25 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ” εντάχθηκαν τα βουνά των Αγράφων. Ο ρόλος του Κώστα Μπακογιάννη και η επιστολή Καρδαμπίκη

Επιβεβαιώθηκε το αποκλειστικό ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων από τον Φεβρουάριο του 2022. Φιλοξενώντας αποκλειστικές δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Αμυρά, είχε προαναγγείλει την ένταξη των Αγραφιώτικων Βουνών στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”, την πρωτοποριακή πρωτοβουλία του υπουργείου για βουνά με μηδενικές παρεμβάσεις, “περιοχές άνευ δρόμων”, όπως αναφέρεται στην απόφαση.

Μεταξύ των “πολύτιμων” βουνών της Ελλάδας, πλέον συμπεριλαμβάνεται και ο ορεινός όγκος των Αγράφων και θα τυγχάνει ειδικής αυξημένης προστασίας του κράτους, ενώ συγκαταλέγονται επίσης τα Λευκά Όρη, ο Ταΰγετος, το Σάος στη Σαμοθράκη, η Τύμφη και ο Σμόλικα στην Πίνδο και το όρος Χατζή στη Θεσσαλία.

Ο ρόλος του Κώστα Μπακογιάννη

Καθοριστική ήταν η επιμονή του Κώστα Μπακογιάννη στον υφυπουργό Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με το αποκλειστικό ρεπορτάζ των Ευρυτανικών Νέων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος & Ενέργεια σε αποκλειστικές δηλώσεις στην εφημερίδα, είχε δηλώσει: “Τα βουνά της Ευρυτανίας βρίσκονται στην λίστα με τα βουνά που το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας, εξετάζει αν πληρούν τα κριτήρια ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα “ΑΠΑΤΗΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ” (…). “Ο Κώστας Μπακογιάννης δεν με αφήνει σε ησυχία. Μου υπενθυμίζει συνέχεια την περιβαλλοντική αξία των βουνών της Ευρυτανίας. (…) Με έχει προσκαλέσει να επισκεφτώ την Ευρυτανία (…) η πρόταση του έγινε αποδεκτή”.

Προστασία των βουνών

Σύμφωνα με την απόφαση που εκδόθηκε χθες Τετάρτη 27/7/2022, η προστατευμένη έκταση είναι 94,42 τετραγωνικά χιλιόμετρα και εκτείνεται σε ένα υψομετρικό εύρος 1.747 μέτρων (371 – 2.118 μέτρα). Η απόφαση ισχύει για 2 χρόνια.

Απαγόρευση αιολικών πάρκων

Στο σύνολο της προστατευόμενης περιοχής απαγορεύεται η διάνοιξη δρόμων κίνησης μηχανοκίνητων οχημάτων, ανεξαρτήτως κατηγορίας και κάθε είδους τεχνική επέμβαση, μεταβολή ή αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην απόφαση, αποκλείοντας απολύτως την εγκατάσταση Αιολικών πάρκων στα Βουνά των Αγράφων.

H ενημέρωση του Δήμου Αγράφων

“Η ένταξη των αγραφιώτικων περιοχών στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ” είναι πλέον γεγονός. Ύστερα από παρέμβαση του Δημάρχου Αγράφων κ. Καρδαμπίκη, προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος κι Ενέργειας, είμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι κατόπιν αποφάσεως του Υφυπουργού κ. Αμυρά, το αίτημά μας έγινε δεκτό και τα βουνά των Αγράφων, 94.42 τετραγωνικά χιλιόμετρα είναι από τις πρώτες περιοχές που μπαίνουν σε αυτή τη μεταρρύθμιση με τον τίτλο “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ”.

“Ειδικότερα, απαγορεύεται σε αυτές τις περιοχές η διάνοιξη νέων δρόμων και η δημιουργία άλλων τεχνητών επεμβάσεων που μεταβάλλουν ή αλλοιώνουν το φυσικό περιβάλλον. Επιπλέον υπάγονται και σε καθεστώς υψηλής προστασίας. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο όπου πολίτες, Φορείς και Αρχές, σύσσωμοι αντιδρούν στην επικείμενη εγκατάσταση έργων ΑΠΕ σε όλες τις βουνοκορφές, η ένταξη των Αγράφων στα “ΑΠΑΤΗΤΑ ΒΟΥΝΑ” είναι μια μεγάλη νίκη των πολιτών και της φύσης! Θερμές ευχαριστίες στον Υφυπουργό κ. Γιώργο Αμυρά, το Τμήμα Βιολογικών Ερευνών και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων αλλά και όλους όσους υπήρξαν αρωγοί σε αυτόν τον αγώνα”, αναφέρει σε ΔΤ ο Δήμος Αγράφων.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ