25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

«Σύνηθες το ποσοστό των αναποφάσιστων» – Οι αναλυτές για το «γκάλοπ των γκάλοπ» της ΕΡΤ στην εκπνοή της προεκλογικής περιόδου

«Αυτή είναι η πρόθεση ψήφου όπως την υπολογίζουμε έχοντας ισομερήσει τη βαρύτητα της κάθε εταιρίας πάνω στην έρευνα, εννοώντας ότι για όσες εταιρίες έχουμε δύο έρευνες, έχουμε υπολογίσει τον μέσο όρο τους και έτσι στο τέλος καταλήγουμε στο μέσο όρο των 8.

Αυτό δίνει ένα ποσοστό στην πρόθεση ψήφου 31,7 για τη Νέα Δημοκρατία, 25,6 για τον ΣΥΡΙΖΑ, 8,7 για το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ 6,3 για το ΚΚΕ, 3,3 για την Ελληνική Λύση, 3,5 για το ΜέΡΑ25, 8% για τους λοιπούς, και την γκρίζα ζώνη εκεί στο 13% κατά μέσο όρο» ανέφερε ο διδάκτορας Πολιτικής Επιστήμης Παναγιώτης Κουστένης, αναλύοντας τα αποτελέσματα της έρευνας.

Δείτε αναλυτικά την τελευταία μεγάλη έρευνα πριν από τις εθνικές εκλογές, όπως την παρουσίασε σήμερα η ΕΡΤ στην εκπομπή «Στο Κέντρο οι εκλογές» του ΕΡΤNEWS TV με τον Γιώργο Κουβαρά

Ως προς τη διαχρονική εξέλιξη των ερευνών, ο κ. Κουστένης τόνισε: «Αμέσως μετά τα Τέμπη υπήρξε μία έκρηξη στον δείκτη των αναποφάσιστων και της γκρίζας ζώνης συνολικότερα, η οποία ωστόσο σιγά σιγά φαίνεται ότι έχει επανέλθει. Έχει έρθει όντως σε αυτό που γνωρίζουμε συνήθως».

Από την πλευρά του, ο σύμβουλος επικοινωνίας Ευτύχης Βαρδουλάκης, ερωτηθείς αν είναι μεγάλο ποσοστό το 13% για τους αναποφάσιστους δύο ημέρες πριν από τις εκλογές, απάντησε: «Εκεί περίπου ήταν και στις προηγούμενες εκλογές. Νομίζω ότι είναι λίγο πιο πάνω. Αν θυμάμαι καλά, ήταν 11 – 12 μονάδες την παραμονή των εκλογών στις προηγούμενες εκλογές. Δεν το λες θεαματική διαφορά».

Ο κ. Κουστένης συνέχισε λέγοντας: «Η αλήθεια είναι ότι η Νέα Δημοκρατία είναι προφανές ότι ως κυβερνητικό κόμμα -και μετά αυτό το περιπετειώδες κλείσιμο της διακυβέρνησης- παρουσιάζει μια σχετικά χαμηλή συσπείρωση. Δεν εννοώ για κυβερνητικό κόμμα. Το γεγονός ότι η συσπείρωση της είναι πάνω από το 70% ενδεχομένως και να είναι και αρκετά σημαντικό, δεδομένου του ότι μιλάμε για ένα κυβερνητικό κόμμα.

Έχει ακόμα ενδεχομένως δρόμο να ανακτήσει. Από την άλλη ωστόσο θα πούμε και στην πορεία ότι υπάρχουν και κάποια άλλα στοιχεία τα οποία μαρτυρούν, ότι το “ταβάνι” της δεν είναι πολύ υψηλότερα από αυτό το οποίο υπολογίζουμε εμείς – σε αυτήν την έρευνα. Συγκεκριμένα μιλάω και γι’ αυτές και γι’ αυτήν την αναμέτρηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται ότι δεν έχει καταφέρει να ανακτήσει τη συσπείρωση στο βαθμό που ενδεχομένως θα προσδοκούσε».

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ