19 Απριλίου 2024

ΜΕΝΟΥ

“Τα παιδιά μας να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους”. Συνέντευξη με τον πρόεδρο των Ευρυτάνων Αμερικής με αφορμή το συνέδριο στο Καρπενήσι

από την έντυπη έκδοση

Η Ένωση Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», συμπληρώνει φέτος 78 χρόνια από την ίδρυσή της, το 1944 στο Σάρλοτ της Βόρειας Καρολίνας, από ομογενείς Ευρυτάνες που έχτισαν μια νέα ζωή αλλά διατήρησαν στενούς δεσμούς με τη γενέθλια γη. Η αγάπη για την πατρίδα και κάθε τι ελληνικό παραμένει μέχρι και σήμερα κινητήριος μοχλός για μια σειρά από πολυποίκιλες δράσεις της Ένωσης, με κορωνίδα το τεράστιο και διαχρονικό φιλανθρωπικό έργο που προσφέρει στους απανταχού Ευρυτάνες. Στα τέλη Ιουλίου, στο Καρπενήσι θα στηθεί ένα μεγάλο αντάμωμα της ομογένειας.

Τα εβδομήντα οκτώ (78) χρόνια από την ίδρυσή του, το «Βελούχι» θα τα γιορτάσει στην Ευρυτανία, αφού, όπως έχει ανακοινωθεί επίσημα, το ετήσιο συνέδριο θα γίνει στο Καρπενήσι, το τετραήμερο από 28 έως 31 Ιουλίου 2022. Οι επετειακές εκδηλώσεις είχαν αρχικά προγραμματιστεί για το καλοκαίρι του 2020, ωστόσο λόγω της πανδημίας είχε ληφθεί η απόφαση για ματαίωσή τους. Φέτος οι ομογενείς αισιοδοξούν ότι οι συνθήκες θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθεί μια μεγάλη γιορτή με επίκεντρο το Καρπενήσι. Ο Πρόεδρος της Ένωσης, κ. Δημήτρης Τσόλκας (James N. Chulkas), ταξίδεψε πρόσφατα από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα και την Ευρυτανία για τη διευθέτηση οργανωτικών θεμάτων του ανταμώματος και στο πλαίσιο της επίσκεψής του παραχώρησε μια ενδιαφέρουσα συνέντευξη στα Ευρυτανικά Νέα.

«Να μην ξεχάσουν τις ρίζες τους»

«Χαιρόμαστε που πήραμε την απόφαση να έρθουμε εδώ στην Ελλάδα για το συνέδριο. Έπρεπε να γίνει το 2020 αλλά ήρθε ο κορονοϊός και δεν το καταφέραμε. Τώρα αποφασίσαμε να έρθουμε στο Καρπενήσι για το συνέδριό μας το καλοκαίρι, που θα γίνει από 28 έως 31 Ιουλίου, με πολλές εκδηλώσεις αλλά κεντρικό θέμα το συνέδριο και τις εργασίες τους», λέει στην εφημερίδα ο κ. Τσόλκας, που είχε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Ευρυτανίας κ. Άρη Τασιό και τον Δήμαρχο Καρπενησίου κ. Νίκο Σουλιώτη, προκειμένου να διευθετηθούν θέματα του συνεδρίου και να δομηθεί ένα πλαίσιο συνεργασίας με φόντο τις εκδηλώσεις στα τέλη Ιουλίου.

Από τη συνάντηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, με θέμα το 78ο Συνέδριο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι», που θα γίνει στο Καρπενήσι στα τέλη του φετινού Ιούλη

Μεταξύ άλλων, σημειώνει ο Πρόεδρος των ομογενών, στο Καρπενήσι θα πραγματοποιηθεί η Γενική Συνέλευση της Ένωσης, καθώς και η απονομή υποτροφιών σε Ευρυτανόπουλα που αρίστευσαν, ενώ με εκδηλώσεις θα τιμηθούν και ήρωες του ’21, όπως ο Μπότσαρης στο Κεφαλόβρυσο και ο Καρπενησιώτης στον Άγιο Ανδρέα. Επίσης, θα παρατεθεί γεύμα και θα υπάρξει μέριμνα για εκδηλώσεις και δρώμενα που αφορούν τη νεολαία, τονίζει. Προσθέτει δε, ότι οι ημερομηνίες για το συνέδριο επιλέχθηκαν με κύριο μέλημα το Καρπενήσι (αλλά και όλη η Ευρυτανία) να είναι γεμάτη με κόσμο, Έλληνες και ομογενείς που στο πλαίσιο των καλοκαιρινών διακοπών τους θα συμμετάσχουν στις διάφορες εκδηλώσεις του «Βελουχιού», εν είδει ενός μεγάλου ευρυτανικού ανταμώματος.

Η πανδημία και τα νέα δεδομένα που επέφερε δεν επέτρεψαν στην Ένωση να πραγματοποιήσει συναθροίσεις στην Αμερική κατά τα 2 προηγούμενα χρόνια και έτσι, όπως λέει ο κ. Τσόλκας, το συνέδριο επί ευρυτανικού εδάφους θα αποτελέσει ιδανική αφορμή για πολλούς ομογενείς να έρθουν στην Ελλάδα. «Περιμένουμε και εμείς πώς και πώς να ανταμώσουμε και πού αλλού καλύτερα παρά στην πατρίδα μας, στη χώρα μας, στον τόπο μας, εδώ στο Καρπενήσι», λέει χαρακτηριστικά και στο βλέμμα του εύκολα διακρίνει κανείς την αγάπη και τη νοσταλγία για την πατρίδα.

Συναισθήματα και αξίες που, όπως θα πει στα Ευρυτανικά Νέα, προσπαθούν οι παλαιότερες γενιές ομογενών να μεταλαμπαδεύουν στα νέα παιδιά, τα παιδιά εκείνα που παρότι γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στις ΗΠΑ έχουν λάβει ελληνική παιδεία και νιώθουν (είτε πολύ, είτε λιγότερο) Ελληνόπουλα. «Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε. Να δείξουμε στα παιδιά τις ρίζες τους, να μην ξεχάσουν από πού προέρχονται (…). Είμαστε πολύ περήφανοι για τους γονείς μας, τους προγόνους μας που ήρθαν από την Ελλάδα και τώρα πρέπει και εμείς να προσπαθήσουμε να μην ξεχάσουν (σ.σ. οι νέοι) τις ρίζες τους και να είναι περήφανοι και αυτοί ότι είναι Ελληνοαμερικανοί», τονίζει.

Απώλεια για την Ένωση αποτέλεσε ο πρόσφατος θάνατος του Παντελή Βλάχου, που επί δεκαετίες ήταν αρωγός στο έργο των ομογενών και συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην ομογένεια και την πατρογονική γη. Ο κ. Τσόλκας σχεδίαζε να τον τιμήσει στο 78ο Συνέδριο, ωστόσο δυστυχώς αυτό δεν θα καταστεί δυνατό.

Πλούσια και διαχρονική προσφορά στον τόπο

Με περηφάνεια ο κ. Τσόλκας μιλάει για το φιλανθρωπικό έργο της Ένωσης Ευρυτάνων Αμερικής «Το Βελούχι». Όπως εξηγεί, δράση ουσίας αποτελεί τα τελευταία 6 χρόνια η ετήσια οικονομική ενίσχυση στα Κοινωνικά Παντοπωλεία των Δήμων Καρπενησίου και Αγράφων, ενώ ιδιαίτερα σημαντικό είναι το υποτροφιακό πρόγραμμα της Ένωσης, που διαθέτει ετησίως 50.000 δολάρια σε Ευρυτάνες μαθητές και φοιτητές για την ενίσχυση των σπουδών τους, βάσει αυστηρών κριτηρίων με γνώμονα την πρόοδο.

Το 6ο ετήσιο συνέδριο των Ευρυτάνων της Αμερικής, το μακρινό 1950

Κατά τα έτη 2020-2021, το «Βελούχι» διέθεσε 117.700 δολάρια για Εκκλησίες/Σχολεία – Δασικές πυρκαγιές 2021 στην Ελλάδα και άλλες δωρεές,  30.000 $ για παιδιά με ειδικές ανάγκες, 33.500 $ για τα Κοινωνικά Παντοπωλεία Δήμων Αγράφων & Καρπενησίου, 20.000 $ για το Σπίτι Φιλοξενίας του Συλλόγου “Αγώνας Ζωής”, 13.800 $ για άπορες οικογένειες και ορφανά και 110.000 $ για υποτροφίες.

Αξίζει, τέλος, να αναφερθεί ότι για δεκαετίες τώρα, η «Ένωση» στηρίζει πολλά και στο πολύτιμο έργο που επιτελείται και από τα ενεργά αδελφά σωματεία της: «Ίδρυμα Ευρυτάνων Αμερικής», «Θυγατέρες Ευρυτανίας» και «Ευρυτανική Νεολαία», την Ειδική Αντιπροσωπεία του στην Ελλάδα, και τις Επιτροπές Υποτροφιών Αθηνών και Ευρυτανίας. Σήμερα η Ένωση έχει 18 Τμήματα σε όλη την Αμερική και απαριθμεί περισσότερα από 1.000 μέλη.

ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ
ΑΘΛΗΤΙΚΑ