Τα παιδιά γνωρίζουν τα αιωνόβια δέντρα και τον φυσικό πλούτο της Ευρυτανίας – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε εξέλιξη (ΦΩΤΟ)

Τα παιδιά γνωρίζουν τα αιωνόβια δέντρα και τον φυσικό πλούτο της Ευρυτανίας – Εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε εξέλιξη (ΦΩΤΟ)

Το Τμήμα Δασολογίας & Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, σε συνεργασία με τον Δήμο Καρπενησίου, έχουν αναλάβει την υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Γνωρίζοντας τους γίγαντες του τόπου μου», που αφορά στη διαθεματική προσέγγιση επιλεγμένων αιωνόβιων μνημειακών δέντρων, από τη βάση δεδομένων που δημιούργησε το ερευνητικό έργο του Εργαστηρίου Δενδροχρονολόγησης του Τμήματος Δασολογίας.

Επίσκεψη μαθητών-τριών στο Μουσείο Βουνού, στο Καρπενήσι

Στην πρώτη φάση τα παιδιά παρακολούθησαν στον χώρο του σχολείου τους παρουσιάσεις με πολυμέσα και εργάστηκαν συνεργατικά και ατομικά σε διερευνητικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες που συνδέονται με τα διδακτικά τους αντικείμενα. Εδώ και λίγο καιρό, στο Μουσείο Βουνού φιλοξενούνται εκπαιδευτικά εργαστήρια που περιλαμβάνουν ξεναγήσεις, διερμηνεία των εκθεμάτων και εικαστικό εργαστήρι. Η εκπαιδευτική δραστηριότητα «Ενα δένδρο, μια γειτονιά» εστίασε στη βιοποικιλότητα που στηρίζουν τα μνημειακά δένδρα, ενώ μεγαλύτερες τάξεις υλοποιούν τη δραστηριότητα «Ενα δένδρο, μια ιστορία», που τους ενισχύει στο να υιοθετήσουν ένα υπεραιωνόβιο μνημειακό δένδρο, να καταγράψουν τα δενδρομετρικά του χαρακτηριστικά και να διερευνήσουν τη σύνδεσή του με τον τοπικό πολιτισμό και την ιστορία της κοινότητας που το φιλοξενεί και των ανθρώπων της (οικογενειακή ιστορία, φωτογραφικό υλικό κλπ.).

Περισσότερα από 350 παιδιά και εκπαιδευτικοί αναμένεται να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα, όχι μόνο από το Καρπενήσι αλλά και από τον Δήμο Αγράφων (Γρανίτσα, Φραγκίστα κ.α.). Στο σχέδιο υλοποίησης των προγραμμάτων για την τρέχουσα σχολική χρονιά περιλαμβάνεται και μια γιορτή των δένδρων που θα οργανωθεί στην πλατεία Κορυσχάδων και θα συμμετέχουν μαθητές όλων των τάξεων που υλοποίησαν το πρόγραμμα, παρουσιάζοντας τις εργασίες τους.

Στην υλοποίηση του προγράμματος μετέχουν με ενθουσιασμό και εθελοντές φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Δασολογίας, που αποκτούν εμπειρία στον σχεδιασμό και υλοποίηση περιβαλλοντικών προγραμμάτων, που αποτελεί και μια από τις επαγγελματικές τους δεξιότητες. Στο σχεδιασμό προβλέπεται και η υλοποίηση επιμορφωτικής ημερίδας για εκπαιδευτικούς, οδηγούς και συνοδούς βουνού, φοιτητές κ.α. το ερχόμενο φθινόπωρο, που θα περιλαμβάνει και εισηγήσεις αλλά και βιωματικά εργαστήρια στο πεδίο μελέτης.

Διαβάστε ακόμα

Επικαιρότητα