ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ
Το έντομο Dryocosmus kuriphilus, γνωστό ως σφήκα της καστανιάς, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ευρυτανία το 2016 και έκτοτε έχει προκαλέσει σημαντικές απώλειες στην παραγωγή καστάνων. Μέσω εξαπόλυσης παρασιτοειδούς εντόμου-ξενιστή, η ΠΕ Ευρυτανίας υλοποιεί πρόγραμμα αντιμετώπισης σε εκατοντάδες καστανοπερίβολα ανά τον νομό.
Για τρίτη συνεχή χρονιά πραγματοποιήθηκε η διανομή στους καστανοπαραγωγούς του νομού του βιολογικού σκευάσματος για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς, καθώς και σκευασμάτων χαλκού για την αντιμετώπιση του έλκους και του μελανώματος της καστανιάς. Η διανομή έγινε στο χωριό της Αγίας Τριάδας την Τετάρτη 26 Απριλίου και στο Καρπενήσι μια ημέρα αργότερα (27/4), παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ευρυτανίας, Άρη Τασιού, και της Αντιπεριφερειάρχη Δασικής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας, Κατερίνας Καλαντζή.
Οι εν λόγω ασθένειες της καστανιάς προκαλούν τη δραματική μείωση παραγωγής κάστανων (έως και στο 60-85%), τη μείωση της ανάπτυξης των νέων δέντρων και, στο τέλος, την πλήρη εξασθένηση και το νέκρωμά τους. Για τις καστανιές της Ευρυτανίας, η προμήθεια του βιολογικού σκευάσματος (εντόμου) εντάχθηκε από το 2021 στο Τεχνικό Πρόγραμμα της ΠΕ Ευρυτανίας και εφαρμόστηκε σε περίπου 1.500 στρέμματα καστανοκαλλιέργειας. Φέτος, εφαρμόζεται για τρίτη -και τελευταία- καλλιεργητική περίοδο. Όπως λένε οι αντιπεριφερειάρχες, παρατηρείται (ήδη από πέρυσι) σταδιακή βελτίωση της υγείας των προσβεβλημένων δέντρων, με παράλληλη σταδιακή επανάκαμψη της παραγωγής.
Με αφορμή τη διανομή των σκευασμάτων στους παραγωγούς, ο Άρης Τασιός, Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, δήλωσε στην εφημερίδα: «Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, στεκόμαστε δίπλα στους καστανοπαραγωγούς της περιοχής μας, σε όλα τα χωριά όπου υπάρχει παραγωγή καστάνου. Σε Αγία Τριάδα και Καρπενήσι διανείμαμε τον βιολογικό παράγοντα του εντόμου που καταπολεμά τη σφήκα της καστανιάς. Τα αποτελέσματα, μέχρι στιγμής, είναι αρκετά ενθαρρυντικά, ήδη από πέρυσι -από τη δεύτερη εφαρμογή- βλέπουμε ότι οι κόποι πιάνουν σιγά-σιγά τόπο. Στόχος είναι να επανέλθουν οι παραγωγές στα παλιότερα επίπεδα. Φέτος, εξάλλου, για πρώτη χρονιά, προχωράμε σε αντιμετώπιση τόσο του έλκους όσο και του μελανώματος. Σε συνεργασία με τους γεωπόνους της εταιρείας που συνεργαζόμαστε, καλέσαμε τους καστανοπαραγωγούς και κάναμε επίδειξη της χρήσης των λιπασμάτων, ώστε να μπορέσουμε να διατηρήσουμε και -ει δυνατόν- να επεκτείνουμε το κάστανο, ένα προϊόν με ιδιαίτερη αξία για την Ευρυτανία».
Αντίστοιχα, η Κατερίνα Καλαντζή, Αντιπεριφερειάρχης Δασικής Πολιτικής & Κτηνοτροφίας, σημείωσε: «Για τρίτη χρονιά εφαρμόζουμε τα ωφέλιμα έντομα για την καταπολέμηση της σφήκας της καστανιάς. Είναι μια υποχρέωση και μια δέσμευση προς τους καστανοπαραγωγούς μας και νιώθουμε ιδιαίτερη ικανοποίηση που τα πρώτα αποτελέσματα των παρεμβάσεων φάνηκαν ήδη από την περασμένη άνοιξη. Βρισκόμαστε φέτος στο τελευταίο έτος εφαρμογής των σκευασμάτων και τα αποτελέσματα θα τα δούμε τον Ιούνιο στα καστανοδάση μας. Επιπλέον, εφαρμόζουμε και σκευάσματα χαλκού για την αντιμετώπιση του έλκους και του μελανώματος της καστανιάς».