24 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

Τα παιδιά μας και ο πόλεμος. Άρθρο του Διονύση Παρούτσα από την έντυπη έκδοση

Καθώς η σύγκρουση συνεχίζει να κλιμακώνεται στην Ουκρανία, τα παιδιά με τα οποία βρίσκεστε σε επαφή μπορεί να θελήσουν να τους μιλήσετε για το τι ακριβώς συμβαίνει. Μπορεί να νιώσουν ανησυχία ή ακόμη και άγχος για τις ιστορίες που έχουν δει και ακούσει. Στη σελίδα της Γιούνισεφ υπάρχουν ορισμένες συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσεγγίσουμε τα παιδιά, να τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τι συμβαίνει στην Ουκρανία και να τα στηρίξουμε σε αυτές τις δύσκολες στιγμές.

Να έχετε το νου σας

Προσέξτε για αλλαγές στη συμπεριφορά τους – ο διαταραγμένος ύπνος, οι αλλαγές στη διάθεση και τα απότομα ξεσπάσματα μπορεί να είναι σημάδια ότι βιώνουν άγχος.

Πρώτα ακούστε τα

Θέλουν να μιλήσουν για το τι συμβαίνει; Αν ναι, δώστε τους την πλήρη προσοχή σας, ξεκινήστε να μιλάτε χρησιμοποιώντας τα ίδια τους τα λόγια. Ένα καλό σημείο εκκίνησης είναι να καταλάβετε τι γνωρίζουν ήδη και να αντιληφθείτε το πώς νιώθουν. Μερικά παιδιά μπορεί να γνωρίζουν ελάχιστα για το τι συμβαίνει και να μην ενδιαφέρονται καθόλου, όμως άλλα μπορεί να ανησυχούν σιωπηλά. Τα παιδιά μπορούν να έχουν πρόσβαση στις ειδήσεις με πολλούς τρόπους, επομένως είναι σημαντικό να ελέγξετε τι βλέπουν και τι ακούν. Είναι μια ευκαιρία να τα καθησυχάσετε και ενδεχομένως να διορθώσετε τυχόν ανακριβείς πληροφορίες που μπορεί να έχουν βρει είτε στο διαδίκτυο, στην τηλεόραση, στο σχολείο ή από φίλους. Δείτε μαζί υπεύθυνες, κατάλληλες για την ηλικία τους πηγές, και διαβεβαιώστε τα ότι θα είστε πάντα κοντά τους, αν θέλουν να μιλήσουν.

Να είστε ειλικρινείς και ήρεμοι

Μπορεί τα παιδιά να έχουν δικαίωμα να γνωρίζουν τι συμβαίνει στον κόσμο, όμως εμείς ως ενήλικες έχουμε την ευθύνη να τα προστατεύσουμε από στενόχωρες καταστάσεις. Χρησιμοποιήστε γλώσσα κατάλληλη για την ηλικία τους, παρακολουθήστε τις αντιδράσεις τους και προσέξτε μην μεγαλώσετε το άγχος τους. Παραδεχθείτε ότι αυτό που συμβαίνει ανησυχεί κι εσάς τους ίδιους, αλλά να έχετε υπόψη ότι τα παιδιά μιμούνται τις αντιδράσεις των ενηλίκων, γι’ αυτό προσπαθήστε να μην μοιράζεστε υπερβολικούς φόβους με το παιδί σας. Μιλήστε τους ήρεμα και προσέξτε τη γλώσσα του σώματός σας. Διαβεβαιώστε τα ότι είναι ασφαλή από κάθε κίνδυνο. Υπενθυμίστε τους ότι πολλοί άνθρωποι εργάζονται σκληρά σε όλο τον κόσμο για να σταματήσουν τη σύγκρουση και να φέρουν την ειρήνη. Τέλος να μην αγχώνεστε αν δεν ξέρετε όλες τις απαντήσεις.

Εστιάστε στους εθελοντές

Είναι σημαντικό τα παιδιά να γνωρίζουν ότι οι άνθρωποι βοηθούν ο ένας τον άλλον με πράξεις θάρρους και καλοσύνης. Βρείτε θετικές ιστορίες, όπως τους εθελοντές που ανταποκρίθηκαν και βοηθούν τους ανθρώπους ή τους νέους που ζητούν ειρήνη. Ρωτήστε το παιδί σας αν θα ήθελε να συμμετάσχει σε κάποια θετική δραστηριότητα. Ίσως θα μπορούσε να σχεδιάσει μια αφίσα ή να γράψει ένα ποίημα για την ειρήνη, ή ίσως θα μπορούσατε να συμμετάσχετε σε έναν τοπικό έρανο. Η αίσθηση ότι να κάνεις κάτι, όσο μικρό κι αν είναι, μπορεί συχνά να φέρει μεγάλη ανακούφιση. Προς την κατεύθυνση αυτή μπορείτε να ψάξετε να βρείτε τι κάνει η UNICEF για να προστατέψει τα παιδιά στην Ουκρανία

Να είστε πάντα δίπλα τους

Καθώς η σύγκρουση συνεχίζεται, συνεχίστε να επικοινωνείτε με το παιδί σας για να δείτε πώς τα πάει. Πώς αισθάνεται; Έχει νέες ερωτήσεις που θα ήθελε να σας κάνει; Προσπαθήστε να περνάτε περισσότερο ήρεμο χρόνο μαζί και αν χρειαστεί φροντίστε να κάνουν διάλειμμα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φροντίστε τον εαυτό σας
Καλό είναι να μένετε ενημερωμένοι, ωστόσο προσέξτε το πλήθος της πληροφορίας στην οποία εκτίθεστε οι ίδιοι και φροντίστε για τη δική σας ψυχική ισορροπία. Τα παιδιά διαισθάνονται τους φόβους μας και επομένως τα βοηθά να γνωρίζουν ότι είστε ήρεμοι και έχετε τον έλεγχο. Εάν αισθάνεστε ανήσυχοι ή αναστατωμένοι, αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας και απευθυνθείτε σε άλλους συγγενείς και φίλους. Προσπαθήστε και αφιερώστε χρόνο για να κάνετε πράγματα που σας βοηθούν να χαλαρώσετε και να ανασυγκροτηθείτε.

Σε κάθε περίπτωση, το να κάνετε μια ανοιχτή συζήτηση με τα παιδιά ή τους εφήβους του περιβάλλοντός σας, να μάθετε το πώς νιώθουν και να μοιραστείτε το πώς νιώθετε και εσείς, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να τα υποστηρίξετε. Και μην ξεχνάτε ότι υπάρχουν οργανισμοί όπως το Young Minds που έχουν ειδικά σχεδιασμένους ιστότοπους για νέους που μπορεί να αισθάνονται ανησυχία ή φόβο.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ