18 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Σύνοδος Κορυφής EUMED 9 – Στην Αθήνα Μακρόν, Ντράγκι, Φον ντερ Λάιεν

Oι προκλήσεις και οι κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου θα είναι από τα κεντρικά θέματα της Συνόδου των ηγετών των κρατών μελών του Νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει αύριο στην Αθήνα, στο Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η Κροατία και η Σλοβενία προστίθενται στις χώρες που θα συμμετέχουν στη EUMED9, όπου θα συζητηθεί η κλιματική κρίση, με πρωτοβουλία του Κυριάκου Μητσοτάκη καθώς και οι προκλήσεις ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή, όπως το μεταναστευτικό ως απότοκο των τελευταίων εξελίξεων στο Αφγανιστάν.

Στην Αθήνα θα βρεθεί και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, για να παρακολουθήσει τις εργασίες της Συνόδου, ενώ πριν την έναρξη των εργασιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας αλλά και τον Μάριο Ντράγκι.

Ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει κατά την διάρκεια της Συνόδου με τους ηγέτες της Κροατίας, της Κύπρου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Μάλτας, της Πορτογαλίας, της Σλοβενίας και της Ισπανίας τις προκλήσεις και τις κρίσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες της Μεσογείου.

«Προκλήσεις ασφαλείας στη Μεσόγειο που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή, νέες εν δυνάμει κρίσεις, όπως του Μεταναστευτικού με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν. Και φυσικά κρίσεις, των οποίων τις συνέπειες βιώνουν ήδη οι χώρες της Μεσογείου, όπως η κλιματική αλλαγή. Με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη η φετινή Σύνοδος Κορυφής του Med9 θα εστιάσει στην κλιματική κρίση, στην προστασία του περιβάλλοντος και στην ανάγκη κοινής δράσης και συνεργασίας των χωρών της Μεσογείου» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Σχετική είδηση: ΕΛΑΣ: Απαγόρευση συναθροίσεων σε περιοχές της Αθήνας, λόγω της EuroMed9

EuroMed 9: Το πρόγραμμα της Συνόδου την Παρασκευή

Στη Σύνοδο Κορυφής των κρατών-μελών του νότου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EuroMed 9), θα συμμετάσχει την Παρασκευή ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Νωρίτερα, στις 12:00, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Στις 14:15 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στις 15:30 θα ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου Κορυφής με θέμα την Κλιματική Αλλαγή και τις επιπτώσεις στην Μεσόγειο, στην οποία θα συμμετάσχει και η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Στις 17:00 θα αρχίσει η Σύνοδος Κορυφής EuroMed 9, στην οποία θα λάβουν μέρος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ, ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Ντράγκι, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς, ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο πρωθυπουργός της Μάλτας Ρόμπερτ Αμπέλα, ο πρωθυπουργός της Σλοβενίας Γιάνεζ Γιάνσα και ο υπουργός Εξωτερικών της Πορτογαλίας Αουγκούστο Σάντος Σίλβα.

Στις 19:40 οι ηγέτες θα κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Στις 20:30 οι ηγέτες που συμμετέχουν στη Σύνοδο θα παρακαθήσουν σε δείπνο.

Ακρόπολη: Κλείνει εκτάκτως την Κυριακή για δυόμισι ώρες λόγω EuroMed 9

Ο αρχαιολογικός χώρος θα παραμείνει κλειστός από τις 08:00 μέχρι και τις 10:30 – Τι λέει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού:
Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο αρχαιολογικός χώρος Ακρόπολης και Κλιτύων θα παραμείνει εκτάκτως κλειστός για τους επισκέπτες την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021, κατά τις ώρες 08.00-10.30 για λόγους ασφαλείας υψηλόβαθμων ξένων αντιπροσωπειών.

www.ertnews.gr

Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ