29 Μαρτίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τα κάστανα επέστρεψαν στην Αγία Τριάδα. Παρουσία της Υφυπουργού Τουρισμού η φθινοπωρινή γιορτή-θεσμός (ΒΙΝΤΕΟ+ΦΩΤΟ)

ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην έντυπη έκδοση

Παρουσία της Ευρυτάνισσας Υφυπουργού Τουρισμού, Σοφίας Ζαχαράκη, πραγματοποιήθηκε η «Γιορτή Κάστανου 2021» στην Αγία Τριάδα Ευρυτανίας, την Κυριακή 17 Οκτωβρίου. Διοργανωτής ήταν ο Δήμος Καρπενησίου και αρωγός ο Σύλλογος Αγιατριαδιτών. Παρότι η προσέλευση επισκεπτών ήταν μικρότερη από άλλες χρονιές, η εκδήλωση κρίνεται επιτυχημένη καθώς αποτέλεσε, εν πολλοίς, ένα είδος ανταμώματος στην προσπάθεια επιστροφής σε όσα -προσωρινά, έστω- η πανδημία στέρησε απ’ τους ανθρώπους.

Ο Γιάννης Καραγεώργος ανέλαβε και φέτος να… βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά

Οι ντόπιοι αλλά και οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν ψητά κάστανα, αλλά και αλμυρές συνταγές με τοπικά προϊόντα παραγωγής (ζυμαρικά, λουκάνικα κ.α.) συνδυασμένα με κάστανο από τον σεφ Φώτη Παρασκευαϊδη, που ήρθε από τα Γρεβενά ειδικά για τη γιορτή, προσκεκλημένος του Δήμου Καρπενησίου.

Ο Γρεβενιώτης σεφ. Φώτης Παρασκευαΐδης

Λίγο πιο εκεί, ο δραστήριος Σύλλογος Αγιατριαδιτών είχε στήσει το δικό του περίπτερο, διαθέτοντας πίτες με χειροποίητο φύλλο, γλυκό από κάστανο, γλυκό και λικέρ αρώνι, αρωματικά κεριά κ.α. Ο καιρός αποδείχθηκε, εν τέλει, σύμμαχος, καθώς παρά τα… απειλητικά σύννεφα, δεν έβρεξε.

Τουρισμός μέσω των τοπικών προϊόντων

Χαρούμενη που η Γιορτή Κάστανου διοργανώθηκε ξανά στην Αγία Τριάδα και αποτέλεσε ένα «αντάμωμα με έντονο συμβολισμό», δήλωσε η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη. Αναφέρθηκε στο εξαιρετικό για τον ελληνικό τουρισμό καλοκαίρι («σπάσαμε ρεκόρ αφίξεων») και σημείωσε ότι για περιοχές όπως η Ευρυτανία και τα χωριά της, «κλειδί» είναι ο συνδυασμός της αγροδιατροφής και του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό, που δίνει στους ανθρώπους περισσότερους λόγους να έρχονται στον τόπο μας. Ψηλά στη λίστα προτεραιοτήτων του έχει τη συγκεκριμένη στόχευση και ο Υπουργός Τουρισμού, Β. Κικίλιας, επεσήμανε η Σοφία Ζαχαράκη.

Η Σοφία Ζαχαράκη στην Αγία Τρίαδα, μαζί με τον δήμαρχο Καρπενησίου και τον αντιπεριφερειάρχη

«Λεφτά υπάρχουν, μαγικές λύσεις όχι»

«Μέσω εκδηλώσεων όπως η Γιορτή Κάστανου στην Αγία Τριάδα, μας δίνεται η δυνατότητα να προβάλλουμε τα εξαιρετικά προϊόντα μας. Σήμερα (σ.σ. 17/10), μετά από κενός ενός χρόνου λόγω της πανδημίας, είμαστε όλοι εδώ και γι’ αυτό θέλω να ευχαριστήσω όλους όσοι προσπάθησαν, τον Σύλλογο Αγιατριαδιτών, τους ανθρώπους που ανέλαβαν να ψήσουν τα κάστανα, τους χορηγούς που διέθεσαν τα προϊόντα τους, τον σεφ Φώτη Παρασκευαΐδη που πολύ πρόθυμα αποδέχθηκε την πρότασή μας. Και του χρόνου, λοιπόν, με καλύτερο καιρό και λιγότερο φόβο· να έχουμε διώξει τον φόβο, να μπορούμε να γιορτάζουμε. Ήδη είχαμε μια καλή τουριστική σεζόν το καλοκαίρι, θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι και τον χειμώνα που έρχεται, να αφήσουμε οριστικά πίσω μας τη δυσάρεστη παρένθεση του κορονοϊού», δήλωσε στα «Ευρυτανικά Νέα» ο Δήμαρχος Καρπενησίου, Νίκος Σουλιώτης.

Στον χαιρετισμό του για την έναρξη της Γιορτής Κάστανου, τόνισε ότι τα συμπεράσματα από το συνέδριο της ΚΕΔΕ που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για ένα καλύτερο μέλλον στις τοπικές κοινωνίες· απαιτούνται, όμως, τόνισε, συνέργειες και συνεργασίες.

«Η πραγματικότητα είναι ότι λεφτά υπάρχουν σήμερα, ωστόσο το στοίχημα είναι να συνεργαστούμε και να οδηγήσουμε τα πράγματα προς τη σωστή κατεύθυνση ώστε να απορροφήσουν χρήματα». Πρόσθεσε ότι «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχει σκληρή δουλειά και μια κοινωνία που σας χρειάζεται όλους· μόνο έτσι έχουμε ελπίδα».

Δικό του περίπτερο είχε στήσει ο τοπικός σύλλογος

Για τη σφήκα της καστανιάς

Στις δηλώσεις του στην εφημερίδα, ο αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Ευρυτανίας, Άρης Τασιός, συνεχάρη τον Δήμο Καρπενησίου για την εκδήλωση-θεσμό στην Αγία Τριάδα και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Περιφέρεια Στ. Ελλάδας για την αντιμετώπιση της Σφήκας της Καστανιάς.

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα ζημιογόνο για το δέντρο της καστανιάς και την παραγωγή καρπών έντομο (Dryocosmus kuriphilus), που καταγράφηκε για πρώτη φορά στην Ευρυτανία το 2016. Πριν λίγους μήνες η ΠΕ Ευρυτανίας προχώρησε στη διάθεση παρασιτοειδούς εντόμου για τη βιολογική αντιμετώπιση της Σφήκας της Καστανιάς και ο αντιπ/ρχης δήλωσε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα που θα επιτευχθούν, με στόχο τη διαφύλαξη της παραγωγής καστάνων.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Αγίας Τριάδας, Ευάγγελος Ντάσιος
ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ