25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σύνοδος ΕΕ: Οι αυξήσεις στην ενέργεια επίκεντρο στην ατζέντα των 27

Η άνοδος των τιμών στην ενέργεια που προκαλεί η ανάκαμψη μετά την πανδημία θα απασχολήσει την πρώτη ημέρα εργασιών της διήμερης Συνόδου Κορυφής που ξεκινά σήμερα 21 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού. Η συζήτηση θα εστιάσει αφενός στο τι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμα σε ευρωπαϊκό και σε εθνικό επίπεδο προκειμένου να ανακουφιστούν πολίτες και επιχειρήσεις, αφετέρου σε μέτρα με μεσοπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο χαρακτήρα.

Τα μέτρα που εξετάζονται

Όσον αφορά στα βραχυπρόθεσμα μέτρα η Κομισιόν προκρίνει την κρατική βοήθεια, στοχευμένη στήριξη στους καταναλωτές με περικοπές φόρων και εισφορών ενέργειας. Σημειώνεται, ότι κατά μέσο όρο, το ένα τρίτο της τιμής χονδρικής ενέργειας καθορίζεται από την αγορά, ένα τρίτο εξαρτάται από τα τέλη υποδομής, και το υπόλοιπο αφορά σε εθνικούς και περιφερειακούς φόρους, με τα περισσότερα κράτη μέλη να έχουν ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες.

Με δεδομένο ότι

οι τιμές του φυσικού αερίου είναι κυκλικές και καθορίζονται από τις παγκόσμιες αγορές,
η ηλιακή ενέργεια είναι σήμερα δέκα φορές φθηνότερη για παραγωγή από ότι πριν από δέκα χρόνια, και
η αιολική ενέργεια σήμερα είναι 50% φθηνότερη από ό,τι πριν από μια δεκαετία.

μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η Επιτροπή σκοπεύει να ενεργήσει σε πέντε κρίσιμους τομείς:

τερματισμό της κερδοσκοπίας στις αγορές ενέργειας,
– αξιολόγηση της λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που επηρεάζεται από την αύξηση των τιμών στο φυσικό αέριο,
– δημιουργία ενεργών επαφών με ξένους προμηθευτές φυσικού αερίου. Η Equinor Norway έχει ήδη ανακοινώσει αύξηση στις παραδόσεις της,
ενίσχυση των δομών αποθήκευσης φυσικού αερίου. Επί του παρόντος δεν υπάρχει πανευρωπαϊκό πλαίσιο για στρατηγικά αποθέματα φυσικού αερίου όπως έχουμε για το πετρέλαιο. Η Κομισιόν σκοπεύει να διερευνήσει επίσης τις δυνατότητες από κοινού προμήθειας αερίου, ενδεχομένως σε εθελοντική βάση.
– επιτάχυνση στην αδειοδότηση επενδύσεων σε ανεμογεννήτριες, καθώς σήμερα οι άδειες χρειάζονται έξι έως επτά χρόνια.

Κατά τα άλλα θα τεθούν σήμερα επί τάπητος τα ενισχυτικά πλάνα κατά της COVID-19, ο ψηφιακός μετασχηματισμός της Ευρώπης, η κυβερνοασφάλεια, και στο πλαίσιο των εξωτερικών σχέσεων θα γίνει συζήτηση για τη Λευκορωσία και το Αφγανιστάν.

Το μεταναστευτικό αναμένεται να κυριαρχήσει στις συζητήσεις της Παρασκευής με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ να υπογραμμίζει ότι «τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ πρέπει να ελέγχονται αποτελεσματικά».

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ