα εμβόλια μας προστατεύουν από την σοβαρή νόσο και τον θάνατο, όχι τόσο από την μόλυνση και θέλουμε άλλα εμβόλια. «Η επιστήμη εξελίσσεται και ελπίζουμε σε ένα εμβόλιο που θα μας κρατάει για ένα χρόνο», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: alfavita.gr

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ