20 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τίμησαν και φέτος τη μνήμη του Αναστασίου του Γορδίου. Εκδηλώσεις στα Βραγγιανά Ευρυτανίας (ΦΩΤΟ)

Με την παρουσία πλήθους πιστών από τα Άγραφα -και όχι μόνο- τιμήθηκε και φέτος (7/6) όπως και κάθε χρόνο, στα γενέτειρά του τα Μεγάλα Βραγγιανά των Αγράφων, η μνήμη του λόγιου-ιερομονάχου Αναστασίου του Γορδίου (1654-1729)

Την παραμονή της εορτής, στον ιστορικό ιερό ναό της Αγίας Παρασκευής, καθολικό της πάλαι ποτέ ομώνυμης μονής, τελέστηκε εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας. Την επομένη το πρωί, 7 Ιουνίου 2022, τελέστηκε Όρθρος και Θεία Λειτουργία μετ’ ἀρτοκλασίας.

Στους προσκυνητές της μνήμης του Αναστασίου Γορδίου προσφέρθηκαν, εκ μέρους της ενορίας του Αγίου Γεωργίου Μεγ. Βραγγιανών, γλυκίσματα, αναψυκτικά και καφές και εκ μέρους του συλλόγου «Αναστάσιος Γόρδιος» επίσης γλυκίσματα αλλά και αναμνηστικό τετρασέλιδο δελτάριο με περιεχόμενο σχετικό με το έργο και τη δράση του ιερομονάχου. Ακολουθίες στη μνήμη του Αναστασίου Γορδίου τελέστηκαν, επίσης, στην Αθήνα, στον Ι.Ν. Αγίων Αναργύρων στην Πλάκα, αλλά και στον Ι.Ν. Αγίας Βαρβάρας στο Ίλιον Αττικής

«Ὁ Αναστάσιος Γόρδιος ‒κατά κόσμον Αλέξιος Παπαλέκας‒», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Σπ. Τσιώλης (ellinomouseionagrafon.blogspot.com) «ήταν ‘ανακάλυψη’ του Ευγενίου Γιαννούλη (1597-1682), ο οποίος ως διδάσκαλός του αντελήφθη τα πνευματικά και ψυχικά χαρίσματα του μαθητή του. Ήταν ο επιφανέστερος από τους μαθητές του Ευγενίου και ‒ως ευγνώμων μαθητής‒ βιογράφησε τον διδάσκαλό του. Υπήρξε πολυγραφότατος και με μεγάλη απήχηση στον κλήρο και τον λαό την περίοδο της Τουρκοκρατίας. Έζησε βίον οσιακόν και εκοιμήθη στη γενέτειρά του στις 7 Ιουνίου 1729».

ΠΗΓΗ

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ