6 Μαΐου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με το συναρπαστικό Διάστημα. Στο 2ο θερινό σχολείο για την Αστρονομία ο τοπικός σύλλογος Ευρυτανίας

Στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης και στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας, πραγματοποιήθηκε το Θερινό Σχολείο με θέμα “Διάστημα και Αστρονομία”. Mεταξύ των εισηγητών ήταν και ο πρόεδρος του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας “Αρτεμις”, με έδρα το Καρπενήσι

Το συναρπαστικό «ταξίδι στο διάστημα» συνεχίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, στον «γνωστό-άγνωστο» κόσμο του διαστήματος, φέρνοντας σε επαφή 25 μαθητές με την επιστήμη της Φυσικής αλλά και την κατανόηση της θέση του ανθρώπου στην απεραντοσύνη του διαστήματος και της αστρονομίας, με τη λειτουργία του 2ου Θερινού Σχολείου με θέμα «Διάστημα και Αστρονομία», που φέτος διεξήχθη, από 4 έως 7 Ιουλίου 2023 στο Κακογιάννειο Αστεροσκοπείο Υπάτης και στο Κέντρο Δορυφορικών Επικοινωνιών του ΟΤΕ στη Σκάρφεια Φθιώτιδας.

Μετά την πρώτη περσινή άκρως επιτυχημένη λειτουργία του 1ου Θερινού Σχολείου οι δράσεις επεκτάθηκαν για 2η συνεχομένη χρονιά με τη συνδιοργάνωση του Ερευνητικού Εργαστηρίου Υψηλών Συχνοτήτων, Μεταϋλικών και μη Γραμμικών Κυμάτων (HERON LAB) του Τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, του Δήμου Λαμιέων με την υποστήριξη της Δευτεροβάθμιας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Φθιώτιδας και του Ε.Κ.Φ.Ε Φθιώτιδας.

Στα παιδιά μίλησε για τα μυστικά του διαστήματος και ο πρόεδρος του συλλόγου ερασιτεχνικής αστρονομίας “Άρτεμις”, με έδρα το Καρπενήσι, Δημήτρης Δεληγεωργόπουλος. Οι ομιλίες του είχαν σχέση με το πρόγραμμα exoclock ariel m4 mission της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος με θέμα τους εξωπλανήτες, ενώ προχώρησε και επίδειξη του τηλεσκοπίου και ζωντανή λήψη του Ηλίου.

Στόχος των ανθρώπων του τοπικού συλλόγου είναι, όπως έχουν γράψει τα Ευρυτανικά Νέα, η δημιουργία αστεροσκοπείου στο Καρπενήσι. Η Ευρυτανία διαθέτει έναν από τους πιο σκοτεινούς ουρανούς στην Ελλάδα, καθώς η φωτορύπανση είναι σχεδόν μηδενική· καθίσταται λοιπόν αυτομάτως τόπος ιδανικός για την παρατήρηση των πλανητών, των γαλαξιών, των νεφελωμάτων. Σε επόμενο στάδιο, υπάρχει η φιλοδοξία ίδρυσης Κέντρου Αστρονομίας – Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας, στις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Κέντρου, όπου, άλλωστε, ήδη λειτουργούν τα γραφεία του συλλόγου.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ