29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σύνοδος Κορυφής ΕΕ: Ηχηρό μήνυμα από τους ευρωπαίους ηγέτες στην Άγκυρα – Νέες απειλές Οκτάι στην Ελλάδα

Τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα ξεκαθάρισε για ακόμα μία φορά ο πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Πλήρως ικανοποιημένη από το προσχέδιο συμπερασμάτων δηλώνει η Αθήνα, καθώς οι εταίροι καλούν την Άγκυρα να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία της χώρας μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης λέει: «Η Αθήνα καλύπτεται απόλυτα από το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο ζητεί, με απόλυτη σαφήνεια, από την Τουρκία να σταματήσει να αμφισβητεί την κυριαρχία, αλλά και την εδαφική ακεραιότητα χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να επιστρέψει σε μία διαδικασία αποκλιμάκωσης με απόλυτο σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο. Και ελπίζω πραγματικά η Τουρκία να εισακούσει αυτή τη φορά αυτές τις παραινέσεις, διότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορεί να μειωθεί η ένταση, η οποία έχει δημιουργηθεί στην Ανατολική Μεσόγειο τους τελευταίους δύο μήνες με αποκλειστική υπαίτιο τη γείτονα χώρα».

Ηχηρό το μήνυμα που αναμένεται να εκπέμψουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες προς την Άγκυρα.

«Η Τουρκία πρέπει να σεβαστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ανακαλώντας προηγούμενα συμπεράσματα και τη δήλωση της 25ης Μαρτίου 2021, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναμένει από την Τουρκία να σεβαστεί πλήρως το διεθνές δίκαιο και να αποκλιμακώσει τις εντάσεις προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρει το προσχέδιο συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου.

Μήνυμα καταδίκης της Τουρκίας και από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: «Το ΕΛΚ καταδικάζει κάθε μορφή αναθεωρητισμού και επιθετικές ενέργειες και δηλώσεις…Καλεί την Τουρκία να σταματήσει τις προκλήσεις, να αποκλιμακώσει τις εντάσεις και να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας».

Στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, στις Βρυξέλλες, έφερε τα νέα κύματα της τουρκικής παραβατικότητας ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας ουσιαστική στήριξη της χώρας μας.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει: «Θα έχω την ευκαιρία να τους ενημερώσω για την κλιμάκωση της ρητορικής έντασης από την πλευρά της Τουρκίας και να ζητήσω να υπάρξουν δεσμεύσεις για ουσιαστική στήριξη της Ελλάδας και όχι μόνο στα λόγια».

Αιχμές του ισχυρού άνδρα της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων της αμερικανικής γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ κατά του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την πολιτική ίσων αποστάσεων, στην ακρόαση των υφυπουργών Εξωτερικών και Άμυνας: «Εδώ και 30 χρόνια ασχολούμαι με την Εξωτερική πολιτική και είναι κάτι που με εκπλήσσει ακόμα στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ανεξαρτήτως κυβερνήσεως. Καλούμε όλα τα μέρη, να κάνουν κάτι ενώ δεν είναι όλα τα μέρη υπεύθυνα, στο τέλος της ημέρας για την εκάστοτε σύγκρουση που έχουμε».

Παρά τα σαφή μηνύματα της διεθνούς κοινότητας, πάντως, να εγκαταλείψει το μονοπάτι των εντάσεων, η Άγκυρα συνεχίζει να προκαλεί.

Ο Φουάτ Οκτάι, αντιπρόεδρος της Τουρκίας δήλωσε χαρακτηριστικά: «Αυτός είναι ο πρωθυπουργός μιας χώρας που εξοπλίζει τα νησιά του Αιγαίου καταπατώντας τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν ο αφοπλισμός των νησιών στο Αιγαίο δεν πραγματοποιηθεί το συντομότερο δυνατό, θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε την κυριαρχία των νησιών στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και των συμφωνιών».

Οι προκλήσεις της γείτονος συνεχίζονται στον ουρανό του Αιγαίου. 37 παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου σημειώθηκαν από τουρκικό κατασκοπευτικό αεροσκάφος ναυτικών επιχειρήσεων, CN-235. Παράλληλα παραβάσεις στο FIR Αθηνών έκαναν τουρκικό ελικόπτερο, Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος και 4 τουρκικά F-16.

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στάση

Ηχηρό μήνυμα στην Άγκυρα να εγκαταλείψει την αναθεωρητική της στάση και να αποκλιμακώσει την ένταση που δημιουργεί στην Ανατολική Μεσόγειο στέλνουν οι “27” ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει την εκστρατεία διεθνοποίησης του αποσταθεροποιητικού ρόλου της, ενημερώνοντας αυτή την ώρα τους ευρωπαίους ομολόγους του αναλυτικά για την έξαρση της τουρκικής επιθετικότητας.

Δεν είναι τυχαία άλλωστε ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων ονομαστικά θα γίνεται αναφορά στην Τουρκία, προειδοποιώντας την ότι η θετική ατζέντα με την Ευρώπη περνά μέσα από την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο. Νωρίτερα βαρύ ήταν το κλίμα για την και κατά τη σύνοδο του ΕΛΚ, καθώς οι ηγέτες του καταδίκασαν με δήλωσή τους κάθε μορφή αναθεωρητισμού, καλώντας την να σεβαστεί τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Όπως μετέδωσε η Ειρήνη Ζαρκαδούλα, ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες, οι «27» συμφώνησαν να χορηγηθεί καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα, Γεωργία Σκιτζή

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ