19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Ταμειακά διαθέσιμα: Το ισχυρό «όπλο» του προϋπολογισμού στο μέτωπο του δανεισμού – Περιορισμένες οι δανειακές ανάγκες το 2023

Ένα από τα ισχυρότερα «όπλα» του νέου προϋπολογισμού, είναι αναμφισβήτητα το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων των περίπου 39 δισ. ευρώ, δεδομένο που παρέχει στη χώρα μας μεγάλη ευελιξία στην άσκηση της δανειακής της πολιτικής, σε μια ταραγμένη για τις αγορές ομολόγων περίοδο, λόγω του ανοδικού κύκλου των επιτοκίων.

Η ύπαρξη των διαθεσίμων έρχεται να «δέσει» με τις περιορισμένες -και για το 2023- δανειακές ανάγκες της χώρας, αλλά και με την έντονα καθοδική πορεία του Δημοσίου χρέους, λόγω της υψηλής ανάπτυξης (τροφοδοτούμενης και από τον πληθωρισμό), καθώς αυτό που «μετράει» στο χρέος είναι το ποσοστό ως προς το ΑΕΠ και όχι ο απόλυτος αριθμός.

Σύμφωνα με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, που κατατέθηκε τη Δευτέρα (3/10) στη Βουλή, το χρέος γενικής κυβέρνησης (συμπεριλαμβάνεται και αυτό των φορέων) από το υψηλό 206,3% του ΑΕΠ το 2020, προβλέπεται να αποκλιμακωθεί στο 161,6% του ΑΕΠ το 2023.

Ειδικότερα, εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 355 δισ. ευρώ ή 169,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, έναντι 353 δισ. ευρώ ή 193,3% ως ποσοστό του ΑΕΠ το 2021, παρουσιάζοντας μείωση κατά 24,2 ποσοστιαίες μονάδες έναντι του 2021. Το 2023, το χρέος της Γενικής Κυβέρνησης προβλέπεται ότι θα διαμορφωθεί στα 357 δισ. ευρώ ή 161,6% ως ποσοστό του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 7,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ έναντι του 2022.

Όσον αφορά στο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) από το χαμηλό των 165 δισ. ευρώ που «έπεσε» στα χρόνια της οικονομικής κρίσης θα βρεθεί κοντά στα 220 δισ. ευρώ.

Η μεγέθυνση του ΑΕΠ, φέρνει πρόσθετα έσοδα τα οποία με τη σειρά τους δίνουν τη δυνατότητα στον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), να περιορίσει το δανεισμό αποφεύγοντας τις αναταράξεις στις αγορές ομολόγων.

Δεδομένων των υψηλών ταμειακών διαθεσίμων του ελληνικού Δημοσίου, των αναμενομένων αυξημένων επιπλέον εκταμιεύσεων προς την Ελλάδα από τα χρηματοδοτικά σχήματα που έχουν ήδη αποφασισθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την αντιμετώπιση της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, καθώς και των σχετικά περιορισμένων χρηματοδοτικών αναγκών του για το έτος 2023, λόγω και των προπληρωμών σε ΔΝΤ και διμερή δάνεια (GLF), «η δανειακή στρατηγική για το επόμενο έτος αναμένεται να είναι περιορισμένη, αναφορικά με το συνολικό ποσό εκδόσεων, ήτοι σε επίπεδα παρόμοια με αυτά του 2022» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

Η άνοδος των αποδόσεων των ελληνικών δεκαετών τίτλων ακόμα και πάνω από 5% τις τελευταίες ημέρες, έχει ήδη οδηγήσει σε αναθεώρηση την εκδοτική δραστηριότητα του ΟΔΔΗΧ έως το τέλος του έτους απομακρύνοντας τις πιθανότητες άμεσης «καθαρής εξόδου» στις αγορές παρά μόνο συνδυαστικά με swap ώστε και η επικοινωνία με τις αγορές να παραμείνει ενεργή και να μην υπάρξει ουσιαστική επιβάρυνση του κόστους εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους. Έχοντας αντλήσει μέσω εκδόσεων, επανεκδόσεων και δημοπρασιών ομολόγων 7 δισ. ευρώ από τα συνολικά 12 δισ. ευρώ του ετήσιου προγράμματος εφέτος, οι κινήσεις των επομένων μηνών αναμένονται περιορισμένες.

Για το 2023 οι ετήσιες χρηματοδοτικές ανάγκες παραμένουν στη ζώνη των 7-8 δισ. ευρώ και υπερκαλύπτονται από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Ρεπορτάζ: Κώστας Τσάβαλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ